Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
18,791 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenský test

    , Autor: nikoleta23

    Dobrý den pani doktorka,ja mam 4mesacnu dcerku a teda už sme mali pohlavny styk s partnerom,no mali sme ochranu a teraz mi meska menses 3.den a teda som si spravila tehotenský test a vyšla mi jedna tmava čiarka a jedna uplne slabulinka skoro ju nie je ani vidiet,tak som si spravila aj na druhy den rano test a tam mi vyšla len jedna tmava,moze to znamenat tehotenstvo?Za odpoved vopred vemi dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to veľmi málo pravdepodobné. Meškanie menštruácia súvisí s hormonálnymi zmenami, obzvlášť ak ešte kojíte.

Podobné otázky

  • 6tt + 6 a plod nie je vidieť

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    v čase, keď mala prísť MS som špinila, a preto som išla k lekárke skôr. V 5tt + 2 nebolo na UTZ vôbec nič vidieť, špinenie prestalo. Ďalšia kontrola bola podľa MS v 6tt + 2, pričom na UTZ bolo vidieť gestačný vak zodpovedajúci 5tt + 4. O 4 dní som si našla na toaletnom opäť krv, tak som išla na pohotovosť, už v čase podľa MS 6tt + 6, krv už nebola prítomná, avšak vacok je vo veľkosti 7,1mm prázdny. Pán doktor, asi si nemám robiť nádeje, že tehotenstvo bude prosperujúce, či aký je váš názor? Tehotenský test mi vyšiel pozitívny už pár dní pred MS, čiže ovulácia zrejme posunutá nebola.

    Ďakujem za váš názor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotná ste, takže tehotenský test bude a určite aj bol pozitívny. Špinenie v tomto týždni tehotenstva, najčastejšie po utretí sa, je spôsobené natečením krvi do pošvy z maternice , jej zrazením a pri rozklade krvi, čo spôsobuje jej tmavú farbu, a vertikalizácii dôjde vplyvom gravitácie k vytečeniu na spodné prádlo, či toaletný papier. Čo sa týka prázdneho gestačného vačku v 7. týždni tehotenstva, pravdepodobne sa bude jednať o anembryomollu, kedy nie sú v gestačnom vačku prítomné embryonálne štruktúry. Ak sa jedná o chcené a žiadané tehotenstvo a nemáte žiadne iné ťažkosti, dá sa USG vyšetrenie skontrolovať o 7 - 10 dní. Ak bude nález na USG pretrvávať, bude potrebné dutinu maternice inštrumentálne vyčistiť vrámci jednodňovej chirurgie pre Missed Abortion.

  • Falošná pozitivita tehotenského testu

    , Autor: ZuJa

    Dobrý deň,
    Rada by som sa opýtala, aké príčiny môžu mať za následok falošne pozitívny test a aká je pravdepodobnosť, že test ktorý ukazuje na tehotenstvo je falošne pozitívny?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test môže byť falošne pozitívny vo viacerých prípadoch. Napríklad, môže byť dôsledkom zvýšenia hladiny ľudského choriového gonadotropínu (hCG) v dôsledku ochorení, ako sú cysty na vaječníkoch alebo cysty žltého telieska, ale aj onkologické ochorenie, napríklad vaječníkov. Falošné výsledky testu sa môžu vyskytnúť aj pri abnormalitách obličiek sprevádzaných krvou alebo leukocytmi v moči a infekciách močových ciest. V zriedkavých prípadoch môže byť falošne pozitívny tehotenský test spôsobený ochorením hypofýzy. Ďalšími možnými príčinami falošne pozitívneho tehotenského testu je tehotenský test, ktorý je po dátume expirácie, tak isto, ak nie sú dodržané pokyny na jeho realizáciu. Tak isto treba myslieť aj na tzv. biochemické tehotenstvo. Ďalšiu skupinu tvoria užívané lieky. Napríklad, ak použijete tehotenský test veľmi skoro po užití lieku na liečbu neplodnosti alebo iné lieky, ktoré obsahujú hCG, tie môžu vyvolať falošnú reakciu a pozitívny výsledok tehotenského testu. Niektoré ženy užívajú preparáty s obsahom HCG na chudnutie, tie môžu tiež spôsobiť falošne pozitívny tehotenský test. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti Vašej situácie, ani informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, rovnako tak v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pozitívny tehotensky test, 5 dní pred menštruáciou

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    dnes ráno mi vyšli 2 slabo pozitívne tehotenské testy, mám však ešte 5 dni do menštruácie. Chcem sa Vás spýtať, prosím Vás. Mam si pichať injekcie Clexane, stačia mi na to 2 pozitívne testy. Dá sa za pozitívny test počítať aj slabučka čiarka a môžem začať pichať inkekcie alebo mam ešte počkať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva sa realizuje odber krvi na beta HCG. Podľa mňa je to však ešte priskoro. Nízkomolekulárny heparín sa väčšinou začína aplikovať po potvrdení tehotenstva. Nepoznám však okolnosti ani dôvod potreby aplikácie nizkomolekulárneho heparínu, či na odporúčanie koho bola aplikácia odporúčaná, preto sa Vám k tomu neviem bližšie vyjadriť.

  • Bojím sa, že som tehotná.

    , Autor: Lucy433

    Dobrý deň,
    Stále s priateľom mávame pohlavný styk s kondómom s tým, že stále ejakuluje mimo vagíny, takže možnosť, že som tehotná mi pripadá absurdná. No mešká mi menštruácia už 5 dní. Cítim trosku jemné pobolievanie v podbrušku a kríže ma bolia už mesiac. Preto tomu nechápem, vážne si nemôžem dovoliť byť tehotná preto mávame pohlavný styk stále s ochranou, ale je to vôbec možné takto otehotnieť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete. Príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Nemusí sa jednať o tehotenstvo. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie viac ako 14 dní si môžete skúsiť realizovať tehotenský test, pripadne navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Nata2905

    Dobrý deň môžem sa opýtať včera som si robila tehotenský test cleablue digitálny vyšiel mi pozitívny dnes som si zase urobila ten istý a vyšiel negatívny ako je to možné je môžne že som tehotná ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny. Treba tiež rátať aj s výrobnou chybou testu, preto sa nemá realizovať párny počet testov. Odsledujte si to. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva, ako aj pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.