Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Folikul 26mm

    , Autor: sara-113

    Dobrý deň.Dnes mi bol na základe folikulometrie nameraný folikul o veľkosti 26mm..predvčerom bol 22mm..je pri tejto veľkosti možnosť,že praskne a dôjde k oplodneniu alebo je to už brané ako cysta a môžem očakávať menštruáciu?Mám už 6 deň poobede slabé špinenie s troškou krvi,je to ovulačné krvácanie alebo je to spôsobené tým veľkým folikulom?Som už 29DC a moje cykly sú v priemere 34 dňové.Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, menštruačný cyklus a ovulačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré na seba nadväzujú. Za normálnych okolností prebieha ovulácia na 14 - 16 deň cyklu, ale môže byť aj posunutá. Ak máte 34 dňové cykly, a tento mesiac ešte ovulácia neprebehla, na 29 deň cyklu už ovulácia podľa môjho názoru neprebehne. Nepoznám však všetky okolnosti, od pravidelnosti cyklov, aj ovulačných, či nie sú prítomné anovulačné cykly, preto sa Vám k tomu bližšie vyjadriť neviem. Z nejakého dôvodu je však u Vás robená folikulometria a je sledovaný folikul aj v takýto deň cyklu. Treba sa informovať priamo u svojho obvodného gynekológa, ktorý Vám bude vedieť najobjektívnejšie odpovedať, pretože má všetky informácie ako aj pozná všetky okolnosti.

Podobné otázky

  • Čo dalej

    , Autor: Bony

    Dobrý deň, mám PCO syndróm, absolvovala som 3 cykly s Clostilbegytom, ovulácie nastali v druhom a treťom cykle po dávke 2x1 od 5.dňa MC. Bol mi pichnutý aj Pregnyl nakoľko ovulácia spontánne nechcela nastať. Do akej veľkosti folikulu je ešte efektívne podať Pregnyl. V treťom cykle mi ho doktorka naordinovala, keď bol folikul 26mm. Užívam aj progesterón od 16 dňa MC. Bola som aj u diabetológa a inzulínovú rezistenciu vylúčil. Doktorka navrhuje chromolaparoskopiu a ďalšie 3 cykly s Clostilbegytom, predchádzajúci gynekológ navrhoval drilling vaječníkov. Počula som, že vraj po troch neúspešných cykloch by mal pár ísť do CARu. Čo navrhujete ďalej?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, sk sa nedarí otehotnieť aj napriek podávaným injekciám, je vhodné absolvovať laparoskopickú chromopertubáciu súčasne s drillingom vaječníkov, kedy sa zistí priechodnosť vajíčkovodov, rovnako tak sa nastimulujú vaječníky. Ak sa nepodarí otehotnieť po tomto zákroku, návšteve Centra asistovanej reprodukcie sa asi nevyhnete.