Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vigantol

    , Autor: Valik111

    Dobrý deň.
    Chcem sa opýtať,či môže byť vigantol príčinou tvrdej stolici.
    Mám 9 mesačného syna a už asi od cca 4-5mesiaca má problém s tvrdou stolicou. Skúšala som všetko možné. Vločky mu ešte horšie spravili, jablko/jablková šťava - nepomohlo... Odvar zo sušených sliviek prvý krát pomohol a ďalej už nie. Vylúčila som z jedálnička veľa potravín,čo mi je ľúto... Pije ako tak...veľmi nechce no stále sa mi podarí do neho čo-to dostať...niekedy viac,niekedy menej. Už sme zmenili aj mlieko z babylove na HIPP COMBIOTIK 2.
    Teraz ako píšem má napadlo,že keď som prestala úplne kojiť tak začal mať tieto problémy.
    Poslednú dobu kaká prv také malé bobky a v nich má trošku krv a za tým stolica...
    Napadá ma už len,či to nespôsobuje ten vigantol...( Predpisujú nám vigantol tabletky)
    Za odpoveď vopred ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nechápem prečo máte vigantol tabletky a ako ich konzumuje?????
    Vigantol ani kvapky ani tabletky určite zápchu nespôsobujú!!!!!Práve naopak , hlavne pri miernom predávkovaní má dieťa hnačku.
    Príčina vášho problému je určit niekde inde. Hlavne vyradiť zo stravy varenú mrkvu a varenú ryžu, aj ryžovú kašu, podávať probiotika, dostatok tekutín. V tomto veku by som žiadne odvary zo sliviek a iné ľudové lieky pri zápche nedávala. Možno by pomohol jogurt, ktorý už v tomto veku môže. Ak budú problémy pokračovať je nutné nyvštíviť lekára.

Podobné otázky

  • Vigantol

    , Autor: Simka123

    Dobrý deň, môžem namiesto Vigantolu používať vitamín d3 od generica? Okolie ma upozornilo na vigantol že spôsobuje kolíky... A môžem ten vitamín D3 užívať keď moje bábätko sa narodilo 17.7.2019 a na letáku je napísané že užívať až od prvého mesiaca po jednej kvapke? A môžem ho kombinovať s kanavitom?dakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete dať D3 alebo Dvitamin od Jamessona vždy dve kvapky denne!!!!!!!Ale Vigantol už je na trhu v novej forme a deti mávajú koliky a s vigantolom to nesúvisí.

  • Kŕmenie, prebaľovanie a podávanie vitamíno

    , Autor: zuzana123-2

    Dobrý deň p. doktorka,
    mám 9-dňového synčeka, narodil sa s pôrodnou hmotnosťou 4120 g. V pôrodnici sa mi spustilo mledzivo až na štvrtý deň, laktácia sa rozbieha len veľmi pomaly a preto ho na 4-tý deň v pôrodnici začali dokrmovať umelým mliekom Nutrilon HA, nakoľko manžel je astmatik a trpí alergiami. V pôrodnici mu dávali každé tri hodiny cez deň a každé štyri hodiny v noci umelé mlieko v množstve 50 ml. Samozrejme, že som si bábätko stále prikladala. Chcem sa Vás opýtať na Váš názor:
    1. na dávkovanie kanavitu, nakoľko synček nie je plne dojčený. Laktácia sa mi rozbieha veľmi pomaly, na jedno dojčenie odsaje približne 20-60 ml (množstvo udávam podľa toho, koľko sa mne podarilo odsať na 1x elektrickou odsávačkou, zakaždým je to rôzne) a keďže malému takéto množstvo nestačí, tak ho po dojčení dokrmujem umelým mliekom. Z umelého mlieka odsaje naraz aj 60-100 ml (posledné 2 dni odsaje rovných 100 ml),
    2. ďalej sa chcem opýtať na kŕmenie, v pôrodnici mi povedali, že by sa mal dojčiť aspoň 7x denne s odstupom 3 hodín cez deň a 4 hodín v noci. Snažím sa tieto intervaly zachovávať. Neviem či robím správne, že ak synček spí dlhšie ako tri hodiny, snažím sa ho zobudiť a nakŕmiť, aby tie intervaly medzi dojčeniami neboli dlhšie ako 3-4 hodiny. Alebo je lepšie počkať kým sa zobudí sám a bude si pýtať jesť?
    Keďže ako som písala mám málo mliečka, tak ho po dojčení dokrmujem. Chcem sa opýtať aké množstvo umelého mlieka môžem synčekovi podávať po každom dojčení, tak aby som to neprehnala, lebo už teraz mám pocit, že by synček vypil aj viac ako 100 ml (v nemocnici nám odporúčali dokŕmiť najviac 60-70 ml mlieka) po jednom dojčení (po dokŕmení si cmúľa palčeky a pästičku, preto som mu začala dávať cumlík).
    Ako mám podávané množstvo umelého mlieka zvyšovať, aby som mu neublížila? Mliečko toleruje dobre, bruško ho nebolí, stolicu má v poriadku (ani kašovitá ani príliš tvrdá, aspoň 2x denne), vetri odchádzajú, po kŕmení vždy zaspí.
    Lekár nám odporučil nasledovné dávkovanie:
    Kanavit - 3 kvapky 1x týždenne do veku 1 mesiaca, potom 3 kvapky 1x mesačne do veku 6 mesiacov,
    Vigantol - 1x1 kvapku do mlieka ráno minimálne do 1 roka,
    3. či je nutné baliť bábätko od narodenia naširoko do poštolkových nohavičiek, nakoľko sme zatiaľ nenavštívili ortopéda?


