Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotná?

    , Autor: Nunulll123

    Dobrý deň, mam otazku. Mam 17 rokov. Mala som prvy pohl. Styk. priateľom sme sa prvýkrát pokúšali o pohl.styk. Ale nejak to ani poriadne nešlo dnu,takže to bolo len na začiatku a nevnikol do mňa. A mali sme aj kondóm a priateľ sa spravil mimo mňa potom. No odvtedy ma nejak bolí v podbrušku a neviem z čoho to môže byť. Mala som v tedy plodné dni podla kalendára a pár dni pred ovuláciou. Neviem či to mám z tych stresov, že čo ak aj ked to je málo pravdepodobné podla mna, keďže sa do mna nespravil ani nič. A kondom sme aj kontrolovali a aj správne nasadili. Na konci sme doňho aj napustili vodu, či nahodou nie je pretrhnutý a nebol. Z coho to môže byť? A este mam otazku, či sú uz nejake spermie v tej predejakulacnej tekutine ked sa predtým ani nespravil. A myslíte, že môžem byť tehotná, ked sa vlastne nic take nestalo? A už 4 den ma pobllieva v podbrusku. Menzes mam dostať až 9.6. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prostatickom sekréte (predejakulačnej tekutine) sa nachádzajú spermie. Pri použití bariérovej antikoncepcie (kondómu) je tehotenstvo veľmi málo pravdepodobné. Bolesti v podbrušku môžu znamenať blížiacu sa menštruáciu a sú ovplyvnené aj stresom a novou skúsenosťou. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie viac ako 10 - 14 dní ako aj v prípade akýchkoľvek ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Lieky na uvoľnenie svalstva a bolesť chrbta

    , Autor: Hancika

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či môžu lieky na bolesť chrbta (kríže, krčná chrbtica atď.) a lieky na uvoľnenie svalstva spôsobiť problémy alebo potrat ak by som ich užívala a nevedela som, že som tehotná? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak by spomínané lieky, ktoré by sa počas tehotenstva nemali používať, mali spôsobiť problém s tehotenstvom, napríklad potrat, už by sa to prejavilo. V I. trimestri platí zásada "všetko alebo nič". Laicky povedané, ak je zárodok silný, tehotenstvo bude v poriadku a udrží sa a ak nie, tak dôjde k potratu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Esvapelle

    , Autor: Janulka456

    Dobry den, pred 37 dnami som mala nechr.pohlavny styk. Priatel sa do mna neurobil (vraj) tak som si pre istotu po 44 hodinach vzala tabletku Escapelle. Styk bol v case zacinajucej menstruacie, mala som jemne spinenie.Menstruacia sa vtedy zrejme tou tabletkou zastavila a prisla na 6ty den po Escapelle.
    Odvtedy som si robila vela tehotenskych testov a vsetky negativne.
    Posledny test digitalny som si urobila na 35 den od styku a bol negativny.V tom case som zacala jemne spinit,co sa spustilo do slabsej menstruacie s kuskami sliznice (tak to mavam).Momentalne memstruaciu este stale mam.Je slabsia ale trva uz 5 den a zrejme uz konci.
    Je mozne,ze aj napriek dvom krvacaniam a niekolkym negativnym testom mozem byt tehotna?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Odsledujte si to. Pri meškaní nasledujúcej menštruácie aspoň 14 dní si môžete skúsiť realizovať tehotenský test. Teraz nemá zmysel realizovať si tehotenské testy. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • nechránený styk

    , Autor: annaanna95

    dobrý deň.
    pred 10 dňami som mala nechránený styk. vtedy mi už niekoľko dní meškala menštruácia a prepokladám, že ovuláciu (podľa výtoku, ktorý si sledujem) som mala viac ako týždeň pred stykom. hneď na druhý deň po styku som užila tabletku po. týždeň po styku mi menštruácia prišla, na 48. deň cyklu. mám polycistické vaječníky, preto sa mi niekedy stane, že mám nepravidelný cyklus. je možné, že by som mohla byť tehotná? aj keď mi menštruácia prišla a aj keď som užila tabletku po? kedy by som si prípadne mala spraviť test, aby už ukázal výsledok? ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Do budúcna odporúčam používať niektorú z foriem antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Interrupcia

    , Autor: Zuzanitkaaz

    Dobry den pan doktor. Chcela by som sa prosim opytat pred 4tyzdnami som podstupila v 8tt chirurgicke umele prerusenie tehotenstva. Krvacala som tyzden a nieco. Potom to prestalo a o par dni som spinila cca 2-3 dni. Pred 3dnami som spozorovala velke mnozstvo kazdy den do vcera hlienu ktory mal konzistenciu ako vajecny bielok. Najprv bol priesvitny a potom biely. Uplne sa natahoval. A tehotenske testy mam aj po 4tyzdnoch stale pozitivne. Druha ciarka je velmi slaba ale je tam. Priznaky tehotenske mi zmizli takmer okamzite po. Akurat mam pocit ze cez den chodim este casto na wc. Mam trochu dost vacsie brucho od maternice po pupok. Na kontrole lekar povedal ze tam nic neni ze mi to spravili dobre ale ja sa neviem zbavit pocitu co ak. K lekarovi ist uz nemozem zijem v zahranici a uz ma vysmial neviem si pomoct. Myslite ze mozem byt stale tehotna? Ze sa zakrok nepodaril? Tie testy ma znepokojuju velmi aj ten hlien. Nie som si ista ci mozem mat ovulacny hlien (ovulaciu) ak mam stale v tele hcg. Je tyzdnove krvacanie po zakroku znak toho ze sa zakrok podaril? To je otazka ktoru si tiez kladiem. Velmi vam dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte pozitívny tehotenský test po 4 týždňoch od zákroku, je potrebné vyšetriť krv na beta HCG, ktorým sa jednoznačne vylúči alebo potvrdí možná prítomnosť reziduí po potrate, prípadne ďalšie tehotenstvo. Podľa opisu je však možné, že máte ovuláciu, počas ktorej môžu byť tehotenské testy pozitívne. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Môžem byť tehotná?

    , Autor: lenka777

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, že či je možná šanca na otehotnenie. Poslednú meňstruáciu som mala 29.7- 3.8. S priateľom som mala chránený pohlavný styk pred menštruáciou a aj po nej, no vyskytli sa u mňa tažkosti v oblasti spodného brucha. Bolia ma kríže a som nafuknutá. (už pred tým som mávala tráviace ťažkosti). Dočítala som sa, že takéto problémy môžu byť spojené s prvými príznakmi tehotenstva. Antikoncepciu neberiem už skoro druhý mesiac. Mám sa obávať prípadného tehotenstva? Alebo bolesť v spodnej oblasti chrbta pripisovať ovulácií? Ďakujem vám vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku je tehotenstvo veľmi málo pravdepodobné. Spomínané ťažkosti nemusia byť vôbec gynekologického pôvodu, prípadne sa môže jednať aj o prejavy spomínanej ovulácie. Takto sa Vám k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.