Ako zaistiť dostatok mliečka a prekonať laktačnú krízu?

Mgr. Mária Kopčíková | 12. december 2016
Ako zaistiť dostatok mliečka a prekonať laktačnú krízu?

Laktačnú krízu môžete prekonať. My vám poradíme, ako na to!

Snažte sa byť čo najviac odpočinutá a v dobrej nálade.

Najmä v prvých týždňoch veľa oddychujte. Berte šestonedelie vážne a akokoľvek dobre sa budete cítiť, veľa oddychujte a polihujte. Ak ste bola zvyknutá relaxovať pri hudbe, knihe, meditácii – využívajte to. Aspoň jeden denný spánok dieťaťa prespite s ním. Čím viac budete unavená, vystresovaná, tým väčší dopad to bude mať na produkciu mliečka.

Čítajte tiež: Radíme vám: Na čo sa pripraviť v šestonedelí?

Domáce práce delegujte na ďalších členov rodiny.

Všetko, okrem dojčenia, môže miesto vás urobiť niekto iný. Neváhajte požiadať o pomoc – partnera, mamu, svokru, babičku... a buďte pri žiadaní tejto pomoci konkrétna, nebehajte okolo horúcej kaše. Žiadať o pomoc nie je hanba!

Dostatočný pitný režim: vypite aspoň 3 litre tekutín a nezabúdajte aj jesť!

Nemusíte žiť len na dusenom mäse a tri dni starých rožkoch. Po šestonedelí postupne zaraďujete do jedálnička aj ostatnú (pestrú) stravu (postupne a počkajte 24 hodín na prípadnú reakciu dieťatka).

Neprehliadnite: Strava dojčiacej matky - 6 zásad pre dojčiace mamičky

Pite čajové zmesy na podporu dojčenia.

Vyskúšajte obľúbenú kombináciu anýz, rasca, fenykel (kúpite v potravinách, rozdrvíte v mažiari alebo pomeliete na kávovom mlynčeku), žihľava, medovka, kôpor, ostružina malinová. Všetky bylinky po 1 diely zmiešate, zatvoríte do tmavej nádoby. Používate 1x denne - zalejete 1 polievkovú lyžicu pol litrom vriacej vody a necháte vylúhovať. Pozor, toto je maximálna denná dávka!

Pozor na šalviu a mätu – znižujú tvorbu mliečka!

Ak vám nie sú proti mysli homeopatiká, siahnite po nich.

Poradia vám v lekárni alebo vyhľadajte homeopata. Tiež existujú oleje na masáž prsníkov, ktorých éterické zložky podporujú mliečkotvorbu.

Neprehliadnite: Zahnať materským mliekom smäd?

Môžem odsať mlieko po rannom dojčení, ak ostalo?

Mliečko po rannom dojčení, ktoré ostalo, môžete odsať. Jednak budete mať zásobu na prípadné dokŕmenie v podvečerných hodinách (poobede a večer býva mliečka menej, mama je viac unavená), jednak tým stimulujete ďalšiu tvorbu mlieka.

Rastový špurt alebo kríza?

V prípade krízy najskôr zvážte, či sa nejedná o rastový špurt, alebo krízu spôsobil nejaký iný dôvod. V prvom prípade by ste ju mali prekonať častejším prikladaním – teda zvýšením počtu dojčení (o 1 až 3 za 24 hodín). Do 1 – 2 dní by sa situácia mala upraviť a produkcia mliečka by sa mala zvýšiť. Pomedzi dojčenia môžete odstriekavať, aby ste aj týmto spôsobom stimulovali nervové zakončenia a vysielali tak signál do mozgu, že treba tvoriť viacej mliečka.

Prečítajte si tiež: 12 mamičkovských otázok o dojčení

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: