A vraj dojčenie nebolí... alebo Nevzdávajte sa!

Norika | 17. december 2016
A vraj dojčenie nebolí... alebo Nevzdávajte sa!

Myslela som si, že ak zvládnem pôrod, zvládnem už všetko. Dojčenie je prirodzené, ale nie vždy jednoduché. Aké problémy môžu pri dojčení nastať?

Keď som môjho krásneho synčeka prvýkrát uvidela a keď mi ho chvíľu po pôrode na moje želanie sestrička pomohla prvýkrát priložiť k prsníku, bola som najšťastnejšia novopečená mamička. Síce to trvalo len pár sekúnd, keďže ma práve zašívali, ale lepšie ako nič.

Dôležité je začať s dojčením bezprostredne po pôrode

O dojčení som si veľa prečítala, dozvedela sa, naučila. Snažila som sa pripraviť najlepšie ako som vedela. Pár hodín po pôrode sme už s maličkým tvorili nerozlučnú dvojicu a začali sme sa učiť dojčiť. Pretože mamička sa učí dojčiť - dojčením.

A bábätko sa učí dojčiť - dojčením... že ma to začína bolieť, sestričky považovali za normálne. Zistiť príčinu problému sa nikomu z personálu neunúvalo. Dojčenie vraj bolí a musím si na to zvyknúť, je to predsa po prvýkrát. Alebo môžem malého dokrmovať, čo na oddelení šestonedelia bolo, na moje prekvapenie, bežné.

Mamičky si chodili neustále zohrievať fľašky s umelým mliečkom. Tomu sa mi našťastie podarilo úspešne vyhnúť, na počudovanie detských aj ženských sestričiek a aj keď s bolesťou, dojčila som svojho drobčeka ďalej. Ešte väčšie počudovanie prišlo, keď pri prepustení môj poklad prekročil svoju pôrodnú hmotnosť. "A vy ho len dojčíte?" spýtala sa neveriacky službukonajúca sestrička.

Bolestivé dojčenie nie je normálne

Doma sme sa trápili ďalej, až kým som s 9-dňovým bábätkom 4 dni po prepustení z nemocnice nevyhľadala pomoc laktačnej poradkyne a vybrali sme sa za ňou. Až ona zistila príčiny bolesti a pomohla mi ich aj riešiť.

Prečítajte si: Problémy pri dojčení môžu mať jednoduché riešenia

Synčekova prirastená uzdička pod jazýčkom spôsobovala zlé prisatie, aj keď technika bola možno správna. Krvavé rany na bradavkaách, do ktorých sa dostala nepríjemnáa vraj častá kvasinková infekcia, prispeli k nesmiernej bolesti pri dojčení. Prečo o tomto všetkom nemajú znalosti aj sestričky v nemocnici?

Problémy, ktoré bránia dojčeniu treba odstrániť

Náprava bola dlhá a bolestivá. Nastrihnutie synčekovej uzdičky u krčného lekára, vyliečenie infekcie a zahojenie rán na bradavkách, k tomu pár zápalov z retencie mlieka. Medzitým prikrmovanie umelým mliečkom, ktorému som sa tak bránila, ale cievkou po prste, a nie fľaškou ako v nemocnici.

Podpora tvorby mliečka bylinkami a špeciálna masť na bradavky, to všetko len vďaka laktačnej poradkyni a ľuďom, ktorí pomáhajú mamičkám s problémami pri dojčení. Nie, nie sú to lekári.

Česť výnimkám, ale aj môj gynekológ bol na kontrole po šestonedelí veľmi neochotný vypočuť si moje problémy s dojčením. Prsníky mi neskontroloval ani počas prehliadok v tehotenstve a ak ma vraj dojčenie bolí, odporúča mi dojčiť čo najmenej a čo najkratšie...

Prečítajte si: Ako chutí materské mlieko? Záleží od toho, čo mamička zje!

Nebolo to ľahké, ale vydržala som. Aj po pomoci všetkých zúčastnených prichádzala úľava len pomaly a bola som to ja, kto si musel veriť, že bude lepšie, že to dokážem, zvládnem, vydržím a nevzdám sa. Je to aj v nás, vo vlastnej hlave, v psychike.

Ľahko sa to píše, hovorí, ťažšie je to prekonať. Ale ten malý človiečik za to stojí a je tou najlepšou motiváciou. A ten úžasný pocit z každého úspešného nadojčenia je potom sladkou odmenou. Že som to dokázala, dala som svojmu bábätku tú najzdravšiu a najprirodzenejšiu potravu a zároveň vitamíny, protilátky a najmä lásku a pocit bezpečia, ktoré tak potrebuje v tomto veľkom a pre neho ešte neznámom svete. 

Prečítajte si: Materské mlieko – zázračná tekutina. Spoznajte dôležité fakty!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: