ŠŤASTNÉ BÁBÄTKO? Skúste to podľa Karpa

Psychológia pre milujúcich rodičov | 19. október 2018
ŠŤASTNÉ BÁBÄTKO? Skúste to podľa Karpa

Známy americký pediater Harvey Karp sa preslávil jednoduchým prístupom, ktorý podľa jeho slov sľubuje „zapnúť“ u dieťatka upokojujúci reflex. Ten zafunguje proti plaču v priebehu niekoľkých sekúnd.

Karpova teória

Znie veľmi zaujímavo: podľa neho sa deti rodia skôr, než sú na to neurologicky pripravené a sú nastavené na „štvrtý trimester“ v maminom brušku. Anatomicky to síce možné nie je, pretože také veľké bábo by mama nedokázala porodiť, ale rodičia by mali bábätku aspoň nasimulovať podmienky, aké malo v maternici:

  • Balenie dieťatka napevno – do šatky, deky, alebo špeciálnej tenkej zavinovačky, z ktorej vytŕča dieťatku len hlávka, ruky sú pevne zviazané pri tele.
  • Pomerne hlasný zvuk pripomínajúci šumenie, napríklad robenie zvuku „ššš“ priamo do ucha, alebo nahlas zapnuté rozladené rádio, či fén. Bábätkám to má pripomínať šumenie maminej krvi a zvuky, ktoré v maternici poznali.
  • Kolísanie – neustále kolísanie pripomína vnútromaternicové obdobie a neustále prítomný pohyb. Karp odporúča jemné trasenie zo strany na stranu (s fixovanou hlavičkou a chrbátikom v bezpečnej polohe).
  • Bočná pozícia – držanie na pravom boku dieťatka, mierne tvárou dole.
  • Sanie – Karp odporúča používanie cumlíka, pričom zástancovia dojčenia odporúčajú nenutričné alebo nutričné sanie.

Trik je podľa Karpa v tom, aby rodičia splnili tieto podmienky všetky naraz. Len tak dokážu dieťaťu „zapnúť“ samoupokojujúci reflex a ono prestane plakať.

 

Čo hovorí na Karpovu metódu výskum?

Mnohé z jeho východísk sú vedecky overené a akceptované, a jednotlivé stavebné kamene tejto metódy fungujú na utíšenie dieťatka aj samostatne.

Používať Karpovu metódu, alebo nie? Je nepochybné, že na niektoré deti takéto intenzívne upokojovanie zaberie, a rozhodne by žiadnemu bábätku nemalo ublížiť.

Všetky podobné „rýchle a jednoduché riešenia“ majú jednu nevýhodu. Ak sa na ne rodičia príliš spoliehajú, môže ich to zvádzať k tomu, aby sa nesústredili na postupné a nepretržité spoznávanie svojho bábätka. 

Ako sa postarať o bábätko do 1 roka? Čo všetko by ste mali vedieť a čomu sa vyvarovať? Jedna z najlepších kníh pre rodičov je už v predaji!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: