Čím ochutiť polievočku?

Redakcia | 4. marec 2017
Čím ochutiť polievočku?

Aké dochucovadlá je vhodné používať na dochutenie pokrmov pre najmenších?

Vaša otázka:

Viem, že strava detí je odlišná od tej dospelej, preto by som rada poznala váš názor ohľadom používania ochucujúcich prípravkov zo sušenej drvenej zeleniny s a bez glutamátu. Do vývaru ho dávam, keď varím pre celú rodinu. Nedávno dcérka (bude mať rok) z tejto polievočky ochutnala a veľmi jej zachutila. Urobila som chybu? V čom je glutamát škodlivý?

Na ochucovanie jedál používajte najmä bylinky

Na vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová, I. detská klinika DFNsP a LFUKOchucujúci prípravok zo sušenej drvenej zeleniny s alebo bez glutamátu je prípravok so zvýšeným obsahom soli, ktorú zavádzame do stravy len veľmi pomaly.

Na dosiahnutie nových chutí vo výžive najmenších detí po 1. roku odporúčame skôr čerstvé potraviny, rôzne druhy zeleniny a ovocia a bylinky. Mnohé z nich,  napr. petržlenová či zelerová vňať, pažítka, majorán, bazalka, tymián, rozmarín, kôpor, cesnak, rasca majú dôležitý antioxidačný účinok.

Ochucujúci prípravok, hoci je bez glutamátu, obsahuje okrem sušenej zeleniny i niektoré bylinky a farbivá, ktoré do stavy ročného dieťaťa nepatria. Na názory na použitie glutamátu, teda glutamanu sodného (E 621) by nestačilo ani celé číslo časopisu. 

Kyselina glutámová je síce normálna aminokyselina v našom organizme a patrí medzi 20 základných stavebných zložiek bielkovín. V organizme je v dvoch formách, a to voľná alebo viazaná na bielkoviny. 

No treba si však uvedomiť, že na to, aby mali potraviny a polotovary výraznú chuť, farbu, arómu a boli zahustené, stabilizované, s predĺženou lehotou trvanlivosti, pridáva sa do nich celý rad prídavných látok.

Ich použitie v potravinách je síce bezpečné, ale to ešte neznamená, že sú vždy vhodné pre ľudský organizmus, ak sa vyrábajú priemyselne. Môžu zaťažiť obličky a pečeň, a preto sa zvlášť neodporúčajú malým deťom.

V detskej strave sa používanie dochucovadiel neodporúča

Odborníci rovnako neodporúčajú podávať malým deťom do troch rokov instantné a trvanlivé pokrmy a polotovary, pretože pri ich výrobe sa používajú konzervačné látky, stabilizátory a emulgátory. Platí to aj o používaní bujónov a ochucovacích prípravkov, ktoré obsahujú glutaman sodný –  soľ kyseliny glutamovej, používanej na zvýraznenie chuti do koreniacich zmesí a hotových pokrmov.

Obsahujú ho najmä práškové polotovary ako polievky, omáčky, spracované mäsové výrobky, výrobky z hydiny a morských živočíchov, bujóny (aj čisté zeleninové a hubové), hotové omáčky, dressingy, mrazené potraviny, rôzne slané keksy, zemiakové a kukuričné lupienky.

Prečítajte si: Príkrmy – variť či kúpiť?

Tento prípravok je aj tam, kde to nie je uvedené na obale, pretože ak napr. potravina alebo jedlo obsahuje bujón, výrobca nemusí udávať prítomnosť glutamanu. Vo všeobecnosti nie je pre človeka škodlivý.

Pri testovaní dojčiacich matiek a dojčiat sa ukázalo, že ani vysoká denná dávka 100 mg na kilogram hmotnosti koncentráciu glutamanu v materskom mlieku ani v krvi dojčiat nemení. Mnohí odborníci sa zhodujú v názore na používanie tohto „éčka“ v detskej strave, že nie je priamo škodlivé, ale ani ideálne a vhodné, takže by sa mu deti mali radšej vyhýbať. 

Záverom chcem zdôrazniť, že pri varení pre mladšie deti sa snažíme vyhnúť rôznym umelým príchutiam a radšej využijeme naše prírodné zdroje.

Prečítajte si: MAMY RADIA MAMÁM: Keď dieťa odmieta príkrmy

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: