Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • nechraneny pohlavny styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den , chcela by som sa opytat aka je možnost otehotnenia pri nechranenom pohlavnom styku cez plodné dni s tým, že priateľ sa neurobil, pripadnu radu ako predijst otehotneniu .. dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    možnosť otehotnenia tam je, aj keď, ak nedošlo k ejakulácii je pravdepodobnosť nižšia. Samozrejme mohlo dojsť k výronu malého množstva, ktoré ste nespozorovali. Predísť otehotneniu sa dá používaním antikoncepcie alebo chráneným pohlavným stykom, teda používaním kondómu. Predísť otehotneniu po pohlavnom styku v plodné dni sa dá len užitím tabletky "po" no jej užitie sa viaže na krátky časový interval od pohlavného styku. A samozrejme si treba uvedomiť možné poruchy menštruačného cyklu po jej užití.

Podobné otázky

  • Sterilizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, zaujíma ma, či s partnerom môžeme mať nechránený pohlavný styk a môže sa do mna urobit, keď som 3 mesiace po sterilizacii. Bojím sa, že by som mohla opäť otehotniet. Ďakujem, pekný vecer

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola u Vás realizovaná sterilizácia (či už vo forme podviazania alebo odstránenia vajíčkovodov), ste chránená pred otehotnením a teda môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy.

  • Zvracanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, pán doktor. Už som tu písala ohľadom mojej dilemy. 21.7-26.7 som mala menštruáciu. Styk som mala 27.7 a 28.7 bol chránený kondómom (bol skontrolovany po styku) a vyvrcholenie mimo tela. Cyklus nemám pravidelný čiže počítanie plodných dní je u mňa takmer nemožné. Túto som mala nevolnosti, ráno som zvracala, celý deň som slabá a sem tam má napína na zvracanie. Nemôže to mať náhodou niečo s tehotenstvom? Viem že som pravdepodobne naivná, no chcem mať istotu. Neviem či je to tým že mi nesadla strava alebo práve týmto. Mám pred tým veľký rešpekt, vzhľadom na to, že mi vyšiel minulý mesiac falošne pozitívne test a odvtedy som ohľadom týchto vecí napätá.
    Ďakujem za radu a pochopenie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som už písal, ak stále používate niektorú z foriem antikoncepcie a teda nepraktizujete nechránený pohlavný styk, tehotná nebudete. Nemusíte sa obávať. Príčin nevoľností môže byť viacero. Tehotenský test môže byť za istých okolností aj falošne pozitívny, preto je dôležité vedieť, kedy ho realizovať v správnu dobu a nie hocikedy. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pán doktor mám dilemu. Mešká mi menzes dnes 9ty deň, cyklus nemám pravidelný ale nezvykne tak dlho meškať. Bola som teraz dva týždne v zahraničí. Styk bol vždy len chránený a to 13.6( posledný deň menštruácie) a 4.7 (kde sa partner ani neurobil). Včera ráno som si robila tehotenský test clearblue vyšlo mi 1-2 týždne ( čo vychádza na 4.7 ale je to hlúposť keďže bol štýl chránený a partner sa ani neurobil). Test bol však dlhšie pred použitím vybratý zo škatule aj z obalu a pri robení testu sa mi na obrazovke vyskytla čierna čiara ktorá prechádzala čau presýpacie hodiny a až potom sa zjavil výsledok. Hneď na to som bola u gynekologičky. Zobrala mi moč (nič som ráno nepila) a u nej vyšli dva testy negatívne. Na sone videla dutinku povedala že to vyzerá na prichádzajúcu menštruáciu ale môže to znamenať aj začiatok tehotenstva. V maternici však nebolo nič. Zobrala mi krv a čakám na výsledok. Nevydržala som to a spravila som si ešte jeden test clearblue na obed a ten vyšiel negatívny tiež tentokrát tam žiadna čiara nebola. Dnes o pol piatej ráno som si tiež jeden urobila, lebo som od nervozity nevedela spať. Tiež vyšiel negatívny ale opäť bola na teste čiara. Čiže štyri testy mi vyšli negatívne a jeden pozitívny. Mohla byť chyba v teste? Lebo podľa mňa sa to nemalo ako stať, som ešte študentka a nemám v pláne rodičovstvo. Taktiež som sa chcela opýtať či nemalo vplyv na výsledok testu že som ho robila už o pol piatej ráno že ten moč možno nebol ešte tak koncentrovaný, ale večer som úmyselne veľa tekutín nepila.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškajúcej menštruácie môže byť viacero. Od stresu, zmeny životosprávy, ... Ak ste nemali nechránený pohlavný styk, za daných okolností si myslím, že tehotná nie ste. Tehotenský test má inak zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Podľa mňa bol ten jeden test chybný a preto vyšiel výsledok falošne pozitívny, čo sa aj pri skoro realizovanom teste môže stať. Výsledok krvi bude podľa mňa negatívny, ale samozrejme si vyčkajte na výsledok a budete mať istotu. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Tabletka po

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    Chcem sa spýtať ohľadom tabletky po.
    Mala som pohlavný styk s priateľom v sobotu a stalo sa nám,že sme nestihli vytiahnuť..
    Chcem si dať tabletku po,lenže o 2 týždne ma čaká operacia prsníka a neviem či môžem užiť tabletku.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného, či prerušovaného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Ak ste mali nechránený pohlavný styk v sobotu, posledným možným dňom na užitie núdzovej tabletky hormonálnej antikoncepcie, ktorá sa dá užiť do 72 hodín je dnes. Užitie tabletky núdzovej antikoncepcie neovplyvní možnosť operačného výkonu. Keďže však nepoznám okolnosti, diagnózu ani druh operačného výkonu, či u Vás nie je kontraindikovaná hormonálna antikoncepcia skrz diagnózy, ktorú máte v súvislosti s ochorením prsníka, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mam otazku či je mozne otehotniet ked po vyvrcholeni som mala semono na klitorise a stekalo mi po vagine. Aka je vobec šanca že sa mi to dostane do vnutra vaginy a dojde k otehotneniu ? Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností, ak ste teda nepraktizovali nechránený pohlavný styk, tehotná nebudete.