Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ortuť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Syn mi odhryzol ortut z teplomera aj zo sklom. Momentalne je v nemocnici, vedeli by ste mi poradit čoje potrebné robit v tomto prípade a ako može ortuť z teplomera poškodit dietatko ? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade existuje mnoho druhov teplomera a sú aj také , ktoré neobsahujú ortuť, takže aj pre ostatné mamičky, určite si treba zabezpečiť pri deťoch takýto teplomer. V situácii, ktorú popisujete sa nedá spraviť nič iné, len to, čo ste asi spravili, odviezť dieťatko do nemocnice. Nebezpečenstvo závisí samozrejme od množstva požitej látky / existuje aj chronická otrava ortuťou, ale to je iná kapitola/, stav sa prejavuje hnačkou a inými príznakmi avyžaduje intenzívnu liečbu.

Podobné otázky

  • digitalny teplomer

    , Autor: Registrovaný používateľ

    no este jedna otazka p.doktorka,po precitani jedneho textu ma napadlo,ze ci tieto nove digitalne teplomery,bolo mi v lekarni povedane,ze je rektalny a letacik sa kdesi zapotrosil,ci su presne,alebo treba tiez niekolko stupnov odcitat,ako pri tych ortutovych,doteraz som neodcitavala,mam microlife dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nezávisí na teplomeri, závisí na tom, kde meriate! Ak v ritke, odpočítavame 0,5 až 0,7 st.C

  • Teplomer

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,pani doktorka- zaujímalo by ma,akú máte skúsenosť s teplomermi.-
    Teda do včera som si myslela,že ešte existujú staré dobré rýchlobežky,avšak v lekárni ma vyviedli z omylu,že už len digit.teplomery.Tak som teda jeden kúpila-a to rýchlobežku digitálnu.Doma som si odmerala teplotu na klasickom ortuťovom t.= 36,2,na digitálnom t.=36,8,na digit.rýchlobežke= 36,5- Čomu mám teda veriť? Som zmätená,a neviem podľa čoho sa orientovať,od včera meriame teda tou digitálnou rýchlobežkou,ale mám zmiešané pocity.Ukazuje mi 38,5 st.C, a dieťa mi behá čulé,ani sa nezdá byť také horúce,neviem.Som v pomykove-dať ,nedať antipyretikum?
    ospravedlňujem sa,ze tento nezvyčajný typ otázky a ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stará dobrá rýchlobežka nebola až taká dobrá, lebo obsahovala ortuť a bola skelená a videli sme s tým už hodne problémov.
    Neviem ako je staré dieťa, ale teplota sa do dvoch až troch rokov meria v ritke a odpočítava sa 0,5 až 0,7 st. C a tým zistíme teplotu tela. Digitálny teplomer je vhodný taký ktorý má flexibilný koniec. Na meranie pod pazuškou má koniec pevný.
    Namerané hodnoty týmto teplomerom sú hodnoverné.

  • strava

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka, mam 10-mes. dceru, mozem jej zacat davat ryby, pripadne rybie file, a ak este nie, tak kedy sa uz moze? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do roka určite nie!!!!! potom pozor na kosti a spočiatku by som radšej podávala lososa. Ryby, hlavne predátori, teda tie ryby, ktoré sa samé živia rybami, obsahujú vo zvýšenom množstve ortuť a polychlorované bifenyly, takže s ich "zdravím" to nie je až také ružové. Sladkovodné ryby sú na tom lepšie / nie z východného Slovenska/ ale tam naozaj pozor na kosti!

  • kojenie a strava

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,chcem sa vas opytat ked kojim mozem jest ryby a hriby??dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie. Hríby vôbec nie, sldkovodné ryby ale nie chytené na východnom Slovensku áno. Morské ryby vôbec /hlavne do pol roka veku dieťaťa/ pretože obsahujú vo zvýšenom množstve solu ortuti a polychlorované bifenyly.

  • Strava pri kojeni

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer,
    vo viacerych prispevkoch som citala, ze neodporucate jest morske ryby zenam, ktore koja. Kedze vacsina ryb v obchodoch su ryby morske, chcela by som vediet, preco su nevhodne. Ako vlastne vyzera idealny jedalnicek zeny, ktora koji? Nas detsky lekar mi neodporucal len citrusove plody, cibulu, cesnak, por a privelke mnozstvo ovocia. Ale mne sa zda, ze to nestaci, ze bolesti bruska sposobuje toho ovela viac.
    Zaroven by som chcela vediet, ci je mozne v obdobi kojenia nechat si odstranit male zilky na nohach, ktore vznikli z nadvahy pocas tehotenstava technikou vstrekovania roztoku do ziliek (prevedene koznym lekarom).
    Je vhodne farbit si vlasy v obdobi kojenia?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Farbenie vlasov je možné ale len kvalitnou farbou. O odstránení žiliek nič neviem, mal by to povedať lekár, ktorý to prevádza, či to nie je počas kojenia kontraindikované, na každom lieku je to napísané.
    Morské ryby neodporúčam preto, pretože obsahujú zvýšené množstvo polychlorovaných bifenylov a zlúčenín ortuti, ktoré prechádzajú do materského mlieka. Neodporúčam tiež alkohol fajčenie, čiernu kávu a iné nápoje obsahujúce kofeín huby a samozrejme ani tie morské ryby. Ostatné potraaviny vysledujte sama. Potraviny pikantné, dráždivé ako aj dary mora tiež nie sú vhodné. U rodín, kde je pozitívna alergická anamnéze / senná nádcha u rodičov alebo súrodencov/ neodporúčam ani citrusové plody.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: