Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vysledky

    , Autor: miriama81

    Dobry den,chcela by som sa opytat dnes mi volala moja lekarka vraj vysedok triple testu je zly a to ty ze na pruchy nervovej sustavy mi vysli vysledky 1ku 2.Je to veli vysoke riziko vraj.Ako jeto mozne ked som bola nausg v 13 tt a tam mi vyslo ze NT je 1.7 mm a prvy vysledok genetickeho testu v 13 tt negativny.Moze byt tento vysledok aj falosny alebo ako mam tomu rozumiet ze moje babo je postihnute??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vyšetrenie NT nevylúči postihnutia nervovej sústavy, je to skôr vyšetrenie na vylúčenie Dawnovho syndrómu, prípadne iných genetických alebo metabolických porúch. Na Slovensku sa realizujú skríngové vyšetrenia v prvom aj druhom trimestri práve preto aby bola záchytnosť čo najvyššia. Je možné, že testy v prvom trimestri mohli byť negatívne, teda nemuseli odkryť vrodenú chybu dieťatka. Je tam tiež aj pravdepodobnosť falošnej pozitivity, no pomer 1:2 je pomerne vysoký, a je teda bohužiaľ aj možné, že dieťatko bude mať postihnutie.

Podobné otázky

  • Vyskedku screeningu v 18tt

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den, chcela by som sa opytat na vas nazor vysledku krvnych testov z 18tt. O tyzden idem na morfolog.vysetrenie, sono. V 1.trimestri mi podla testu vyslo riziko DS 1-350 a negativny avsak v spojitosti so sonom + test, PC vypocital pozitivitu 1 v 160.
    Lekarka mi odporucila,aby som pockala na tento vysledok sona + krvnych testov a potom by som sla na tie NIFTY.
    Zatial mam iba vysledok krvnych testov.
    MS -AFP: 61,320KIU/L - 2,05 MoM
    UE3: 2,07nmol/L - 1,00MoM
    Total hCG: 68,403 kvu/L - 3,32MoM
    Nuchal meranie: 1,8mm - 1,11MoM
    PAPP-A hodnota: 3,79iu/L - 1,47MoM
    Frees-hCG hod.: 168,1 iu/L - 5,02 MoM.
    Tu poslednu hodnotu mam asi dost vysoku :-(
    Riziko DS: 1 v 9400
    Riziko NTD: 1 v 1800

    Dakujem za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opísaných výsledkov máte riziko Downovho syndrómu 1:9400 a riziko rázštepu nervovej trubice (NTD) 1:1800, teda riziko je malé. Nepoznám však ďalšie informácie, ako napríklad vek, výsledky Triple testu, preto sa Vám takto jednoznačne vyjadriť neviem. Trisomy test si môžete nechať realizovať. Budete určite kľudnejšia. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, poznajú všetky okolnosti aj informácie. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Výsledky z fetálneho screeningu

    , Autor: Valery33456

    Dobrý deň,
    Som v 32 tt
    Prosím Vás pekne o vysvetlenie výsledkov z fetálneho screeningu:
    PPHL postavenie I.
    cor 4 DS
    foetus masculinus
    Olihydramnion AFI 5
    komp. vek 30/0tg
    EFW 1559g
    AU
    RI 0,67
    PI 1,1
    S/D 3,06
    HR 137 bpm
    BFC v norme
    MCA
    PI 1,99
    CPR 1,81
    Ak by ste mi prosím vedeli napísať aj odchýlky k týmto nameraným hodnotám, aké majú byť tie hodnoty.
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu je znížené množstvo plodovej vody. Prietoky, ako aj ostatné parametre sú v norme. Predpokladám, že Vám bola odporúčaná kontrola USG o nejaký čas. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Prechladnutie

    , Autor: Otilia

    Dobrý deň som tehotná a mám prechladnute obličky krv som mala v norme nie je to nič vážne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ani okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nemusí sa jednať o nič vážne, ani to nemusí mať žiadny negatívny vplyv na tehotenstvo. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • hemoroidy

    , Autor: Mimi1809

    Dobry den prajem, pan doktor, potrebujem sa s vami poradit, co robit v pripade velmi bolestiveho vonkajsieho hemoroidu, ktory ma trapi uz treti den. Som momentalne uz 39tt+2 a nalez velmi boli pri akomkolvek pohybe, dotyku. Neviem si predstavit, ze budem s takouto bolestou o chvilu este aj rodit a riesit pocas kontrakcii aj silnu bolest hemoroidu. :( Da sa vobec v poriadku odrodit prirodzene aj v takomto pripade? Ako si mam pomoct, prosim? Mam si nasadit Detralex? Zatial uzivam Factu gel a gel z dubovej kory, no mam pocit, ze sa mi to stale len zhorsuje a vobec sa to nezlepsuje. :( Dakujem krasne za akukolvek radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od rozsahu a veľkosti nálezu. Detralex si nasadiť môžete, štandardne sa užíva dávka 2 tabletky denne. Vhodnejšie je však aplikovať preparáty priamo lokálne. Najlepšia je kombinácia rektálny čapík+ masť. Preparátov je na trhu viacero, napríklad Faktu, Mastu, či Procto-Glyvenol. Každý z týchto preparátov sa vyrába aj vo forme maste aj vo forme čapíkov. Je však potrebné povedať, že aj napriek začatej liečbe sa výsledky dostavia do 12 - 14 dní, takže s najväčšou pravdepodobnosťou sa to dá do poriadku až počas šestonedelia. Odsledujte si to.

  • orgazmus

    , Autor: kikus

    Dobrý deň,som v 34tt a chcem sa spytat ci moze orgazmus(bez sexu ,inou formou)vyvolat porod?alebo ine komplikacie?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, orgazmus nemá negatívny vplyv na plod v maternici, ani nevyvolá pôrod. Nemusíte sa obávať. Ak u Vás tehotenstvo prebieha štandardne, všetky výsledky a nálezy sú v norme a neboli Vám odporúčané žiadne obmedzenia, najmä čo sa týka abstinencie pohlavného styku, nemusíte sa obmedzovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.