Klystír – strašiak alebo pomocník?

Redakcia | 6. apríl 2017
Klystír – strašiak alebo pomocník?

Patrí k  menej obľúbeným procedúram a budúce rodičky sa ho dosť obávajú. Niet sa čo čudovať, pretože predstava, že do brucha, ktoré je už aj tak plné, ešte niekto prileje čosi navyše, je ozaj nepríjemná...

Prečo sa rodičkám klystír odporúča

Cieľom však nie je budúcej rodičke jej stav znepríjemniť. Naopak, množstvo podanej tekutiny nie je nadmerné a vďaka klystíru sa črevá ľahšie vyprázdnia, takže žena má napokon počas kontrakcií príjemnejší pocit.

Keďže v súčasnosti sa kladie stále väčší dôraz na psychickú pohodu ženy pred a počas pôrodu, vo väčšine pôrodníc máte možnosť podanie klystíru odmietnuť. Ak ste napríklad prišli do pôrodnice potom, čo ste si stihli vyprázdniť črevá ešte doma, pokojne o tom personál informujte.

V lekárni sú k dispozícii voľnopredajné lieky, napr. gél YAL, pomocou ktorých si môžete klystír urobiť aj sama.  Ak ste zásadne proti klystíru, zvážte ešte fakt – ako rýchlo po pôrode budete potrebovať ísť na stolicu. Klystír vám ju pomôže oddialiť o 1 – 2 dni po pôrode bez toho, aby vznikla nepríjemná zápcha.

A kedy vám klystír nebudú chcieť podať? Ak ste prišli do pôrodnice s odtečenou plodovou vodou, pravdepodobne vás čo najskôr uložia do ležiacej polohy, aby vám v stoji cez otvorený vak blán neprepadol pupočník, čo by pôrod vášho dieťatka značne skomplikovalo.
Prečítajte si: Pôrod - ako začína, ako prebieha?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: