Výživa batoliat
Dieťa v druhom roku života zvyšuje svoju hmotnosť v priemere o 3kg, v treťom roku života približne o 1,5-2kg.
Výživa batoliat, teda deti po prvom roku života, je pestrejšia ako v predchádzajúcom období. Po prvom roku života deti postupne strácajú svoj relatívne "tučnejší výraz", typický pre dojča koncom prvého roku života. Stávajú sa štíhlejšími.
V tomto období sa zvýrazňuje individuálna potreba príjmu potravy, ktorá je dané dedičnosťou, aktivitou ale aj inými faktormi. Aktivita práve v druhom roku života je najvýraznejší faktor, ktorý vplýva na spotrebu dieťaťa.
Všeobecne o výžive batoliat
Rast dieťaťa v tomto veku je ešte stále dynamický a detský organizmus ma vysoké nároky na potreby, ktoré z tohto rastu vyplývajú. Pomalší rast dieťaťa oproti prvému roku života nemá za následok takmer žiadne zníženie spotreby. Dieťa v druhom roku života zvyšuje svoju hmotnosť v priemere o 3kg, v treťom roku života približne o 1,5-2kg.
V správnej výžive sú primerane zastúpené všetky zložky (cukry, tuky, bielkoviny, minerály, vitamíny, vláknina), ktoré im zaručuje rast organizmu a primeraný vývin všetkých orgánov. Nesprávna výživa môže spôsobiť dlhotrvajúce škody. Nesprávne upravené resp. nedostatočne hygienicky zabezpečené potraviny môžu zasa spôsobiť ochorenie tráviaceho traktu.
Nesprávny prístup k stravovaniu môže spôsobiť odmietanie stravy a viesť k vývoju neprávnych stravovacích návykov, ktoré s nedostatkom alebo nadbytkom živín vedie buď k strate hmotnosti alebo k obezite.
V treťom roku života dosiahne dieťa pri dobrej výchove značný stupeň samostatnosti. Môže už sedieť pri stole, učí sa jesť samostatne s pomocou a pod vedením matky, alebo inej blízkej osoby. V tomto období sa už ukončuje ďalší dôležitý stupeň vývoja (vyzrievanie nervového a imunitného systému), v ktorom je správne zastúpenie stavebných a ochranných zložiek v strave dieťaťa mimoriadne dôležité. Aj naďalej dieťa potrebuje zdravú výživu.
V zásade ju zabezpečuje strava pestrého zloženia s dostatkom netučného mäsa, rýb, hrubozrnného chleba, zeleniny, ovocia. Treba sa v nej vyhýbať koreneným jedlám, presáľaniu a sladkostiam, ktoré sú v súčasnosti veľmi rozšírené. Ich nadmerná konzumácia patrí medzi najčastejšie chyby vo výžive detí.
K nevhodným jedlám patria aj údeniny, čipsy, chrumky, solené oriešky, popkorn, hranolky, slané pečivo.
V zimných mesiacoch, v období zvýšeného výskytu vírusových infekcií, je možné deťom podávať vitamín C. Jeho zdrojom v potrave je len surová zelenina a ovocie.
Stravovanie deti podľa zásad vegetariánstva
Pre malé deti je vegetariánska strava nevhodná. Pre správny vývoj deti potrebujú, aby aspoň 40% bielkovín, ktoré skonzumujú, bolo živočíšneho pôvodu, optimálne množstvo je dokonca 50 – 70%. Živočíšne bielkoviny naše telo dokáže oveľa lepšie využiť, rovnako aj minerálne látky.
Esenciálne aminokyseliny (tie ktoré si organizmus nevie sám vyrobiť) sa nachádzajú iba v živočíšnych bielkovinách. Navyše niektoré vitamíny sú iba v potravinách živočíšneho pôvodu! Viac v článku Vegatariánstvo v detskom veku
Ktoré potraviny má mať dieťa v jedálničku
Pečivo a obilniny
- predstavujú dobrý zdroj energie a ľahko využiteľných sacharidov
- sú vhodné na raňajky alebo na desiatu, ale môžu byť súčasťou večerí a obedov
- medzi sacharidové zdroje patria aj zemiaky
- počet dávok je 2 – 3 porcie za deň
- nedostatok sacharidov môže viesť k únave a zníženej pozornosti
Mlieko a mliečne výrobky
- u tejto vekovej skupiny je naďalej podstatný príjem mlieka, ktorý by mal byť 500ml za deň
- mlieko je významným zdrojom vápnika, ktorý je potrebný pre zdravý rast a vývoj kostí a zubov
- ak dieťa odmieta mlieko, zaradíme do jedálneho lístka ostatné mliečne výrobky
- v strave malých detí by mliečne výrobky mali tvoriť podstatnú časť jedálneho lístka, mali by ich jesť niekoľkokrát denne
- počet porcii 3-4 za deň, jedna porcia predstavuje ½ hrnčeka mlieka, jogurtu alebo 20 gramov syra
- pre deti v tejto vekovej skupine nie sú vhodné nízkotučné výrobky, tuk je potrebný pre rast, energiu ale aj pre činnosť mozgu
- ak je dieťa veľmi pohyblivé a nemá nadváhu môžeme 1-2 x týždenne zaradiť do jedálnička aj smotanový jogurt, či syr
- nie je vhodné zvyšovať energetickú hodnotu mlieka pridaním vaječného žĺtka, kakaa a podobných doplnkov
Nedostatok mlieka má za následok:
- nedostatočný rast
- zlý vývoj kostí a zubov
- zníženú imunitu
Mäso
- je cenným zdrojom plnohodnotných bielkovín, vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú pre detský organizmus dôležité
- obsahuje esenciálne aminokyseliny, sú to látky, ktoré telo potrebuje pre správne fungovanie, rast, obnovu tkanív a organizmus si ich sám nevie vytvoriť
- je zdrojom niektorých minerálnych látok napr. železa, fosforu, zinku, horčíka, je zdrojom vitamínov skupiny B, A a D
- ryby by mali byť v jedálničku prítomné 1-2 týždenne
- názory na podávanie vnútornosti sa líšia, obsahujú viac tukov, hlavne cholesterol , neodporúča sa podávať vnútornosti viac ako 1-2 krát za mesiac, uprednostniť sa majú vnútornosti mladých, krátko žijúcich zvierat
Vhodné mäsá: hydinové, hovädzie, teľacie, ryby
Pozor: Ryby by sa mali podávať opatrne deťom s rôznym druhom alergie!!!
Jedna porcia = 60g mäsa (2x týždenne ju možno nahradiť 1 vareným vajcom alebo 5 lyžicami varených strukovín)
Nevhodné mäsové výrobky: údeniny, párky, paštéty
Tuky
- deti potrebujú tuky ako zdroj energie, vitamínov a ďalších látok potrebných pre vývoj a rast tela
- vitamíny A, D, E, K sú rozpustné len v tukoch, teda do organizmu sa môžu dostať len v prítomnosti tukov
- tuky zabezpečujú normálne fungovanie a tvorbu niektorých hormónov, mechanickú ochranu vnútorných orgánov, tepelnú rovnováhu tela atď.
- nemali by sme teda deťom príjem tuku nijako zásadne obmedzovať, 30-40% energie by mali deti získať práve z tukov
- nedostatok tukov sa môže prejaviť nedostatkom vitamínov rozpustných v tukoch, horší rast z nedostatku energie, poruchu tvorby niektorých hormónov
Pozor: Tuky sú aj v mäse, syroch, mlieku, sú to o tzv. skryté tuky, ktoré musíme do denného príjmu rátať.
Vhodné tuky: rastlinný olej (repkový, olivový), rastlinné tuky
Vajcia
Názory odborníkov na vajcia sa menia, nie je potrebné ich až tak striktne v tomto období obmedziť. Obsahujú vitamíny (A, B) a minerálne látky (železo, vápnik, fosfor). Deti by mali zjesť najviac 3-4 vajec za týždeň, nie priamo ale použité pri príprave stravy, v tzv. rozptýlenej forme.
Zelenina
- je zdrojom vitamínov, minerálnych látok, vlákniny
- má nízku energetickú hodnotu
- mala by sa konzumovať v niekoľkých porciách denne, najlepšie čerstvá
- u menších detí môže byť aj tepelne spracovaná (dusená, varená či restovaná)
- pridanie kvalitného olivového oleja umožňuje vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch
Strukoviny (hrach, fazuľa, šošovica, cícer)
- sú zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín, vitamínov, minerálnych látok a vlákniny
- mali by sa podávať 2x týždenne
- pre veľký obsah bielkovín nimi môžeme občas nahradiť mäso
Pozor!!! Malé deti môžu mať problém so strávením veľkého množstva vlákniny obsiahnutých v strukovinách. Pre tieto deti zvolíme radšej strukoviny vo forme nátierky alebo polievky, namiesto kaše (hrachová, šošovicová).
Ovocie
- obsahuje vitamíny, minerály, vodu, sacharidy
- pre deti je chutnejšie a ľahšie stráviteľné
- obsahuje viac sacharidov ako zelenina a dodá organizmu viac energie
- deti by ho mali dostávať niekoľkokrát denne
- čerstvé ovocie obsahuje viac vitamínov ako skladované
- sušené ovocie je vhodné namiesto slaných maškŕt
Pozor: ovocné džemy, marmelády obsahujú veľké množstvo cukru, sú menej vhodné pre túto vekovú skupinu
Orechy a pochutiny
-
orechy sú zdrojom tzv. ,,dobrých´´ tukov - sú to nenasýtené mastné kyselíny, potrebné pre srdce a cievy
-
deťom podávať len v rozptýlenej forme pre nebezpečenstvo vdýchnutia
-
huby nie sú vhodné pre deti do 10 roku života
Pozor: Orechy sú silným alergénom
Cukor, sladkosti
- cukor potrebny pre rast získa dieťa zo spomínaných potravín- pečivo, zelenine, ovocie, ďalší cukor dieťa nepotrebuje
- ňnadmerné množstvo cukru vedie k vzniku zubných kazov, k zvyšovaniu telesnej hmotnosti a hladiny krvných tukov
- hnedý cukor nie je pre deti vhodnejší ako biely ( je nerafinovaný, môže obsahovať choroboplodné zárodky), rovnako nie je výhodou sladiť hroznovým cukrom alebo rôznymi umelými sladidlami
- prílišné množstvo cukrov vyvoláva nechutenstvo a úbytok na hmotnosti, alebo obezitu
- deti v tomto veku by nemali dostávať žiadne cukríky ani čokoládu
- med obsahuje 80-90% cukru a je významný alergén
- do 3 rokov života cukor ani sladkosti by sa deťom nemali podávať
Soľ a slané pochutiny, koreniny
Sodík a chlór obsiahnuté v soli sú pre náš organizmus potrebné.
- sodík zabraňuje stratám vody z tela a udržiava v pozore našu nervovo svalovú dráždivosť
- chlór je súčasťou žalúdočnej šťavy a udržiava rovnováhu medzi kyslým a zásaditým prostredím v našom tele
- jedlo nekoreníme, zvlášť sa vyhýbame cudzokrajným koreninám
Pozor! Nadmerné množstvo soli v strave totiž vedie k zvyšovaniu krvného tlaku, zadržovaniu vody v tele a k ťažkostiam s ľadvinami. Deti by nemali dostať viac soli ako 3g na deň, s pribúdajúcim vekom sa môže množstvo soli zvýšiť na 5g, čo je maximálna hranica aj pre dospelých.
Časový harmonogram stravovania
- 7.00 - raňajky
- 9.30 - desiata
- 12.30 - obed
- 15.30 - olovrant
- 18.00 - večera
Návod na denné stravovanie
- Raňajky – Ráno a večer 250ml mlieka, ktoré ponúkneme ako prvé, aby sme zabezpečili dennú potrebnú dávku. Potom môžeme pridať chlebík alebo pečivo s rastlinným tukom, plátok syra alebo kvalitnej šunky a kúsok zeleniny. Raňajky by mali tvoriť 20-30% celkového energetického príjmu.
- Desiata- Desiata je tvorená ovocím, môžme pridať rožok, avšak ak dieťa potom odmieta obed, podávame len ovocie. Desiata má tvoriť 15 % z celkového denného príjmu energie.
- Obed - je tvorený nemliečnou stravou – zelenina, mäso, vajce, zemiaky, ryža, cestovina. Na začiatku je výhodnejšia kašovitá polievka, ktorá zaručuje dostatočný príjem uvedených živín v čase, keď ešte niektoré deti majú problémy s hryzením. Ako náhle tento problém nie je, je potrebné zvykať dieťa na dvojchodový obed. Obed by sa mal tvoriť približne 30 - 35% denného energetického príjmu.
- Olovrant- Môže byť mliečny vo forme kaše, pudingu, tvaroh, syr napr. vyšľahaný tvaroh so zaváraninou. Olovrant by mal tvoriť 10% denného energetického príjmu.
- Večera- 250ml mlieka, chlieb, zemiaková kaša, mliečna ryža. Vždy ponúknúť ako prvé mlieko, aby bola zabezpečená denná dávka. Večera by mala pokryť 15-20% denného energetického prijmu.
PITNÝ REŽIM
Deti by mali piť podľa chutí, avšak kontinuálne pitie hlavne sladeného čaju alebo iných sladených nápojov nie je správne. Dieťa je zasýtené a odmieta jesť. Piť ma dieťa pravidelne pri jedle, alebo medzi, ale je vhodné vyhýbať sa pitiu tesne pred dávkou jedla.
Potreba tekutnín v tomto veku: 80-120ml/kg/deň
Vhodné nápoje:
- voda
- ovocné alebo bylinkové čaje
- minerálne vody neperlivé v obmedzenom množstve pre obsah minerálov, ktoré vo väčšom množstve zaťažujú obličky
- ovocné džúsy - v obmedzenom množstve, 100% džúsy riedime v pomere 1:1 s čistou vodou
Nevhodné nápoje:
- ochutené mierálky,silný čaj, káva, chinínové nápoje, alkoholické nápoje,
- energetické nápoje sladené nápoje sú zdrojom energie a sacharidov, prudko zvyšujú hladinu krvného cukru a navyše nedokážu dostatočne uhasiť smäd
Viac informácií pitnom režime nájdete v samostatnom článku pod názvom Pitný režim.