Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pretáčanie

    , Autor: LienkaLili

    Dobrý deň pani doktorka. Moja mala bude mať zajtra 6 mesiacov a ešte sa nepretáča na bruško. Aj keď ju dám na bruško v tejto polohe dlho nevydrží začne sa zlostit a následne neskutočný plač. Celkovo sa aj dosť veľmi nervuje a neviem prísť na príčinu... Mame dole 2 zúbky je možné že je nervózna z toho ze už sa deje niečo na horných ďasienkach? Ale nervovála sa už aj pred tým už asi od 3 mesiaca. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem celkom prese čo znamená, že je nervózna. Dieťatká majú rôzne prejavy, každé je inak motoricky nastavené, niektoré plače a hnevá sa viac niektoré menej. Hlavne musí mať dostatočný priestor aj na to, aby sa samo zahralo, sledovalo okolie. Nie je potrebné pri každom zamrkaní hneď niečo riešiť. Dieťa je potom nervózne z toho, že akoby nemá kľud na svoje vlastné sledovanie okolia.
    Keďže sa jej poloha na brušku nepáči / čo u niektorých detí býva/ tak sa tam ani nepretáča. Stačí , že to urobila raz alebo urobí občas a znamená to, že jej vývin normálne pokračuje. Bežne pretáčanie na bruško deti zvládajú až medzi šiestym a siedmym mesiacom. Prerezávaniu zúbkov sa prisudzujú rôzne sprievodné javy od hnačiek až po nepokoj ale nie je to vždy pravidlo a nedá sa nič na zúbky zvaľovať. Ak niečo nie je v poriadku, treba pátrať po príčine.

Podobné otázky

  • Pretáčanie na bruško 6 tyzdnov

    , Autor:

    Dobrý deň pani doktorka,
    chcela by som sa spýtať či je v poriadku, alebo skôr či to nejak dcére neublíži. Začala sa pretáčať z chrbátika na bruško no má len 6 týždňov a pripadá mi to strašne skoro. My ju neprekrucame, nerátame ani nijakým spôsobom k tomu nenabadame. Začala to robiť z ničoho nič, pár dni sa točila na jeden bok, na druhý a teraz sa pretáča na bruško aj zakaždým keď ju dám spať na chrbátik. Hlavičku ale keď je na podložke na brušku nedvíha, keď sa jej chce tak ju otočí zo strany na stranu (podarilo sa jej to zatiaľ 2x). Viem že má na to čas, len má prekvapilo to pretáčanie že toto zvláda nejak príliš rýchlo a hlavičku ešte nie. Ďakujem za názor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to síce naozaj veľmi skoro ale už som to videla, nič jej nehrozí, okrem toho, že keď sa pretáča môže spadnúť z postele! Hlavičku zdvihne a postupne ju začne aj dvíhať. Takéto predčasne motoricky vyspelé deti musím povedať, že zvyknú byť deti vrcholových alebo teda veľmi aktívnych športovcov

  • 3,5mesacna nezdvyha hlavicku

    , Autor:

    Dobry den, chcela by som sa poradit ako docielit to, aby sa babatko opieralo o rucky a nezdvihalo ich do hora v polohe na brusku. Boli sme s nou aj u neurologa, skonstatoval ze mame hypotoniu prevazne axialneho svalstva - lahky stupen a ze nas na rehabilitacie neposle, ze mame cvicit doma. Ona sa ale strasne jeduje, nespolupracuje, ruky dava do hora a ma z toho pokazenu dalsiu pol hodinku..bola narodena v 38tt prirodzene, po narodeni hypotrofia, hyperbilirubinemia s osvitom. este v 10tt mala vysoke hodnoty 220. v 4.tt hospitalizovana tiez kvoli zltacke.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepredpokladám žiadnu poruchu preto, že sa prejavuje ako udávate. Nechajte ju na brušku len toľko, oľko sa jej to páči, netreba ju do toho nútiť. Ukazujte jej hračky, prihovárajte sa jej z rôznych strán, bude otáčať hlavičku za hlasom. Samozrejme ak nebude vývin / pretáčanie na bruško atd/ pokračovať / čo sa sleduje v poradni/ iste sa vyšetrenie u neurlóga môže zopakovať.

  • Ockovanie

    , Autor:

    Dobry den prajem.
    Syn ma 5 mesiacov. Ked mal 2 mesiace, tak bol velmi popredu- pretacal sa z bruska na chrbatik, dzavotal si takmer cely den, cokolvek som mu raz ukazala, tak to dokazal zopakovat, mal velku trpezlivost pri docahovani hraciek ked bol na brusku,.... Potom sme boli na ockovani a odvtedy sa mi zda ako keby zacal stagnovat, dokonca ako keby sa vratil v case. Prestal "rozpravat", z bruska na chrbatik sa uz nepretaca, nema chut do hry a v lahu na brusku sa za hrackou sice naciahne, ale po kratkej chvilke to vzda a rozplace sa. Celkovo je viac letargicky a podrazdeny.. Chcem sa spytat, ci to moze byt nasledok ockovania, pripadne ci je to normalne vo vyvoji, ako by som to mala riesit?
    Ďakujem za odpoved a prajem krasny den.
    Lucia.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pretáčanie z bruška na chrbátik nie je aktívny ohyb, je to prejav instability, takže ke'd to nerobí, znamená to, že je pevnejší, stabilnejší.
    Neviem ako dlho je po očkovaní, prvé dni po očkovaní a upozorňujem na to aj mamičky, môže byť dieťa tichcšie, menej komunikatívne, ako to raz nazvala jedna mamička, také vypnuté.
    Po niekoľkých dňoch sa jeho správanie vracia k nomálu. Ostatné pejavy na diaľku neviem zhodnotiť. odporúčam oslovi vašu pani doktorku a povyšetrení zaujme stanovisko, či je alebo nie je možná regresia vo vývine.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: