Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tekutiny

    , Autor: Jajkaaa

    Dobry den, pan doktor.
    Dnes som bola na poradni a moja gynekologicka mi povedala, ze na 24 tt som ako slon. Povedala, ze nemam pit tolko cistej vody lebo sa nalievam. Na otazku, co mam pit povedala vodu s citronom. Su horucavy, ked nepijem vodu som malatna, nahradzam vodu jedenim uhoriek alebo melona.
    Naozaj nesmiem pit cistu vodu? Co by som mala pit aby som nebola slon.
    Dakujem za odpoved krasny dnik

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v takýchto horúčavách odporúčam príjem tekutín aspoň 2 litre. Najvhodnejšia je čistá voda, minerálne vody, prípadne riedené džúsy. V tomto teple je zvýšená pravdepodobnosť vzniku opuchov, treba si to však odsledovať, prípadne skontrolovať činnosť obličiek a vylučovanie tekutín, pomer príjem/výdaj.

Podobné otázky

  • Nechutenstvo

    , Autor: Florencia 5

    A ešte sa chcem spýtať na jednu vec prvý trimester som mala chute jedla som všetko ako som prekročila 12 TT tak mi nich nechutí ledva čosi do seba dostanem je toto nechutenstvo normálne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nevoľnosti striedajúce sa z nechutenstvom, či selektívnymi chúťkami je v tehotenstve, najmä v I. trimestri pomerne časté. Je však potrebné prijímať tekutiny a stravu, ako aj dostatok vitamínov. Ak žena nebude dlhodobejšie prijímať dostatok živín, môže to mať negatívny vplyv na tehotenstvo. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania ťažkostí, výraznejšieho hmotnostného úbytku, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalsí postup.

  • Prelaps mitrálnej chlopne

    , Autor: NIANA

    Dobrý deň, môžete my povedat ci je to vážny nales
    Som tehotna v 39tt myslite ze by som mohla rodiť prirodzene

    Záver. Silutus solitus. Av a Va konkordacia.
    Pľúcne žily ústia do ĽP, dute žily do PP.
    Merané parametre primárne.
    Aourtálna chlopna trojcipa. Vystúpy koronarnych arterii primárne.
    Pľucnica normálnej šírky. Supresternalne uloženie ciev správne bez CoA. PDA nezobrazený. IVS bez skratu. Výpadok v mieste FO do 2, 0 mm, skrat nezobrazený.
    Kinetika ĽP a celého skrdca dobrá. Systolicka a diastolicka funkcia ĽK (EF, FS, CO, LVEED, IVSD, LVPWDD, E, A, decel. čas. ET/v norme.
    Prolaps predneho cipu mitrálnej chlopne s 1 stupňovou regurgitaciou.
    Laminarny prietok cez Ao chlopnou, abnormalnu aortu a oblúk aoarty.
    Bez perikardialneho a pleuralnych vypotkov. Celkove tekutiny primerane.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to skôr otázka na detských kardiológov. Srdcový šelest má však veľa detí. Nemyslím si, že je to dôvod na vedenie pôrodu plánovaným cisárskym rezom. Po pôrode sa novorodenec skontroluje, bude mať kardiologické vyšetrenie a bude v sledovaní. Podľa nálezu sa následne určí ďalší postup.

  • Je možné na sone vidieť únik plodovej vody?

    , Autor: annie1234

    Dobrý večer pán doktor,

    zaujímalo by ma, či gynekológ dokáže pri bežnej tehotenskej prehliadke na základe prehmatu krčka maternice prstom a vaginálneho sona zistiť stav plodovej vody, resp.či neuniká. Krčok som mala podľa prehmatu uzavretý a takisto aj na sone bolo všetko ok. Ale po príchode domov som mala celý deň taký nutkavý pocit na močenie a taktiež po vymočení ešte stopy tekutiny na nohavičkách( po každej malej potrebe). Zaujímalo by ma teda, či to gynekológ dokáže vidieť aj bez upozornenia na nejaké ťažkosti ? Som v 11. týždni tehotenstva.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 11. týždni tehotenstva sa ešte o odtoku plodovej vody hovoriť nedá, takže príčina ťažkostí v zmysle nutkania na močenie bude iná. Môže sa jednať o počínajucu uroinfekciu, výtok z pošvy nemusí byť automaticky patologický. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Krvavé kolostrum

    , Autor: Zdenka04

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala či kolostrum s prímesou krvi je v poriadku. Mám tesne pred pôrodom a z prsníkov po stlačení mi občas okrem žĺtkastej tekutiny vytečie aj zopár kvapiek krvi. Gynekológ ma ubezpečil, že je to v poriadku. Nebude problém neskôr pri dojčení?
    Ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je otázne, či sa jedná o krv. Kolostrum niekedy môže byť sfarbené aj do mierne hneda. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Laktácia sa zvykne rozvinúť na tretí až piaty deň po pôrode. Ak už máte teraz prítomné kolostrum, myslím si, že nebudete mať problém s kojením. Odsledujte si to.

  • Siesta choroba a tehotenstvo

    , Autor: Mgr.

    Dobry den, moja znama je v 35 tt, a bola v kontakte s dietatom kt. má tzv. siestu chorobu roseola infantum (cca. 10 minut boli v jednom aute). Dieta bolo uz po horuckach, na dalsi den sa vysypala, vtedy sme dozvedeli diagnozu. Otazka: Mohla nakazit buducu mamicku, a ak ano, je to nebezpecne v tomto stadiu tehotenstva? Docitala som ze to ohrozuje plod. Ak znama nebude mat horucku, aj vtedy to ohrozuje plod? Co mame robit, ako postupovat? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, šiesta choroba je vírusové ochorenie spôsobené herpes vírusom 6 alebo 7, ktoré je typické niekoľkodňovými vysokými horúčkami, po ktorých nasleduje vyrážka. Šiesta choroba nie je nebezpečná pre dospelého, môže však byť nebezpečná v tehotenstve, ak sa vyskytujú vysoké horúčky, ktoré predstavujú riziko pre zdravie plodu. Inkubačná doba je 6 – 15 dní, najčastejšie je to do 10 dní. Roseola je vysoko nákazlivá a šíri sa ako kvapôčková infekcia - z tekutiny z nosa a hrdla nakazených ľudí, teda pri smiechu, kýchaní, kašlaní ... takže mohlo dôjsť k prenosu infekcie. Ochorenie zvyčajne nevyžaduje medikamentóznu liečbu, len prípadne podávanie liekov pri veľmi vysokej teplote. Antibiotiká sa nepodávajú, nakoľko sa nejedná o bakteriálnu infekciu. Stav treba odsledovať, ak sa dostaví teplota, či horúčka, je potrebné užiť napríklad Paralen v dávke 1 - 2 tablety každých 6 hodín, v nevyhnutnom prípade aj každé 4 hodiny, vhodné sú aj vlažné sprchy. Dôležitý je aj pitný režim. Určite však netreba panikáriť. Je vhodné upovedomiť obvodného gynekológa. Pri akejkoľvek návšteve zdravotníckeho zariadenia odporúčam dodržiavať zásady ROR: rúško, odstup, ruky. Dezinfekcia rúk je naozaj dôležitá.