O čom sa sníva bábätkám?

Redakcia | 18. september 2022
Bábätko sníva

Možno aj vás zaujíma, o čom môže vaše dieťa snívať, keď spí. Prehráva si počas spánku vo svojej mysli obrazy, to, čo cez deň zažilo...?

To všetko je stále neznáme, vzhľadom na nepolapiteľnú povahu snov a na to, ako málo vieme o spôsobe, akým mozog novorodenca spracováva prežité udalosti. Keď sa viečka drobca pri spánku mihnú, môže sa zdať, že sú zapojené do aktívneho sna. Je však ťažké odhadnúť, čo sa bábätku deje v mozgu, keď rastie a vstrebáva každý deň čoraz  viac informácií.

Sny PRED SLOVAMI?

Z toho, čo vieme o spánkových cykloch novorodencov,  sa zdá, že ak snívajú aktívne, mohli by snívať najviac počas prvých dvoch týždňov života. Je to kvôli množstvu času spánku stráveného vo fáze REM. Táto fáza je vtedy, keď je telo úplne uvoľnené a mozog aktívny. Je to tiež štádium spojené so snívaním a typické sú preň rýchle pohyby očí. Uvažuje sa tiež o tom, že dokonca je možné, že deti snívajú už počas pobytu v maternici.

Dospelí trávia vo fáze REM približne 20 percent zo svojho spánku, novorodenci asi 50 percent – odhaduje Americká pediatrická akadémia. Preto sa predpokladá, že malé deti môžu snívať viac ako my ostatní.

Ale to, že je známe, že staršie deti a dospelí snívajú predovšetkým počas spánku REM, ešte neznamená, že tak robia aj dojčatá. Neurovedci sa domnievajú, že na to, aby sa mohli vyskytnúť sny, musia mať deti schopnosť predstaviť si veci. Inými slovami, musia byť schopné vizuálne a priestorovo konštruovať, aby mohli zažiť snívanie tak, ako ho poznáme. Preto až keď dieťa začne rozprávať, môžeme pochopiť, čo sa v skutočnosti deje, keď spí.  

Cirkadiálne rytmy

Spánok novorodencov nesleduje definovaný denný rytmus. Celý spánkový cyklus dieťaťa je približne polovičný ako v prípade dospelého. Krátke spánkové cykly zaisťujú, že hladné dieťa bude pravidelne kŕmené a kontrolované. To pomáha znižovať riziko syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS).

Melatonín je hormón zodpovedný za vyvolanie ospalosti a ovplyvňuje spánkové vzorce dieťaťa pred narodením. Ale cirkadiálne rytmy sa nezačnú objavovať počas prvých dní života mimo maternice. Hneď ako deti zvyknú väčšinu noci spať, čas strávený v REM fáze sa im postupne skracuje a budú mať dlhšie cykly hlbokého spánku.

O čom sa sníva bábätkám

Dôležitosť spánku

Spánok počas prvých týždňov a mesiacov života pomáha mozgu vášho dieťaťa rásť a spracovávať informácie. Spánok v každom veku pomáha konsolidovať pamäť, čo nám pomáha integrovať naše zážitky a rozširuje naše vedomosti. Keď deti prechádzajú procesom utužovania informácií o svete, dôležitosť spánku nemožno podceňovať.

Možno nebudete vedieť, o čom vaše malé ratolesti snívajú, ale viete, že aj v spánku je ich mozog je stále veľmi aktívny. Odborník na pediatriu, Dr. Alan Green,  dodáva o tom, ako snívajú naše deti: „Aj keď vám dieťa nemôže povedať, o čom sníva, existujú určité indície o snoch, ktoré sníva. Veľa napovie, ako sa správa po prebudení. Ak je šťastné a usmievavé, pravdepodobne sa mu sníval dobrý sen. Ak je rozrušené a plače, mohlo spracovávať menej šťastné zážitky – mohlo byť hladné alebo sa mu nepáčilo, ako sa v sne cítilo.“

Ako dieťaťu pomôcť vyrovnať sa so zlými snami?

Dr. Green hovorí: „Myslíme si, že zlé sny bývajú najbežnejšie u detí vo veku od 3 do 6 rokov. V tomto veku fantázia naplno pracuje a deti môžu premýšľať o veciach, ktoré v skutočnosti samy necítili. Rozvíjajú sa tiež pocity strachu.“ Nočné mory pomáhajú deťom pochopiť veci, ktoré ich znepokojujú, a jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, je pomôcť dieťaťu ich spracovať. Len čo budú mať dosť rokov, povzbuďte ich, aby kreslili obrázky zlých snov a povedali vám, čo sa tam deje. Povzbuďte ich, aby na konci príbehu našli niečo kladné. 

Pamätajte, že všetky dobré a zlé sny slúžia svojmu účelu a zlepšujú mozog vášho drobca. Sny pomáhajú deťom porozumieť svetu – a to je dokonalá výhovorka, vďaka ktorej sa dá dnes večer ísť spať skôr!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: