Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Maternica

    , Autor: Mercedes

    Ale pán ginekolog podla vás sú moje priznaky tykajuce sa rakovinny ? Mislim to ze potych tabletkach 4 mesiace bez mestruacie a piaty mesiac som stratila krv ,,ginekolog povedat ze to nieje z miomi ze mioma je mala aleze jeto z maternice jeden den som krvacala a mala bolesti na maternici na druhi den som uz nekrvacala ani nekrvacam ani bolesti uz nemam ,,mate stym skusenosti ze mohe priznaky sa tykaju rakovinny ci jeto normalne ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, my lekári nie sme veštci, neviem Vám bez absolvovaných vyšetrení povedať nič bližšie. Ak by sme vedeli len takto na diaľku diagnostikovať a liečiť pacientov, návšteva nemocnice by nebola ani potrebná. Je potrebné najprv realizovať navrhovaný zákrok a až na základe neho sa Vám bude vedieť Váš gynekológ bližšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Ashermanov syndrom

    , Autor: AnnaEvit

    Dobry den!
    Mam ashermanov syndrom. Nemam menzes vobec. Mala som 1 krat HSK v Boroch a rozrušenie zrastov laserom. Maternica bola uplne zrastena. Po hysteroresektoskopii mala som jeden krat menzes, potom nic. Na kontrole bolo mi povedane, ze spat mam uplne zrastenu maternicu. Ak neplanujem tehotenstvo tak nebudu mi robit opakovanu HSK. Predpisali mi antikoncepciu kvoli velmi silnej bolesti. Má zmysel mať HSK, ak neplánujem tehotenstvo, ale chcem mať menštruáciu a nemať bolesti? Poradte mi prosim, kde inde na Slovensku sa mozem poradit o mojej situacii? Som z Bratislavy.
    Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po rozrušení zrastov vplyvom Ashermanovho syndrómu je vhodné hneď po realizácii hysteroresektoskopie vložiť do maternice hormonálne vnutromaternicové teliesko (Mirenu). Menštruáciu síce mať nemusíte, prípadne budete iba špiniť, zníži sa však riziko opakovaného vytvorenia zrastov a ak je príčina bolestí naozaj Ashermanov sydróm (príčina bolestí však môže byť iná, pri Ashermanov nezvyknú byť bolesti), tak by sa mohlo vyriešiť aj to. Uvažovať sa dá aj o realizovaní diagnostickej laparoskopie na zistenie príčin bolestí. Nepoznám však všetky informácie, nálezy, okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Špinenie po menštruácii

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň, po potrate v 20 tt. v januári som dostala menštruáciu 29.03.2024 (asi prvú), po 6 dňoch mi menštruácia skončila, no od 8.dňa mám slabé špinenie/ krvácanie, bolesti v podbrušku a bolesti krížov, je to normálne alebo sa môže jednať o nejaký zápal maternici, pripadne sa maternica ešte dostáva do pôvodného stavu? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto je však ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí príčinu ťažkostí a stanoví ďalší postup.

  • Hysterektómia

    , Autor: Cynthia22

    Dobrý deň, čaka ma laparoskopicka hysterektómia z dovodu silbeho krvaciacia a myomu 9 cm. Moja otazka znie ci je lepšie si krcok ponechat alebo vybrat ho spolu s maternicou. Vajecniky mi zostavaju nakolko mam 41 rokov. S krckom mam ale opakovane problemy. Po porode cytologia krcka III, teraz rok a pol cytokogia II. Obavam sa pooperačnych ťazkostí s inkontinenciou a suchostou vaginy. Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa dá laparoskopicky odstrániť iba s krčkom, keďže sa vyberá cez pošvu. Pri ponechaní krčka (supravaginálna hysterektómia) sa operuje cez rez na bruchu. Ak však boli aj v minulosti nálezy bunkových zmien na krčku maternice, je vhodnejšie ho odstrániť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete byť operovaná, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Tlak v maternici

    , Autor: Luss_y

    Dobry den,

    Som 4 mes po porode a poslednu dobu citim taky slaby tlak -akoby tahanie v oblasti maternice , zacalo mi to pred menzesom, aj mi meskal tyzden a teraz to pokracuje este , prec menzesom ma pichalo aj pri vajecnikoch. Co by to mohlo byt? Nechcem stresovat zbytocne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania v podbrušku môže byť viacero. Môžete cítiť ťahy väzov závesného aparátu maternice, najmä pred menštruáciou je maternica dobre prekrvená, môže trochu meniť aj svoje postavenie, ťažko takto povedať. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť na pravej strane brucha

    , Autor: katarina511

    Dobrý deň ospravedlňujem sa že píšem znova. Mešká mi menštruácia už tretí deň, minulý mesiac som užila tabletku po. Viem že tabletka má vplyv aj na cyklus, pred týždňom som však bola u gynekologicky a povedala mi že vyzerá byť maternica pred menštruáciou, avšak stále nechodí a už druhý ten mám takú pichavu bolesť pri zakaslani alebo stisnutí brucha dole na pravej strane ale necítim to ako predmenstruacnu bolesť, taktiež mi na prehliadke povedala že cysty nemám, test som si robila a je negatívny, sú to už štyri týždne od styku kedy sa to stalo. Pobolievaju má aj kríže, neviem už čo mám robiť. Na internete som čítala že je dobrý čaj rebríček na privolanie menštruáciu a uvoľnenie bolesti. Može teda bolesť spôsobovať aj tá tabletka? Aká je taká tolerantná doba na meškanie po tabletke. Ďakujem veľmi pekne sa odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, preparáty núdzovej antikoncepcie so sebou prinášajú viacero vedľajších, či nežiadúcich účinkov. Záleží aj od užitého preparátu. Meškanie menštruácie tri dni nič neznamená. Opisované ťažkosti môžu byť prejavom PMS (predmenštruačného syndrómu). Znepravidelnenie cyklu, pobolievanie v podbrušku, či pichavé bolesti po stranách podbruška môžu súvisieť s užitím núdzovej antikoncepcie. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie tehotná nebudete. V prípade, že sa Vám menštruácia nedostaví, viete navštíviť Vášho obvodného gynekológa za účelom vyvolania menštruácie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.