    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Široko baliť nie je potrebné, dávkovanie Kanavitu je veľmi zvlátne, my dávame jednu kvapku týždenne do veku troch mesiacov ak je dieťa dojčené, váš synček je momentálne viac živený umelo, takže teraz Kanaavit nemusíte dávať. Vigantol podávame od prvého dňa tretieho týždňa denne dve kvapky!!!
    Vae kojenie sa ani rozbehnúť zatiaľ nemohlo, pretože dieťatko vlastne pije veľmi málo: Ak by ste chceli, máte šancu kojenie rozbehnúť, ale museli by ste dodržiavať určité pravdlá: nneodsávať vaše mlieko, nie je na to dôvod, ak dieťatko dobre pije, treba ho prikladať k prsníku, nech si pije mliečo prirodzene a tým, že lizuje bradavku, odsáva mliečko, tak najviac stimuluje váš organizmus/ v podstate mozog/ aby tvoril dostatok hormónov potrebných na reguláciu tvorby mlieka a tým aj zvyšoval množstvo mlieka.
    Čo sa týka časového rozvrhu prikladania, žiaden nie je! Okrem jedného: dieťatko nemá byť nikdy, ani v nocic bez mlieka viac ako 4 hodiny. Keď mu dáte umelé mlieko, predpokladám, že prespí aj viac, ale tak sa nikdy k dostatočnému množstvu mlieka nedopracujete!!!! Takže platí: prikladať dieťatko 8 až 20 x denne na začiatku kojenia je normálne. vždy, ke'd dieťatko zaplače, prejavuje dkonfort nevôľu, treba ho priložiť. Nie je to samozrejme tak počas celého obdobia kojenia, len na začiatku, prvé dni až týždne, aby sa tvorba mlieka zvýšila. Kojete pri každom kojení z oboch prsníkov, nebráňte sa nočnému kojeniu, vtedy sa tvorí viac horm'pnu, zvyšujúceho produkciu mlieka. Samozrejme cez deň si potom musíte tiež pospať!!!! Kjete v polohe, ktoá je vám príjemná, nič vás pri tom nebolí, oddychujte v nej a ste relaxovaná. Dieťatko si po usadnutí alebo uľahnutí do takejto polohy priložte. Prsníky môžete počas jedného kojenia prestriedať aj viackrát, kým dieťatko pije a je spokojné, nech je pri vaom prsníku Samozrejme spočiatku nemusíte mať dosť mlieka na jeho zasýtenie, ale ponúknite mu ho až po dostatočnom saní z prsníkov. Nikdy neajte dieťtku len fľašu s umelým mliekom, vžey až po dostatočnom kojení!!!!
    Nepodávajte žiaden čaj ani vodu!!!!Znova opakujem neodsávajte mlieko, mech dieťatko pije z prsníka!!!!§ Môžete piť čaj na podporu kojenia: aníz, fenikel, majoránka ak dostanete aj koprové semeno, z každého jedna čaj lyžička a 3/4 litrom vriacej vod zaliať, vyluhovať a vlažné piť po kojení. Nie viac ako ten 3/4 liter za 24 hodín. Môžete užívať liek mother love z lekárne.
    Prajem veľa trpezlivosti pri vybojovaní kojenia, je to najlepia výživa pre vae dieťatko, ale nebudte v strese - stres sne najväčší nepriateľ kojenia- dieťatko vyrastie a bude zdravé šťastné a múde aj na umelej výžive. Oplatí sa však o ojenie zabojovať, tak ako som popísala. Nezabudnite, že prvých 8 týždňov by ste mali byť 24 hodín s dieťatkom, inak tento boj nevyhráte!

  • Vigantol a fenistil kvapky

    , Autor: forgy

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na kombináciu kvapiek vigantol a fenistil. Moja 9 týždňová dcéra užíva vigantol od prvej návštevy pediatra, kedy nám tieto kvapky predpísala dr. Užívame 2 kvapky denne no niekedy sa stane, že dcérka trochu mlieka, v ktorom sú kvapky zamiešané, vygrcká. Dcérka papá Nutrilon 1 Pronutra. Dávku jej nezvyšujem, teda kvapky nedávam odznova. Môže byť, že denná dávka sa nenaplní a tým vzniká deficit vitamínu D, ktorý tieto kvapky obsahujú?
    Pred piatimi dňami nám bol predpísaný fenistil, ale podľa slov dr. užívame polovičnú dávku ( 4kvapky, dcéra váži 6kg). Bol nám predpísaný na základe toho, že dcérka mala soplíky a začala pokašlievať. Užívame ho 3x denne po 4 kvapky.
    Chcem sa opýtať, či tieto dve liečivá môžu vzájomným užívaním pôsobiť nežiadúco. Na dcérke nebadám zatiaľ žiadne potiaže, čo by ju trápili, ale mám obavy.
    Ďakujem vopred za odpoveď.
    S pozdravom
    Forgáčová

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Užívanie fenistilu a vigantolu sa nevylučuje, pokojne sa môžu užívať naraz, tak ako je to teaz u vás.
    Vigantol je potrebné podávať tak, že odstrieknete mlieko z fľaše do lyžičky, do mlieka v lyžičke kvapnete dve kvapky vigantolu, dáte dieťatku do pusinky a potom dostane piť mlieko z fľaše. Vigantol nedávame do fľaše!!!!

  • vigantol

    , Autor: nika11

    ešte k predchádzajúcej otázke(Dobrý deň ,
    mám skoro 3,5 ročného syna(narodený v marci) , ktoremu som davala vigantol 2 kvapky , avšak od 1 roku bol na umelom mlieku a v nom je pridavany vitamin D. Preto som sa zľakla či aj tak nemohlo dojst k predávkovaniu, dokrmovala som hami. a Potom v odobí od novembra do marca som mu daval vitamín d od jamiesonu, ale je tam také divné kvapkadlo rýchlo kvapká a niekedy mi do flasky spadli aj tri kvapky. Nemohlo dojst k predávkovaniu? )lebo on vypil bežne 1 liter mlieka umeleho a to znamená že denne 12 mcg vitamínu D, a k tomu ešte dve kvapky viagantolu, nie je to veľa? dve kvapky sú 20mcg, nie?to sa berie do úvahy?ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak sa neprejavili známky predávkovania, kde ako prvé by sa objavili hnačky,neskôr malátnosť, svalová slabosť, tak určite nedošlo k predávkovaniu. V zime znova podávajte dve kvapky Jameson vitaminu D- teda od novembra do konca marca.

  • vigantol

    , Autor: nika11

    Dobrý deň ,
    mám skoro 3,5 ročného syna(narodený v marci) , ktoremu som davala vigantol 2 kvapky , avšak od 1 roku bol na umelom mlieku a v nom je pridavany vitamin D. Preto som sa zľakla či aj tak nemohlo dojst k predávkovaniu, dokrmovala som hami. a Potom v odobí od novembra do marca som mu daval vitamín d od jamiesonu, ale je tam také divné kvapkadlo rýchlo kvapká a niekedy mi do flasky spadli aj tri kvapky. Nemohlo dojst k predávkovaniu? a druhá otázka-
    mám aj 4 mesačné bábo a kanavit sme mali davať dve kvapky raz do týždna do 3 mesiaca a ja som podávala o dva týždne dlhsie. je to v poriadku?ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podávanie Kanavitu o dva týždne dlhšie nie je problém. Viac ho však podávať nie je potrebné, ani v zime.
    Aj keď je dieťa umelo živené, aj keď je kojené či je leto alebo zima je potrebné podávať dve kvapky vigantolu ú alebo jamesona do osemnásť mesiacov. Potom by mali u nás všetky deti, včítane detí v pubertálnom veku, užívať v zime od nvembra do marca vitamínD alebo rybí tuk alebo preparát s omega mastnými kyselinami.vitamin D treba dávkovať presne, je to v tuku rozpustný vitamín a predávkovanie je možné. Pár kvapkami občas navyše ste ho však predávkovať nemohli.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: