Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,887 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • vysledky

    , Autor: miriama81

    Dobry den,chcela by som sa opytat dnes mi volala moja lekarka vraj vysedok triple testu je zly a to ty ze na pruchy nervovej sustavy mi vysli vysledky 1ku 2.Je to veli vysoke riziko vraj.Ako jeto mozne ked som bola nausg v 13 tt a tam mi vyslo ze NT je 1.7 mm a prvy vysledok genetickeho testu v 13 tt negativny.Moze byt tento vysledok aj falosny alebo ako mam tomu rozumiet ze moje babo je postihnute??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    vyšetrenie NT nevylúči postihnutia nervovej sústavy, je to skôr vyšetrenie na vylúčenie Dawnovho syndrómu, prípadne iných genetických alebo metabolických porúch. Na Slovensku sa realizujú skríngové vyšetrenia v prvom aj druhom trimestri práve preto aby bola záchytnosť čo najvyššia. Je možné, že testy v prvom trimestri mohli byť negatívne, teda nemuseli odkryť vrodenú chybu dieťatka. Je tam tiež aj pravdepodobnosť falošnej pozitivity, no pomer 1:2 je pomerne vysoký, a je teda bohužiaľ aj možné, že dieťatko bude mať postihnutie.

Podobné otázky

  • USG

    , Autor: Maggie153

    Dobry den pan doktor, chcem Vas poprosit o vyjadrenie, ci su vysledky z ultrazvuku v norme, nakolko s panom doktorom, ktoreho som mala na ultrazvuku nebolo reci. Som v 30+1tt:
    BDP: 83 - 33+3
    HC: 315 - 35+2
    AC: 272 - 31+6
    FL: 58,5 - 30+4
    Hmotnost plodu 1807g, koresponduje s 33.tyzdnom, RI 0,64.
    Velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste sa nepomýlili v údajoch, tak hlavička plodu je väčšia oproti telu, nemusí to však automaticky znamenať patológiu. Prietoky a hmotnosť plodu sú v norme. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najlepšie sa Vám vždy vie vyjadriť vyšetrujúci lekár. Do budúcna sa nebojte pýtať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Lindus22

    Dobrý večer. Som 20tt a dneska som bola na poradni a uz druhý krát mi nasli v moci krv ale nič mi neporadil ani nepredpísal, doma som si nevšimla ze mam krv moci. Tak asi to nebude vazne nie? Vedeli by ste mi poradiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak bol moč vyšetrovaný po vaginálnom vyšetrení, mohlo to výsledky ovplyvniť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Fluco sandoz 150mg

    , Autor: Marcela 95

    Dobrý deň, som v 6 týždni tehotenstva a môj gynekológ mi predpísal Fluco Sandoz 150mg, 2 tablety na dva dni vecer pred spaním. Trpím opakovanými mykózami a klebssielu. Stále ale mám brať autovakcínu na klebsielu a k tomu aj zo spodu macmiror complex 500 keďže mám pálenie a výtok do zelena. Bojím sa aby Fluco Sandoz neohrozil plod. Môže ho teda tie dve tablety ktoré mám na dva dni ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas tehotenstva sa liek v štandardných dávkach a pri krátkodobej liečbe nemá používať, ak to nie je úplne nevyhnutné. Nepoznám však bližšie informácie, výsledky vyšetrení a nálezov, preto je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Clotrimazolum

    , Autor: Še

    Dobry den. Som v prvom trimestri 7tt a doktor mi napisal krem clotrimazol. V prib. Letaku je vsak uvedene, ze sa nema uzivat v prvom trimestri. Je jeho pouzivanie teda bezpecne? Mozem krem pouzit? Nic sa nestane plodu? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, údaje o používaní tohto krému v tehotenstve sú veľmi obmedzené. Nepreukázal sa škodlivý účinok na plod, nič menej, z preventívnych dôvodov, má byť v tehotenstve, najmä v prvom trimestri, tento krém používaný s rozvahou. Záleží tiež od príčin, pre ktoré Vám gynekológ tento krém predpísal. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky okolnosti, ako aj výsledky vyšetrení, samozrejme, v prípade nejasností sa ho nebojte kontaktovať.

  • Výsledky 3.screeningu

    , Autor: Lydkaaa

    Dobrý deň pán doktor, dnes som absolvovala 3. screening kvôli prietokom, výsledky boli dobre, všetko bolo v norme, maličký akurat má trosku nižšiu hmotnosť na daný týždeň (1675 gramov, 31 týždeň + 5). Akurat sa zisitlo že dieťa má dvakrát obtočenu pupočnú šnúru okolo krku ( prietoky všetko ok). Napriek tomu sa chcem opýtať či to môže znamenať nejakú komplikáciu pred pôrodom? Cely deň ležím kvôli skratenemu krcku, môže aj poloha v akej ležím mat vplyv na dieťa? Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste aj vy nižšieho vzrastu, je predpoklad, že ani dieťa nebude veľké. Hmotnosť plodu je u Vás v norme. Každý tretí novorodenec sa rodí s pupočníkom okolo krku, nemusí to vôbec znamenať žiadnu komplikáciu. Dodržiavanie kľudového režimu, teda minimalizácia vertikalizácie, kedy hlavička plodu netlačí na krčok maternice, nemá vplyv na vývoj plodu. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.