Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • HPV pozitivita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Mám 30 rokov a na mojej poslednej gynekologickej prehliadke som bola informovaná, že mám prítomnosť HPV. Gynekológ mi však neuviedol, aký konkrétny typ HPV mi bol zistený, a zdôraznil, že v súčasnosti sa nevyžaduje žiadna špecifická liečba. Odporučil mi prísť na ďalšiu kontrolu o 12 mesiacov, kde sa zhodnotí ďalší postup na základe výsledkov.

    Poradil mi čapíky "HPV inside", zatiaľ ich neužívam, pretože nemám žiadne zdravotné problémy. Začala som užívať výživové doplnky na podporu imunity.

    Chcela by som sa opýtať, či by ste mi do budúcna odporučili podstúpiť očkovanie proti HPV.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu mi sú známe výsledky HPV typizácie, ani neviem dôvod, pre ktorý bola HPV typizácia realizovaná. HPV typizáciu nechávame realizovať iba v prípade, že onkocytológia nie je v poriadku, teda ster z krčka vykazuje istý stupeň patológie. Takto sa Vám však k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Očkovanie proti HPV určite odporúčam! Pri nejasnostiach odporúčam kontaktovať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Opakované infekcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem, uz su to 2 roky co neustale bojujem s nejakou gynekologickou infekciou. Bola som preliecena na chlamydie aj ureaplazmu. Opakovane vytery su v poriadku, vsetky rozsirene vytery su negativne v posve streptokok viridans a enterecoc faecalis. Moje problemy su v jednom kolotoci. Lekarka to uz ani nechce riesit no ja mam neustale bolesti podbruska a palenie po cikani hoci moc je kultivacne v poriadku. Bolesti podbruska su na dennom poriadku. Kolposkopicke vysetrenie je OK, cytologia negativna. HPV pozitivita na vysokorizikove nie vsak 16 a 18. Po dvoch sekciach podstupena sterilizacia zo zdravotnych dovodov. Ja uz neviem kam ist alebo co robit kedze vsetko co bolo mozne mam vysetrene a moje problemy neustale pretrvavaju. *Rozmyslam aj o diagnostickej laparoskopii lebo takto sa zit neda vkuse nejaky problem....Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte všetky, aj rozšírené, výsledky výterov a USG nálezy v poriadku, na základe opisu sa u Vás vzhľadom k anamnéze cisárskych rezov môže jednať o zrasty, prípadne aj endometriózu. Jedná sa u Vás o tzv. Pelvic pain a je vhodné uvažovať o diagnostickej laparoskopii. Takto sa Vám neviem viac objektívne vyjadriť. Ak si Váš obvodný gynekológ nevie dať rady, odošle Vás na vyššie prscovisko do nemocničného zariadenia.

  • Indol3C

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v minulosti bola u mna HPV pozitivita - aj vysokorizikove typy +zmeny na cytostere . Manžel užíva Indonal uz niekoľko mesiacov. Môže mat negatívny vplyv na jeho zdravie, ak ho užíval dlhodobo- viac ako 4 mesiace bez pauzy ? Teraz si ju uz urobil, no doteraz ho užíval každý den. Plánujem tehotenstvo. Je vhodne , aby som okrem kys .listovej aj ja uzivala teraz Indonal? Posledný cytoster v septembri bol v poriadku . Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali posledné onkocytostery negatívne, nemusíte užívať žiadne lieky. Užívaním Infonal3C si nepoškodil, je to výživový doplnok. Nemá zmysel ho však užívať kontinuálne, je vhodnejšie si urobiť na pár mesiacov pauzu. Odporúča sa užívať 400ug kyseliny listovej na deň aspoň 2 mesiace pred plánovaním otehotnenia, ako aj prvé tri mesiace tehotenstva.

  • Očkovanie proti rakovine krčka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    zaujíma ma Váš názor, či má význam očkovať proti rakovine krčka maternice. Dcéra bude mať 31 rokov a už rok chodí každé 4 mesiace na cytológiu, ktorú má medzi 2-3. Tiež jej pred rokom zistili HPV rizikové. Chodí do súkromnej ambulancie, kde 1 lekár chce robiť konizáciu krčka a druhý odporúča že zase prísť o 4 mesiace na kontrolné odbery a podľa toho opäť zisťovať HPV. Dcéra ešte nerodila. Tiež je rozdielnosť názorov na očkovanie - že u nej keďže už má infekciu HPV to nemá zmysel a iný lekár to odporúča.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez poznania bližších informácií, okolností a hlavne výsledkov vyšetrení sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Očkovanie má určite zmysel vždy. Záleží tiež od toho, ktoré typy HPV sú pozitívne. Existuje cez 400 druhov HPV vírusov, ktoré sú nízkorizikové, strednerizikové a vysokorizikové. Aj tie vysokorizikové sa ešte delia. Nález CIN II. - CIN III. je dôvodom na konizáciu, navyše ak je prítomná aj HPV pozitivita.