Využili už pupočníkovú krv na Slovensku?

PR článok | 9. december 2011

Slovenskí lekári majú s liečbou pupočníkovou krvou dobré skúsenosti. Už päťkrát využili pupočníkovú krv od súrodenca, keď boli potrebné bunky od darcu.

Slovenskí lekári majú s liečbou pupočníkovou krvou dobré skúsenosti. Už päťkrát využili pupočníkovú krv od súrodenca, keď boli potrebné bunky od darcu. Ale život malého pacienta pomohli zachrániť aj vlastnou pupočníkovou krvou.

Míľniky použitia pupočníkovej krvi na Slovensku:

• Dňa 7. 10. 1999 v Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave na Transplantačnej jednotke kmeňových krvotvorných buniek naši lekári uskutočnili prvú transplantáciu pupočníkovej krvi na Slovensku. Išlo o malého pacienta s chronickou leukémiou. Pupočníková krv pochádzala od zdravého zhodného súrodenca.
• V rokoch 2000 a 2001 v DFNsP nasledovali ďalšie súrodenecké transplantácie. Obe deti trpeli Diamondovou-Blackfanovou anémiou. Ide o vrodené ochorenie, pri ktorom dochádza k zlyhaniu krvotvorby, telo nie je schopné produkovať červené krvinky. Jedným z pacientov bola práve Majka.

Majkin príbeh
Prvé roky svojho života sa Majka neobišla bez transfúzií krvi. Dostávala ich každé tri týždne. Neskôr jej lekári nasadili liečbu kortikoidmi. Zdravotný stav dievčaťa sa však zlepšoval iba krátkodobo. Onedlho bolo jasné, že jediné východisko bude transplantácia krvotvorných kmeňových buniek. Nádej pre Majku sa ukázala, keď jej matka opäť otehotnela.

Súrodenec záchranca: Celá rodina aj lekári verili, že sa narodí zdravý súrodenec - vhodný darca a jeho pupočníková krv sa bude môcť použiť na liečbu. Konečne prišiel deň D a na svet prišiel malý braček. Krátko nato prišla ďalšia úžasná správa. Medzi súrodencami bola úplná zhoda transplantačných znakov. Pred samotnou transplantáciou však malá pacientka podstúpila vysoké dávky chemoterapie, ktoré zničili choré bunky v jej kostnej dreni. Potom prišla na rad transplantácia pupočníkovej krvi. Zdravé bunky z bratovej pupočníkovej krvi putovali do jej kostnej drene, osídlili ju a postupne začali tvoriť chýbajúce krvinky. Keďže išlo o náročné a nebezpečné obdobie, pacientka musela byť izolovaná v sterilnom prostredí. Po pár týždňoch sa jej vrátila energia, cítila sa lepšie. Majka je dnes zdravé a veselé dievča aj vďaka pupočníkovej krvi svojho bračeka.

• Roku 2003 podstúpil transplantáciu pupočníkovej krvi štvorročný chlapček. Darovala mu ju sestra. Trpel adrenoleukodystrofiou, čo je dedičné metabolické ochorenie. Liečbu opäť uskutočnila DFNsP v Bratislave.
• Roku 2004 na Detskej onkológii v DFNsP v Bratislave využili vlastnú pupočníkovú krv u niekoľkomesačného chlapčeka, ktorý mal nádor mozgu – meduloblastóm. Pupočníkovú krv použili na podpornú liečbu a bolo to prvé využitie vlastnej pupočníkovej krvi v Európe.

Andrejkov príbeh
Neúprosná diagnóza pre niekoľkomesačné bábätko. Meduloblastóm, zhubný nádor mozgu. Rodičia boli zdrvení. Lekári nepoznali príčinu ochorenia, no s istotou vedeli, že nádor musia čo najrýchlejšie odstrániť. Iba tak bude mať Andrejko nádej na prežitie.

Vyhraté bitky, vyhratá vojna: Sedemhodinový boj na operačnej sále chlapček vybojoval. Ale bola to len prvá z vyhraných bitiek. Nasledovala ťažká chemoterapia a ožarovanie. Účinná liečba cytostatikami a žiarením bola draho vykúpená ťažkým poškodením krvotvorby. Život dieťaťa ohrozovali nebezpečné infekcie, krvácanie a množstvo ďalších komplikácií. Nedalo sa im zabrániť. Bolo ich možné len zmierniť. Andrejkovi rodičia dali pri pôrode uložiť jeho vlastnú pupočníkovú krv. Vo chvíli, keď chemoterapia nemilosrdne ničila krvotvorbu a ohrozovala Andrejkov život, tu bola účinná pomoc. Podaná pupočníková krv obnovila poškodené krvinky dieťaťa a lekári mohli použiť dostatočne silnú chemoterapiu, aby nedošlo k obnove zhubného ochorenia. Andrejko tak definitívne svoj veľký boj vyhral.

• Roku 2009 lekári z DFNsP v Bratislave transplantovali pupočníkovú krv detskému pacientovi pri chronickej leukémii. Opäť použili pupočníkovú krv od súrodenca.

Unikátna liečba detskej mozgovej obrny
Dvojročnému slovenskému chlapčekovi s detskou mozgovou obrnou bola transfúziou podaná jeho vlastná pupočníková krv.
Išlo o unikátny zákrok, ktorý sa uskutočnil v lete 2011. Po prvýkrát bola z rodinnej banky na Slovensku vydaná vlastná pupočníková krv na experimentálnu liečbu v oblasti tzv. regeneratívnej medicíny.

Detská mozgová obrna patrí k diagnózam, pri ktorých súčasná medicína nedokáže liečiť prvotnú príčinu ich vzniku, len zmierniť následky. Odborníci vkladajú veľkú nádej do bunkovej terapie postavenej na obnove poškodených tkanív. Štúdie realizujúce sa v USA a Európe sledujú účinok vlastnej pupočníkovej krvi u detí s poškodením mozgu. Najznámejšia štúdia prebieha na Duke University Medical Center v USA.

Na tejto prestížnej klinike sa poskytla pupočníková krv aj slovenskému pacientovi. Obdobná štúdia sa pripravuje pre pacientov trpiacich detskou mozgovou obrnou aj na Slovensku.

Kde sa využila pupočníková krv od slovenských darcov?
Slovenská verejná banka pupočníkovej krvi patrí, čo sa týka kvality, k najlepším na svete. Do konca októbra 2011 bolo vydaných 16 jednotiek na liečbu pacientov v zahraničí. Pupočníková krv, ktorú darovali slovenské mamičky bola zaslaná na liečbu do USA, Česka, Talianska, Maďarska, Francúzska, Dánska, Kanady, Holandska a Izraela.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: