6 zvláštnych vecí, ktoré robia bábätká

Marika Koscelníková | 10. február 2022
Bábätká robia čudné veci

Bábätká sú roztomilé a svojské. Učia sa fungovať vo svete, ktorý nepoznajú a skúmajú svoje telo rovnako, ako svoje a vaše reakcie. Majú ešte nevyzretý nervový systém, nulové životné skúsenosti, mozog, ktorý sa stále vyvíja. Občas robia čudné veci.

V prvom roku života vás môže prekvapiť, ak bábätká robia toto: 

Dotýkajú sa svojho tela na intímnych miestach

Rozbalíte bábätko a necháte ho pokopkať voľne nožičkami. Tak sa z toho teší a skúma nielen svoje palčeky na nohách, ale aj intímne miesta na tele. Je bežné, že sa deti sa začínajú hrať so svojimi genitáliami okolo veku päť až sedem mesiacov. No znamená to pre ne úplne iný pocit, ako pre vás. Bábätká sa dotýkajú samé seba z jednoduchej zvedavosti. Ak to trvá pridlho, alebo vás to vyrušuje, ponúknite mu hračku, aby sa mohlo sústrediť na niečo iné. Alebo prijmite, že dotýkanie sa samých seba je niečo, čo deti robia, a je to len ďalší spôsob učenia sa o svojom tele. 

Moorov reflex – čo to robí s rukami? 

Bábätká sa prispôsobili vyvinutím obrannej stratégie proti padaniu – aspoň tak si odborníci myslia, že vzniklo automatické správanie nazývané Moorov reflex. Kedykoľvek má vaše dieťa pocit – či už správne alebo nesprávne –, že padá alebo sa zľakne, môže roztiahnuť ruky na strany, ako keby sa snažilo lietať. Robí to inštinktívne.

Aj keď je zvláštne vidieť Moorov v akcii, v skutočnosti je to znamenie, že nervový systém vášho drobca sa vyvíja správne. Napriek tomu by ste mali vedieť, že je to pre dieťa mierne stresujúce. Jeho dýchanie a srdcový tep sa zvýšia. Ale nebojte sa – reflex zvyčajne ustúpi približne do 5 mesiaca.

Stojím a teraz čo?

Vo veku okolo 10 mesiacov dosiahne vaše dieťa skvelý míľnik: chytí sa kusu nábytku a postaví sa na nohy. Čo je všetko v poriadku a dobré, až na to, že možno nebude schopné prísť na to, ako sa má znova posadiť! Spustenie zadku späť nadol si vyžaduje prax a koordináciu. Takže sa pripravte na to, že v noci vás môže zobudiť plačúce dieťa, ktoré je uviaznuté vo vzpriamenej polohe a drží sa na boku postieľky. 

Ponúknuť pomocnú ruku je v poriadku, ale neponáhľajte sa ho naučiť sadať, sedenie je zručnosť, ktorú sa musí naučiť sám. Šanca, že si ublíži, je malá, keďže bábätká majú plienky a tie stlmia pád na zadok. Počas dňa ho položte vedľa bezpečného povrchu, aby sa mohlo vytiahnuť (ako okraj pevnej pohovky), a podložte vankúšom. Čoskoro sa vráti späť do polohy, keď sa to naučí.

Trasie sa a trhá so sebou 

Chvíľku dieťatko pokojne leží a zrazu so sebou trhne. Čo sa deje? Neurologicky ešte dieťatko nedokáže regulovať svoj pohyb a môžete vidieť malé trhanie. Je to len súčasť procesu dozrievania.

Samozrejme, skontrolujte bábätku ruky, či mu nie je zima. Bábätká ešte nemajú veľa telesného tuku,  ktorý by im pomohol regulovať telesnú teplotu. A nemôže robiť veci, ktoré robíte vy, keď cítite prievan - napríklad preložiť si ruky na hrudi alebo obliecť si mikinu. Keď svaly rýchlo napínajú a uvoľňujú, vytvára sa teplo. Dajte bábätku  ďalšiu vrstvu oblečenia a uvidíte, či to pomôže.

Falošne kašle

Len si robíte svoje veci  a zrazu začujete, ako vaše dieťa začne kašlať. Ponáhľate sa pozrieť, čo sa deje, a odpoveď je: nič. V skutočnosti sa nezbedne uškrnie, nahlas a teatrálne znova zakašle a potom čaká na vašu reakciu. Je to malý prieskumník! 

Okolo šiestich mesiacov, keď sa prvýkrát môže objaviť falošný kašeľ, deti začínajú chápať, ako svet funguje. Jednoducho si všimlo, že keď niekto kašle, ste veľmi starostlivá, takže to robí, aby upútalo pozornosť. Poskytnite mu interakciu, po ktorej tak túži – úsmev a dokonca aj váš falošný kašeľ. Nie je to nič zlé, je to smiešne.

bábätká robia čudné veci

Regres v učení 

Minulý týždeň ste jasali, keď vaše dieťa konečne zatriaslo hrkálkou alebo sa prekotúľalo. Teraz mu podáte jeho hrkálku, ono ju  len drží s pohľadom "Čo chceš od môjho života?" (Prirodzene sa to stane, keď sa chcete predviesť pred svokrovcami). Ako mu to mohlo vypadnúť z hlavy?

Niekedy, aj keď sme niekoľkokrát úspešne vykonali úlohu, nedokážeme si spomenúť, ako robiť určité veci. Aj vám sa stane, že ste pred pol rokom niečo zvládli a teraz si neviete spomenúť, ako ste to vlastne robili. Deti zabúdajú robiť veci, ktoré sa nám zdajú také jednoduché, pretože sú pre nich v skutočnosti zložité. 

Ďalšia možnosť: Nové prostredie – povedzme, babkin dom namiesto vášho – ho trochu dezorientovalo. Alebo to nie je tak, že by vaše dieťa zabudlo na novú schopnosť, len sa ich učí veľa a musí si ich opakovaním pripomínať.  

Užívajte si spolu a pozorujte sa navzájom. Prvý záhadný, ale vzácny rok tak rýchlo ubehne. 
Zdroj: www.parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: