Nastreľovanie alebo prepichovanie náušníc u detí: Ako sa správne rozhodnúť?

Redakcia | 11. jún 2024
Nastreľovanie alebo prepichovanie náušníc u detí: Ako sa správne rozhodnúť?

Rozmýšľate, kedy je najvhodnejší čas nechať vášmu dieťaťu prepichnúť alebo nastreliť náušnice? Názory na túto tému sa rôznia.

Niektorí rodičia dávajú prednosť tomu, aby náušnice dostalo dievčatko už v ranom veku, iní preferujú počkať, až kým dieťa nedosiahne aspoň tri mesiace, kedy je jeho imunitný systém silnejší a prvé očkovanie už za ním.

Prepichovanie náušníc u pediatra 

Prepichovanie uší je tradičná metóda, ktorá sa často vykonáva u pediatra. Táto metóda je cenovo dostupnejšia a mnohí rodičia ju považujú za spoľahlivú. Pri prepichovaní sa používa jednorazová injekčná kanyla, ktorou sa uško prepichne spredu dozadu. Pre minimalizáciu rizika infekcie sa odporúča náušnice pred zákrokom dezinfikovať v liehu najmenej 48 hodín.

Výhodou prepichovania je, že miesto vpichu je zvyčajne stred ušného laloku, kde sa nachádza minimum akupunktúrnych bodov. Tým sa znižuje riziko narušenia energetických dráh.

Nastreľovanie náušníc: Rýchle a bezbolestné riešenie

Nastreľovanie náušníc je moderná alternatíva, ktorá sa často vykonáva v kozmetických salónoch pomocou špeciálnej pištole. Tento proces je rýchly a takmer bezbolestný, čo ho robí ideálnym pre malé deti. Pri nastreľovaní sa náušnica ihneď vloží do ucha, čo minimalizuje kontakt s pokožkou a znižuje riziko infekcie.

Rodičia, ktorí zvolili nastreľovanie, často hovoria o rýchlom hojení a minimálnych problémoch s hnisaním či krvácaním. Navyše, malé nastreľovacie náušnice sú dizajnovo vhodné pre deti a znižujú riziko zatrhnutia.

Nastreľovanie alebo prepichovanie náušníc u detí: Ako sa správne rozhodnúť?

Aký materiál náušníc zvoliť?

Pri výbere náušníc je dôležité zvážiť materiál. Pre nastreľovanie sa často používajú náušnice z chirurgickej ocele alebo špeciálneho kovu potiahnutého 24-karátovým zlatom alebo paládiom. Novinkou sú aj náušnice z bioplastu, ktoré sú však určené len na dočasné nosenie.

Pri klasickom prepichovaní sa odporúča voliť zlaté náušnice bez obsahu niklu, ktorý môže spôsobovať alergie.

Starostlivosť o prepichnuté a nastrelené ušká

Správna starostlivosť je kľúčová pre rýchle a bezproblémové hojenie. Po prepichnutí je dôležité udržovať dierku v suchu a čistote, vyhýbať sa plávaniu a intenzívnemu kúpaním počas prvých dní. Ak sa objaví hnisavý zápal, je nutné začať liečbu podľa pokynov lekára.

Pri nastrelených uškách je hojenie zvyčajne bezproblémové, no aj tu platí, že ak sa objaví hnis, je potrebné nasadiť vhodnú liečbu.

Kde nechať náušnice aplikovať?

Dôležité je, aby náušnice aplikoval skúsený odborník. Prepichovanie by mal vykonávať pediater alebo zdravotná sestra s dostatočnými skúsenosťami. Nastreľovanie náušníc sa zvyčajne vykonáva v kozmetických salónoch, kde tento úkon realizujú preškolení pracovníci s príslušnými certifikátmi. Vyhnite sa pochybným miestam a vždy si overte kvalifikáciu osoby, ktorá zákrok vykonáva.

Či už sa rozhodnete pre prepichovanie alebo nastreľovanie náušníc, dôležité je zvoliť správny čas a odborníka, ktorý zákrok vykoná. Dajte prednosť kvalitným materiálom a dbajte na správnu starostlivosť o ušká vášho dieťaťa, aby sa predišlo komplikáciám a proces hojenia prebehol hladko.

Akupunktúrne body na uchu

Ucho je skutočne bohaté na akupunktúrne body, ktoré sú využívané v tradičnej čínskej medicíne a aurikuloterapii (ušnej akupunktúre) na liečbu rôznych zdravotných problémov. Tieto body sú však najviac koncentrované v oblasti ušnice (horná a stredná časť ucha) a nie v samotnom ušnom laloku.

Ušná akupunktúra sa často používa na liečbu bolesti, závislostí, obezity a rôznych iných zdravotných stavov. Ucho je v tejto praxi považované za mikrosystém celého tela, kde každá časť ucha korešponduje s určitým orgánom alebo systémom v tele. Napriek tomu, že tieto body existujú na ušnom laloku, sú menej koncentrované a ich význam je menší v porovnaní s inými časťami ucha.

Prepichovanie ušného laloku

Prepichovanie ušného laloku je bežnou praxou, ktorá sa vykonáva po stáročia. Ušný lalok je mäkké tkanivo bez chrupavky, čo ho robí relatívne bezpečným miestom na prepichnutie. Akupunktúrne body v tejto oblasti sú minimálne a prepichovanie ušného laloku zriedka spôsobuje problémy spojené s narušením energetických dráh alebo akupunktúrnych bodov.

Ak máte obavy z prepichovania alebo nastreľovania náušníc kvôli akupunktúrnym bodom, je dobré konzultovať to so skúseným odborníkom. Uistite sa, že zákrok vykonáva kvalifikovaný profesionál, ktorý vie, ako správne prepichnúť ucho, aby minimalizoval akékoľvek riziká.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: