Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenský test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pani doktorka,ja mam 4mesacnu dcerku a teda už sme mali pohlavny styk s partnerom,no mali sme ochranu a teraz mi meska menses 3.den a teda som si spravila tehotenský test a vyšla mi jedna tmava čiarka a jedna uplne slabulinka skoro ju nie je ani vidiet,tak som si spravila aj na druhy den rano test a tam mi vyšla len jedna tmava,moze to znamenat tehotenstvo?Za odpoved vopred vemi dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to veľmi málo pravdepodobné. Meškanie menštruácia súvisí s hormonálnymi zmenami, obzvlášť ak ešte kojíte.

Podobné otázky

  • Mozne tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim, 12.8. Som dobrala poslednu tabletu HAK, s manželom sme sa rozhodli o baby ale až od budúceho mesiaca, kým sa telo da do normálu.. dnes som dľa kalendára mala dostať cyklus, (počas HAK, cyklus presný ako hodinky), zatiaľ však ani len náznak. Počas mesiaca sme najprv mali prerušovaný vstyk, hlavne počas plodných dní (viem kedy boli, keďže som mala počas ovulácie špinenie), po plodných dňoch sme išli plnou parou. Teraz však menštruácia neprichádza, môžem byť tehotná? Myslím si, že najskôr asi nie, keďže ovulácia bola presne na 14DC a pozor sme si nedávali už 16DC čo bolo po ovulácii. Môžu to byť len hormóny z vysadenej Hak?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin nedostavenia menštruácie môže byť viacero. Ak ste mali pred užívaním hormonálnej antikoncepcie nepravidelný menštruačný cyklus, po vysadení antikoncepcie sa mohol cyklus opäť znepravidelniť. Treba tiež povedať, že prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia, takže za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri meškaní menštruácie najmenej 14 dní si môžete realizovať tehotenský test, prípadne navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo alebo menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať pred 10 a 12 dňami sme pohlavný styk po12 dňoch dnes zistili tehotenský test negatívny, včera som mala špinenie slabulinké a dnes ráno som dostala krvácanie silne kŕče pravej i ľavej a malo by byt zajtra byt menstruacia. Môžem byt tehotná alebo je to menstruacia. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenie a bolestí môže byť viacero. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo samozrejme vylúčiť nedá. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Krv ukáže tehotenstvo najskôr na 14. až 16. deň od oplodnenia, takže aj keby ste boli tehotná, tehotenské testy ešte budú negatívne. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ide o tehotenské priznaky?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.

    Mam 42 rokov, jedno dieta a s manzelom sa pokúšame o bábätko. Menstruaciu mam pravidelnú. Tento mesiac sme sa snazili pred aj pocas plodnych dni. Menstruacia ma prist o 2 dni. Uz 2-3 dni mam bolesti v podbrušku. Viac na pravej strane. Nie je to bolest ako pri menstruacii ale taka bodava ktora trva cca 5min, prejde a zas sa vrati o par min. Alebo zacne necakane pichnutim v podbrusku. Zacali mi aj vyrazne vypadavat vlasy za poslednych 10dni. Tehotenske testy mi vysli este so slabou druhou čiarkou. V mojom veku sa snazim byt od zaciatku opatrna ak by malo ist o tehotenstvo. Aky je vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tyzden tehotenstva ako zistit

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa informovat ako sa vlastne pocita tyzden tehotenstva v ktorom som, na internete som nasla informacie ze sa to pocita od prveho dna posledneho menstruacneho cyklu, ale ked som si povodne robila tehotensky test “Clearblue” tak mi tam vysiel vysledok 2-3 tyzdne, test som robila 28.aprila takze priblizne od 8.aprila som tehotna (alebo som vtedy pocala), ale prvy den poslednej menstruacie bol 5.marca co je teda dost velky rozdiel. Tak by som sa chcela informovat ako to vlastne je. Ci som teda v 16. tyzdni alebo len v 12. Dakujem za informacie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neorientujte sa veľmi podľa toho, čo Vám ukazuje tehotenský test. Termín pôrodu, ako aj teda datácia tehotenstva sa ráta podľa dvoch parametrov. Prvým je posledná menštruácia, teda prvý deň poslednej menštruácie, druhým USG vyšetrenie. Ak ste mali prvý deň poslednej menštruácie 5.3.2024, k dnešnému dňu to vychádza 16+1, teda prvý deň 17. týždňa tehotenstva. Ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, je to nepresné. Každopádne je nevyhnuté navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám na základe USG vyšetrenia potvrdí tehotenstvo, ako aj stanoví datáciu tehotenstva, založí tehotenský preukaz a odporučí ďalšie vyšetrenia.

  • Pozitívny tehotenský test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    S partnerom sa pokúšame o bábätko a ja si neustále sledujem ovuláčné dni. Podľa mojich výpočtov, aj na základe ovulačných testov, som mala ovuláciu minulý týždeň vo švrtok-piatok (4-5 dní dozadu). Dnes som si bola zabehať a keďže behavám pravidelne a dnes sa mi extrémne ťažko behalo, tak som si po príchode domov spravila clearblue tehotenský test. Vyšiel pozitívne, zobrazilo sa plusko s číslami 1-2.
    Je možné, že tak skoro po ovulácii by test vyšiel pozitívne? Dlhu dobu som brala antikoncepciu, ale už 3 mesiace ju neberiem a odkedy ju neberiem tak tie 3 mesiace som mala 21 dňové cykly, takže teoreticky menštruáciu očakávam o cca 3 dni. Je možné, že by som mohla byť tehotná už tak skoro po ovulácii alebo je lepšie radšej počkať s návštevou lekára až kým neprejde doba kedy by som mala mať menštruáciu?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny počas ovulácie. Nevylučujem však, že ste tehotná. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to.