Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pľúca

    , Autor: michaela-11

    No lebo mala mi nalieha na krcok aj som bola v nemocnici lebo sa mi skrátil a bojím sa ze to na mňa príde hocikedy a ze nebude vedieť ešte sama dýchať lebo je už dole hlavičkou stále a ze ju mam nízko. Takže naozaj môžem čakať ze to môže prísť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, novorodenec bude vedieť dýchať. Najkritickejšie obdobie, kedy by sa už jednalo o predčasný pôrod a nie o potrat, ale pľúca plodu by ešte neboli dozreté, máte za sebou. Vaginálny nález na pôrodných cestách nemusí progredovať, ale môže byť rovnaký aj dva týždne. Nepoznám však všetky okolnosti ani nálezy, preto sa bližšie a objektívnejšie neviem vyjadriť. Pri spravideľňujúcich sa bolestiach v podbrušku, krvácaní alebo odtoku plodovej vody navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Pľúca

    , Autor: michaela-11

    Takže keby sa náhodou už narodí tak by bolo teoreticky všetko v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, v tomto týždni tehotenstva by sa síce ešte jednalo o predčasný pôrod, ale novorodenec by s dýchaním teoreticky nemusel mať problém. Tu ani neide o to, či by vedel dýchať, pretože to by vedel, ale skôr o to, ako kvalitne a či by sa udýchal z dlhodobého hľadiska a nebola by potrebná dočasná podporná ventilácia. Niekedy je problém aj u donoseného 40. týždňového novorodenca, závisí od okolností.

  • Pľúca

    , Autor: michaela-11

    Tak keď som teraz v 34tt a porodila by som mala by ešte nebola schopná dýchať sama?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste už v týždni tehotenstva, kedy už je novorodenec schopný dýchať sám, nemusíte sa obávať. Jednalo by sa však ešte o predčasný pôrod.

  • Pľúca

    , Autor: michaela-11

    Dobrý deň chcem sa opýtať v ktorom TT ma dieťa vyvinuté úplne plucka?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že Vás zaujíma, kedy sa vie plod udýchať sám.
    V 6. mesiaci tehotenstva dosahuje plod hranicu životaschopnosti, za ktorú sa pokladá ukončený 24. týždeň a hmotnosť 500g. Začínajú sa objavovať dýchacie pohyby, dýchacie cesty majú vyvinutú sliznicu, začína sa vytvárať v malom množstve surfaktant- faktor dôležitý pre dýchanie. Ukončenie tvorby surfaktantu je v období 36. týždňa tehotenstva.

  • Morfologia plodu

    , Autor: lenka-19

    Zdravím prosím neviete mi povedať čo znamená v 20tt : hrot srdca plodu smeruje doprava, susp hypoplazia ľavých pľúc, prave pľúca hypertrofia.
    Na UVZ idem na kramáre až za dva týždne a neviem čo to znamená, či sa mám obávať alebo bude dieťatko v poriadku? Prosím aspoň zbezne čo to môže znamenať

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vyčkajte, čo Vám povedia na ultrazvuku, zbytočne sa neznervózňujte. Pýtajte sa priamo pri vyšetrení, najlepšie Vám budú vedieť odpovedať priamo tam. Na základe Vášho popisu Vám neviem podať komplexné a objektívne informácie.

  • Vyvoj plodu

    , Autor: nisa

    Dobry den,
    reagujem na Vami zodpovedanu otazku ohladom podania kortikoidov. Podavaju sa kortikoidy aj ako prevencia? Neviem stanovit ci moj stav bol taky ze boli potrebne kortikoidy. Maju vplyv na ine organy babatka tieto kortikoidy ked sa takto umelo snazili urychlit vyvoj pluc babatka?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kortikoidy sa nepodávajú paušálne každej tehotnej žene ako prevencia, ale ak tehotná žena spĺňa isté podmienky a reálne hrozí predčasný pôrod, tak áno, podávajú sa takýmto ženám ako prevencia pred tým, aby sa novorodenec po narodení sám udýchal. Kortikoidy sa podávajú podľa medzinárodne schválených postupov podľa danej schémy. Kortikoidy nespôsobujú zrýchlenú tvorbu pľúc, ako som už spomínal, slúžia na niečo iné. Pľúca sú už v čase podania kortikoidov vytvorené. My len cez kortikoidy predčasne stimulujeme tvorbu surfaktantu, teda látky, ktorá sa tvorí spontánnne, ale neskôr ako v 31-32. týždni tehotenstva a ktorá je do pľúc plodu "vstreknutá" pred prvým výdychom novorodenca, aby po prvom nadýchu a výdychu novorodenca po narodení nedošlo ku skolabovaniu a "spľasnutiu" pľúc a aby sa novorodenec dokázal bez ťažkosti nadýchnuť aj ďalší krát. Kortikoidy podávané podľa schémy sa podávajú len v istých presne stanovených množstvách a počtoch dávok. Zásadne nevplývajú na ostatné orgány, pretože tie sú už v tom čase vytvorené.