Nízko položená maternica vs. tehotenstvo

Redakcia | 3. máj 2018
zdvojená maternica, nízko položená maternica, tehotenstvo, placenta

Pokles maternice, respektíve jej prepadnutie, je stav, ktorý môže ženu obmedzovať aj pri bežnom živote. Ak žena s takýmto stavom otehotnie, bude musieť dodržiavať určité opatrenia a podstúpiť procedúry, ktoré jej pomôžu bábätko donosiť.

Pri ich dodržaní je úspešnosť donosenia dieťatka veľmi vysoká.

V prípade, že sa pokles maternice diagnostikuje pred otehotnením, zvyčajne sa odporúča stav korigovať pred plánovaným tehotenstvom.

V mnohých prípadoch sa však tento stav zistí až počas tehotenstva. Nie je potrebné báť sa, ale opatrnosť a spolupráca s lekárom je prvým predpokladom k vytúženému dieťatku.

Zmenená poloha maternice totiž môže zvýšiť riziko potratu alebo predčasného pôrodu. Preto musí tehuľka počítať s častejšou návštevou  poradne u  gynekológa. Často sa stav rieši tak, že sa pacientke založí pesar, aby stabilizoval krček a pomohol žene donosiť bábätko. Rovnako je väčšina takýchto žien posúvaných do poradne pre rizikovú graviditu, pričom samozrejmosťou je, že pacientka dostane nariadený prísny pokoj na lôžku, eventuálne si ju môžu ponechať v nemocnici – to všetko sa podriaďuje tomu, aby sa minimalizovalo riziko vzniku komplikácií.

Celkovo je nutné dodať, že každý prípad je individuálny a pri spolupráci pacientky je veľmi vysoká šanca, že sa bábätko narodí načas a zdravé.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: