Tandemové dojčenie: Dojčenie v tehotenstve alebo dvoch detí v rôznom veku

Mgr. Marika Koscelníková | 14. november 2016
tandemové dojčebnie

Ako je to s dojčením dieťaťa v tehotenstve? Neublíži to bábätku v brušku? Dostane dojčené dieťa všetky potrebné živiny? Tandemové dojčenie - možno dojčiť dve deti rôzneho veku?

Dojčenie je najprirodzenejší spôsob výživy pre malé bábätká. Ak máte to šťastie a môžete dojčiť svoje dieťa, dali ste mu už na začiatku jeho života dobrý základ. Bezproblémové dojčenie nie je samozrejmosťou a dlhodobé dojčenie je dnes výnimočné.

Veľa mamičiek rieši otázku, dokedy ponúkať svojmu dieťaťu materské mlieko?

Svetová zdravotnícka organizácia, vydala stanovisko: „Odporúčame výlučné dojčenie do šiestich mesiacov, potom s postupným zavádzaním príkrmov do dvoch rokov a potom ďalej tak, ako to matke a dieťaťu vyhovuje.“ Ak matke dojčenie nevyhovuje, je na nej, či dojčenie ukončí, alebo v ňom bude pokračovať. Sú mamy, ktoré si trúfnu nielen na „dlhodobé“ dojčenie, ale keď sa narodí ďalší člen rodiny, sú ochotné ponúknuť prsník aj jemu. Hovoríme o tandemovom dojčení.

Dojčenie v tehotenstve

Dojčenie v tehotenstve je témou, ku ktorej nie je jednoznačné stanovisko ani zo strany lekárov. V spoločnosti pretrváva názor, že ak je dojčiaca mama opäť tehotná, musí s dojčením staršieho dieťatka prestať. Odstavenie dieťaťa však nie je nutné, ak je tehotenstvo aj mamička v poriadku. Neohrozuje tým ani seba, ani dojčené dieťa, ani bábätko v brušku. Je to len o rozhodnutí.  Na určité zmeny sa však tehotná dojčiaca mamička musí pripraviť. Aj na to, že napriek jej odhodlaniu dojčiť tandemovo, to nemusí vyjsť.

Materského mlieka bude v dôsledku hormonálnych zmien postupne menej

Napriek častejšiemu prikladaniu dieťaťa,  zníženie produkcie mlieka  a zmena jeho chuti môže viesť k tomu, že dieťa sa samo postupne odstaví. Mlieko sa počas tehotenstva (približne od šestnásteho týždňa) zmení postupne na kolostrum. Jeho chuť je iná a dojča môže, ale aj nemusí takéto „mlieko“ odmietnuť. (Kolostrum má laxatívny účinok, takže stolica dojčeného drobca môže byť redšia ako zvyčajne, kým si jeho bruško nezvykne).

Stáva sa, že aj dieťa, ktoré sa samo odstavilo, sa po pôrode k dojčeniu opäť vráti. Maminke tak pomôže uľaviť od naliatych prsníkov. Počas tehotenstva tvorba mlieka klesá, ale po pôrode začne zase mliečny rozmach.

Ďalšou nepríjemnosťou sú citlivé bradavky a tým pádom aj bolestivé dojčenie. Najmä staršie deti už zvyknú pri dojčení bradavky naťahovať, prípadne sa s nimi hrať. Skúste zmeniť polohu dieťaťa pri dojčení tak, aby to čo najviac vyhovovalo vám.

Neohrozujem dojčením v tehotenstve nenarodené dieťa?

Oxytocín, ktorý sa uvoľňuje pri dojčení spôsobuje sťahy maternice. Preto sú obavy zo strany mamičiek, či to nie je pre dieťa v brušku nebezpečné. Opäť platí, ak ide o zdravé fyziologické tehotenstvo, v dojčení pokojne pokračujte ďalej. (K sťahom maternice dochádza napr. aj pri pohlavnom styku. Ak ten nemáte od lekára počas tehotenstva zakázaný, dojčenie z tohto hľadiska bábätku v brušku tiež neublíži).

Otázka, či má ešte nenarodené bábätko všetky potrebné živiny napriek tomu, že mamina stále dojčí, je na mieste. Dieťa v brušku si berie živiny ako prvé, potom idú do mlieka a až ten zvyšok zostáva pre maminku.

Samotné dojčenie je pre telo ženy náročné, preto mu treba zabezpečiť zvýšený prísun kalórii a vitamínov. Dôslednejšie sledujte, čo zjete.

V tejto súvislosti sa spomína najmä vápnik. Hormonálne zmeny v organizme spôsobia, že telo vstrebá vápnik účinnejšie a jeho straty močom sa znižujú. Počas plného dojčenia prechádza k dieťatku cez materské mliečko  denne viac než 200 mg vápnika z tela mamičky. Najväčšou zásobárňou vápnika sú kosti. Napriek tomu, tehotné ženy trpia osteoporózou len vzácne. Telo, o ktoré sa dobre staráme, je dokonalý stroj. V prípade, že potrebuje „zafungovať“, vráti v plnej miere to, čo ste do neho vložili. 

Ako funguje tandemové dojčenie

  • Pre novorodenca je kolostrum veľmi dôležité, preto sa po pôrode zamerajte najmä na nového člena rodiny. Prikladajte ho tak často, ako sa len dá.
  • Po naliatí prsníkov, priložte aj staršie dieťa (napríklad počas návštevy v nemocnici). Telo sa tak lepšie prispôsobí a mlieka bude produkovať tak, aby vystačilo obom deťom.
  • Sledujte, či novorodené bábätko nemá v pusinke biely povlak. Môže to znamenať kvasinkovú infekciu.
  • Riešením je jeden prsník určiť jednému dieťaťu a druhý druhému (v prípade, že je laktácia dobre rozbehnutá).
  • Je len na mamine, či bude dojčiť obidve deti naraz, alebo každé samostatne.

Pri tandemovom dojčení dochádza zvyčajne k nadprodukcii mlieka. Rytmus dojčenia aj frekvenciu mama „vytuší“. Pozornosť smeruje najmä k novorodenému bábätku. Ono je od materského mlieka závislé. Je dobré, ak je pri dojčení uprednostnené a nadojčené z oboch prsníkov.

Čo sa týka spôsobu a polohy  tandemového dojčenia, je viacero možností.

Pomôcť si môžete vankúšikom na dojčenie, dobrú službu urobí aj šatka alebo babyvak. (Zatiaľ čo mimino pohodlne papá, môže sa mama venovať staršiemu dieťaťu). Uložte bábätko tak, aby ste ho nadojčili správne a staršie dieťa si polohu nájde samé.

Nepopierateľným prínosom tandemového dojčenia je to, že staršie dieťa sa bude lepšie vyrovnávať s existenciu nového člena rodiny. Zmiernite žiarlivosť, keď obom deťom ponúknete zo seba to najlepšie, čo môžete. Pomôžete aj sebe vyriešiť dilemu ako dať obom deťom rovnakú dávku lásky, keď to malinké vás predsa len potrebuje viac. Staršiemu dieťaťu dáte istotu, že nestratilo svoju pozíciu.

Tandemové dojčenie si vyžadujte od mamičky veľa trpezlivosti, empatie, sily a energie. Chuť skúšať a hľadať spôsoby a možnosti, aby boli všetci spokojní.  V prípade, že vás napriek  odhodlaniu zmáha únava, vaše telo nevládze a  z dojčenia dvoch detí máte stres, zvážte, či budete v tandemovom dojčení pokračovať. Aj telo mamy má svoje limity.  

Mohlo by vás zaujímať: Noční „savci“ alebo Ako je to s nočným dojčením

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: