Ťažkosti s lúčením

redakcia MAMA a ja | 17. máj 2015

Hysterický krik, plač a protesty pred bránou škôlky sú vám dôverne známe?

Hysterický krik, plač a protesty pred bránou škôlky sú vám dôverne známe? Nič nezvyčajné, tento problém dennodenne riešia mnohí rodičia pri vyprevádzaní svojich ratolestí do škôlky, niekedy aj do školy. Nie je to príjemná záležitosť a rodičia sa niekedy poriadne zapotia, cítia sa zahanbene a vyčítajú si nezvládnutie situácie.  Tieto situácie nie sú neriešiteľné a aj keď sa možno nedajú zvládnuť na 100 %, môžeme ich čiastočne eliminovať. Tu je zopár rád, ktoré by mohli zabrať:

  • Dieťa uložte včas do postele, svieže, oddýchnuté a s dobrou náladou bude všetko zvládať lepšie.
  • Ráno si vytvorte dostatočnú časovú rezervu, aby ste zvládali aj neočakávané situácie, ako napríklad zdržanie pri hygiene alebo problémy s obliekaním. Oblečenie dieťaťu pripravte už večer predtým. Rána tak budú krajšie a menej stresujúce, čo prispieva k dobrej nálade vás aj vášho drobca.
  • S úsmevom ide všetko ľahšie, nezabúdajte na to a pripomeňte to aj vašim najmenším.
  • Nelúčte sa príliš dlho. Ak trávite hodinu každé ráno lúčením, môže to mať skôr negatívny dopad. Vymyslite si rituál na ráno a spoločne si dajte poslednú pusu, zamávať, a dosť. Stres, ktorý pri dlhom lúčení prežíva, mu spúšťa procesy strachu a úzkosti, že mamička sa už nevráti.
  • Dieťa potrebuje istotu, ubezpečte ho, že po príjemne strávených chvíľach v škôlke  sa po neho vrátite a doma si vyhradíte spoločný čas.
  • Pripomínajte mu, že v škôlke má kopec kamarátov a úžasných hračiek, s ktorými sa môže zahrať.

Ak by plač stále neprechádzal, je dosť možné, že nesúvisí iba s odlúčením. Dieťaťu možno ubližujú iné deti alebo sa bojí pani učiteľky. Tu môže pomôcť návšteva psychológa alebo zmena škôlky či učiteľky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: