Kedy KONEČNE prespí dieťa noc?

Michaela Klamová | 23. február 2021
Kedy prespí celú noc

Zaujímavé zistenia.

Každý rodič si kladie otázku, kedy konečne nastane ten čas a celá rodina sa bude v noci venovať výhradne iba spánku. Podľa novej štúdie by sme však „prespí celú noc“ nemali brať ako vývojový míľnik, ale skôr ako proces.

Spánkový denník "nespavcov"

Vedci požiadali mamičky šesťmesačných detí, aby každú noc viedli ich spánkový denník. Deti dokázali prespať šesť hodín v priemere 5 nocí z 13. Približne 20 % detí neprespalo plných šesť hodín ani raz. U väčšiny pozorovaných detí prevládala vysoká variabilita v spánkových režimoch

Osem hodín neprerušeného spánku si deti dopriali priemerne trikrát za trinásť dní, pričom 50 % z nich nikdy nespalo 8 hodín v kuse.

Väčšina bábätiek dokáže po 6 mesiacoch prespať noc

No to, že sa to stane jeden či dvakrát, ešte neznamená, že každá noc bude takáto. Je to dynamický proces a ten si vyžaduje svoj čas. 

Nočné budenie je často spájané s dojčením alebo spaním v spoločnej posteli. Vedci ale upozorňujú, že ani dojčenie ani spoločné spanie nie sú príčinou odchýlok spánkového rytmu, ale mamičky, ktoré majú bábätko pri sebe, majú možnosť častejšie zaregistrovať, keď sa zobudí.
Ak je vo vlastnej postieľke, prípadne izbičke a podarí sa mu po zobudení samému opäť zaspať, nemusíte si to všimnúť.

Zdroj: www.sciencedirect.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: