Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,392 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • skratenie krčka maternice

    , Autor: norikma

    Dobrý deň, som v 28tt a lekar mi pri poslednej kontrole povedal, že sa mi skratil krčok maternice, ale neotvaram sa. Odporučil kľudový režim a magne B6 2x denne. Chcela by som sa opytať, či je nutné ležať alebo stačí len oddychovať , hoci aj sediac s vyloženými nohami a či mozem ist aj na malu prechadzku von. ide o mojeprve tehotenstvo. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    stupeň kľudového režimu závisí od vaginálneho nálezu takže neviem celkom presne posúdiť. Ak vám však lekár neodporučil prísny kľudový režim, alebo nezvažoval hospitalizáciu, tak skrátenie krčka nebude veľmi závažné. Nemusíte teda prísne ležať ale šetriť sa musíte. Krátka prechádzka nezaškodí, ležať celý deň nemusíte.

Podobné otázky

  • Pichanie

    , Autor:

    Dobrý večer
    Už týždeň mam problémy s ostrým pichanim v oblasti pupku a v pošve. Som v 11 týždni tehotenstva. Čím by to mohlo byt spôsobené? Pri sone by lekár problémy s krčkom videl však?
    Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, bolesti v podbrušku môžu súvisieť so zväčšujúcou sa maternicou. Nemusí sa jednať o nič vážne. Vrámci ultrazvukového vyšetrenia by skrátenie krčka maternice malo byť viditeľné. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • skracujuci sa krcek maternice

    , Autor: juliett7

    Dobry den, chcela by som sa opytat, na Vas nazor. Som v 30 tyzdni tehotenstva. Citim tlaky v podbrusku, akoby ma vsetko tlacilo a niekedy mam problem aj chodit, lebo mam pocit, ze dietatko mam velmi nizko. Moja gyn. tvrdi, ze vsetko je v poriadku, no ja som navstivila aj ineho gyn. a ten mi po palpacnom vysetreni povedal, ze krcok mam skrateny na pol phalanga a ze by bolo najlepsie, keby som bola hospitalizovana, a ze mam mat kludovy rezim, aby to dalej nepostupovalo. Chcem sa spytat, ci je mozne, aby moja gyn. tvrdila, ze vsetko je v poriadku a iny gyn. mal uplne iny nalez?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    určite by sa to nemalo stať, aj keď je vaginálne vyšetrenie do určitej miery subjektívne takýto rozdiel by sa v praxi určite nemal vyskytnúť. požiadajte lekárku o opakované vyšetrenie, prípadne lekára na klinike, ak máte bolesti a ste len v 30 týždni tehotenstva, nie je dôvod na vyčkávanie a ak sa skrátenie krčka maternice potvrdí je nutná hospitalizácia.

  • Skratenie krcka maternice v 13 tt

    , Autor: odbornik6

    Dobry den pani doktorka, chcem Vas poprposit o nazor:
    Lekar mi zsitil ze sa mi skracuej krcok maternice - pred piatimi dnami som ho mala 44 mm a dnes iba 34 mm.
    Nariadil kludovy rezim s tym, ze 21.12. by som mala postupit serklaz.
    Bojim sa vsak, ze ak sa skratil o 1 cm za 5 dni, ci vobec este tie necele tri tyzdne vydrzi. Aky je najskorsi mozny termin (tyzden tehotenstva), kedy je mozne serklaz vykonat?
    Stretlis te sa uz s pripadom, ze by sa krcok maternice zacal skracovat tak skoro?
    Bojim sa, ze ekdze sa kracuje uz teraz, ci je vobec sanca, ze to dopadne dobre.
    Dakujem velmi peken za odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň prajem,
    určite vo vašom prípade treba dodržiavať kľudový režim, začať s užívaním MgO 500 mg v tabletkovej forme, kontrola o 7 dní, aby sa zistila intenzita progresie vaginálneho nálezu. Niektoré pracoviská robia serkláž už od 12-14 týždňa gravidity , štandardne sa však pristupuje k serkláži po 15 týždni. Čo sa týka prognózy, ťažko povedať. Všetko závisí od toho ako sa nález bude ďalej vyvíjať, určite máte šancu donosiť zdravé dieťatko , no zároveň je Váš stav vážny. 34 mm je však stále dosť na donosenie bábätka. Pred realizovaním serkláže je potrebné vylúčiť vaginálnu infekciu, prípadne ju preliečiť. Držím palce