Môže bábo preferovať len JEDEN PRSNÍK?

Andrea Mániková | 27. november 2017
Môže bábo preferovať len JEDEN PRSNÍK?

Poznajú to mnohé mamičky. Dieťa sa častejšie prisaje na jeden prsník, ten druhý odmieta. Čo je príčinou? Je to v poriadku?

Zaujímalo by ma, ako by som mala postupovať, keď dieťatko preferuje satie mliečka len z jedného prsníka. V pôrodnici, hneď po pôrode, mi síce dcérku priložili k ľavému prsníku, ale teraz viac inklinuje k pravému. Chcela by som vedieť, či si skutočne bábätká vyberajú alebo je len moje dieťa v tomto smere iné? Mám tiež pocit, že mlieko sa mi z ľavého prsníka uvoľňuje o máličko horšie ako z pravého. Môže to byť príčinou, že dcérka uprednostňuje jeden prsník pred druhým?

Preferovanie jedného prsníka pred druhým je častý jav

Naši najmenší vedia svojich rodičov vždy niečím prekvapiť. Preferovanie či uprednostňovanie jedného z prsníkov nie je vôbec zriedkavé. Niektoré deti sa rozhodnú iba pre jeden prsník už po narodení, iné prekvapia odmietaním prsníka kedykoľvek neskôr počas dojčenia.

Technika dojčenia
Prečítajte si tiež:

Technika dojčenia

Štatistiky tohto javu neexistujú, pretože je to naozaj jedno, či dieťa pije viac z jedného alebo druhého prsníka, ak priberá a je spokojné. Ani tlkot srdca pravdepodobne nezohráva úlohu v preferencii ľavého prsníka. Z každodennej praxe, bez štatistického hodnotenia, viac detí preferuje pravý prsník.

Čo pomôže, aby dieťa pilo z oboch prsníkov?

Príčinu uprednostňovania niektorého prsníka obvykle nepoznáme. Najčastejšie sa vina pripisuje zle fungujúcemu let down reflexu (uvoľňovací reflex), čím sa dieťatku z tohto prsníka zle a pomaly pije.

Žena doma: Všetko ide do mlieka
Prečítajte si tiež:

Žena doma: Všetko ide do mlieka

V takomto prípade treba cez deň dieťa najprv prikladať k  „lepšiemu, preferovanejšiemu“  prsníku, tým sa spustí uvoľňovanie mlieka i z toho horšieho, a rýchlo ho k nemu priložiť. Treba skúsiť aj povzbudenie uvoľňovania mlieka teplým obkladom či jemnou masážou prsníka, z ktorého mlieko ťažšie tečie.

Iná situácia nastáva  vtedy, ak sa prsníky nenalievajú rovnako. Dieťa môže odmietať ten, z ktorého mliečka tečie veľa a rýchlo. Preto treba pred dojčením tento prsník mierne odstriekať. Skúste oba postupy s určitým časovým odstupom, aby sa vaša dcérka úplne neodučila od ľavého prsníka. No najdôležitejšie je, že prospieva.

Pripravte sa na dojčenie!
Prečítajte si tiež:

Pripravte sa na dojčenie!

preferuje jeden prsnik

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: