Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zrasty na maternici

    , Autor: Alis123

    Dobrý deň,
    Chcem sa opýtať, kedy po sekcii vznikajú zrasty? Co je ich príčinou?
    Tiez sa chcem opytat...rodila som veľmi predčasne - v 6. mesiaci, lekári vraveli ze to akokeby ani nesili tehotenské brucho. Myslite, ze keď je brusko male a maternica nie je ešte taka roztiahnuta, hoji sa jazva ma maternici lepšie?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jazva na maternici sa hojí približne pol roka, preto sa odporúča otehotnieť po minimálne 8 - 12 mesiacoch od sekcie, kedy by to malo byť už pomerne bezpečné. Hojenie je však celkovo ovplyvnené hlavne genetickými danosťami a vlastnosťou tkanív. Zrasty po cisárskom reze nemusia vzniknúť vôbec. Ak sa už bavíme o zrastoch, tie môžu vzniknúť prakticky po akejkoľvek laparoskopickej, či laparotomickej operácii. Ak Vám bola robená sekcia, prípadne malá sekcia (nepoznám bližšie okolnosti, ani to, či sa jednalo o potrat alebo predčasný pôrod), dolný segment maternice ešte nebol rozvinutý, takže sa maternica rezala na inom mieste, ako sa reže štandardne pri cisárskom reze v termíne. Je pravdepodobné, že u Vás bude močový mechúr trošku povytiahnutý a záhyb medzi maternicou a močovým mechúrom vytiahnutý na prednej stene maternice, čo môže robiť nasledujúce cisárske rezy náročnejšie na prístup. Bez ohľadu na to, či Vám bola robená malá sekcia v VI. mesiaci tehotenstva, jazva sa hojí približne rovnako. Je však naozaj vhodné počkať minimálne 6 - 8 mesiacov a následne až po uplynutí tejto doby sa snažiť otehotnieť. Ako som už spomínal, najvhodnejšie je počkať 8 - 12 mesiacov.