Čo znamenajú hlieny v stolici dieťaťa?

MUDr. Katarína Vicianová, I. detská klinika DFNsP a LFUK | 20. júl 2018
Čo znamenajú hlieny v stolici dieťaťa?

Prítomnosť hlienov v stolici môže byť jedným z prvých príznakov ochorenia zažívacieho systému.

Pomerne často sa však u dobre prospievajúceho dieťatka môžu objaviť hlieny v stolici pri nádche. Prehltnutý sekrét z nosohltanu prejde tak celým zažívacím traktom.

Jednou z častejších príčin prítomnosti hlienov v stolici u najmenších detí pri ochorení zažívacieho systému je:

Intolerancia laktózy – mliečneho cukru

Môže byť primárna – vrodená alebo získaná –  najčastejšie po črevnej infekcii, ktorá sa nemusela vôbec inak prejaviť. Intolerancia mliečneho cukru laktózy je spôsobená zníženou tvorbou, a teda aktivitou laktázy, ktorú produkujú enterocyty tenkého čreva.

V literatúre sa udáva, že až v štvrtine bolestí bruška u detí je príčinou nerozpoznaná intolerancia laktózy. Intolerancia laktózy sa prejavuje napríklad meteorizmom (zvýšenou plynatosťou), u iných detí kolikami a bolesťami bruška, niektoré deti majú dlhodobo hnačky, niektoré iba hlieny v stolici. Diagnózu pomôže potvrdiť  laktózo-tolerančný test.

Črevná dysmikróbia

Dieťa nemusí mať hnačky, a pritom nájdeme v stolici baktérie (napr. E. coli, stafylokokové infekcie), vírusy (Rota a Adeno vírusy) a  plesňové organizmy (candida albicans). Stolicu vyšetríme na okultné krvácanie a zbytky, kultivačne a na kvasinky a na rota a adeno vírusy.

Alergia na bielkovinu kravského mlieka

Vyskytuje sa u  2,2 – 3,0 % detí mladších ako 3 roky. Vo väčšine prípadov ide o prechodné problémy a u 28 % detí do 2. roku života, u 56 % do 4. roku sa znovu objavuje tolerancia na bielkoviny kravského mlieka. Tu je potrebné vyšetrenie u detského gastroenterológa alebo imunoalergológa. 

Mnohé mamičky plne dojčia svoje dieťatko, a preto sa čudujú, že môže mať alergiu na kravské mlieko. Zabúdajú na možnosť senzibilizácie dieťatka na pôrodnici podaním umelej výživy na dokŕmenie.

Zriedkavo sa stretávame s tým, že ak dojčiaca mamička pije veľa kravského mlieka, môže dôjsť tiež k senzibilizácii dieťatka a hlienotvorbe.

Preto v takomto prípade, dojčiaca mamička prestane piť kravské natívne mlieko úplne a zníži prechodne i objem kyslomliečnych pokrmov. Zvyčajne tento postup stačí. Nie je potrebné odstavenie dieťatka.

POZOR! V prípade pretrvávania prítomnosti hlienu v stolici upozornite na to vášho pediatra.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: