Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ďakujem za radu

    , Autor: Tims

    Dobrý deň, cestovala som do Švajčiarska dlhú cestu od prilchodu sem som bola v bazénoch, a potom som začala aj pociťovat deň na to pálenie v pošve, do toho sa pridal minimalny hnedý vytok s kúskami niečoho , ak to mam popísať vyzerá to ako keby, neaka kožicka , sú to malé kúsky, pálenie ma celkom prešlo ale ten hnedy vytok s tými kuskami ostava mam to uz druhý den. Menstruácia by mi mala začať o tri dni. Aky mize byt problém?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o vaginálnu infekciu, Canesten môžete používať, ale nemusí byt účinný. Takto Vám však viac nepoviem. Najlepšie by bolo gynekologické vyšetrenie, výter z pošvy a následná účinná liečba. Kým ešte nemáte menštruáciu, môžete skúsiť vaginálne výplachy, u nás je to Clogin, Rosalgin. Vo Švajčiarsku musia mať niečo podobné. Dobré sú aj vaginálne probiotiká. Nepoznám však aktuálny švajčiarsky trh a voľnedostupné prípravky. Odsledujte si to, možno to s menštruáciou vymizne. Osobne si ale myslím, že gynekologickému vyšetreniu sa nevyhnete. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte gynekológa v dohľadnej dobe.

Podobné otázky

  • Hemoroidy a antikoncepcia

    , Autor: Vevevevevvevevevronika

    Dobrý deň, je to pre mňa veľmi ťažké hovoriť o tom ale odkedy beriem antikoncepciu mám problém s hemoroidmi a analnymi fisurami. Neviem či to môže byt z antikoncepcie alebo iba zhoda náhod ale je to niečo hrozne. Cítim sa neatraktivna a trpim bolesťami. Raz mi pomohlo sa ich zbaviť ani neviem ako a teraz sa to vrátilo opäť. Myslite že to môže byt z antikoncepcie? Beriem evru. Do toho mám každý mesiac opakujúce sa v presnom intervale vaginálne mykózy. Som z toho celá nešťastná že sa neviem ďalej pohnúť. Robím všetko ako mám a kontrolujem všetko a aj tak opäť začiatkom mesiaca chytím mykozu opäť. Už dva roky. Myslite že to môže byt tiež spojené s antikoncepciou? Alebo čo robím zle prosím? Vopred ďakujem za radu, som zúfalá môj gynekológ ma vôbec nerieši. Dá mi vždy prokanazol alebo clotrimazol a dovidenia. Ďakujem krásne a pekný deň prajem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Áno, kombinovaná hormonálna antikoncepcia môže spôsobovať svrbenie v oblasti konečníka, rovnako tak môže byť svrbenie konečníka u žien spôsobené gynekologickými ochoreniami, najmä zápalom v pošve, čo môže mať vplyv na vznik análnych trhlín, ktoré môžu spôsobiť zápal hemoroidov, či análnu fistulu. Na trhliny na konečníku je vhodnejší prípravok, ktorý je na to určený - FYTOFONTANA Hemorrelax krém. Skúste si realizovať dlhodobejšie kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu vaginálnej mikroflóry, aspoň po dobu 14 dní. Vaginálne probiotikum je najlepšie si aplikovať večer pred spaním. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Prosim o radu

    , Autor: Jana8821

    Dobry den, chcela by som sa opytat co by to mohlo byt. Som 2 roky po sekcii a uz druhy cyklus sa mi stava,ze ma boli pod pupkom. Bolest je pri pohybe,pri kaslani napriklad. Bolesti po menstruacii vzdy odzneli. Dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nemusia byť vôbec gynekologického pôvodu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na ďalšie vyšetrenia.

  • PCOS

    , Autor: Simona1994

    Dobrý deň, chcela som sa informovať ako postupovať. Pred niekoľkými rokmi mi bolo diagnostikované u môjho gynekologa aj v centre asistovanej reprodukcie PCOS. Bez liekov nemám vôbec menštruáciu, veľmi veľa som pribrala (za 5rokov som pribrala zo 65kg na 106kg) nedarí sa mi schudnúť, mam psychické problémy (depresie,panické ataky, už je to ale lepšie, neužívam už ani lieky našťastie), dosť zarastám na tvari, brucho hlavne, ruky, nohy. Podstúpila som IVF, od pôrodu som mala len raz menštruáciu, čo sú už 3roky. Neužívam žiadne lieky, gynekológ mi chcel dať antikoncepciu, ale neurobil mi ani krvný obraz, takže som lieky nezačala užívať, rozmýšľam o zmene lekára, ktorému by som dôverovala. Moja otázka znie, či je podľa vás dobré, aby som si dala vnutromaternicové teliesko hormonálne, myslíte, že by mi to pomohlo aspoň trochu na moje problémy? V tehotenstve sa mi urobili kŕčové žily, som po operácii ale cievny systém mam vraj stále oslabený, aj koli nadváhe, nevylučujú sa kŕčové žily a antikoncepcia? Prosím ak by ste mi vedeli poradiť ako postupovať aby sa môj zdravotný stav zlepšil, bola by som Vám neuveriteľne vďačná. Hormonálny obraz mi robili cca pred dvoma rokmi, mala som zvýšený testosterón. Prosím Vás o radu ako postupovať, o info, či existuje aj iny spôsob liečby ako antikoncepcia, a aj o info, či nie je škodlivé a či nevadí, že nemám menštruáciu, mám trochu strach nakoľko stará mama mala rakovinu (neviem presne čoho, či maternici alebo vaječníkov)
    Veľmi pekne ďakujem za radu. ❤️

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, že nemáte dlhodobejšie menštruáciu nevidím ako problém. Vzhľadom k okolnostiam to je aj pochopiteľné. Treba si však uvedomiť, že celý menštruačný, ako aj ovulačný cyklus sú založené na hormónoch a zmenách ich hladín, takže čokoľvek, čo by sa chcelo upravovať, či meniť, by muselo byť na báze hormonálnej liečby. Vo väčšine prípadov je najlepšou možnosťou liečby práve hormonálna liečba, v podobe hormonálnej antikoncepcie. Pred každým nasadením hormonálnej antikoncepcie, či už vo forme tabliet alebo vaginálneho antikoncepčného krúžku, či vnútromaternicového telieska je potrebné realizovať odber krvi na krvný obraz, koagulačné parametre a pečeňové testy. Navyše, ak máte pozitívnu rodinnú gynekologickú anamnézu, je potrebné tiež na to myslieť a byť obozretný. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, ani ďalšie informácie, či okolnosti, preto je veľmi ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Gynekologicke problémy

    , Autor: Dada55

    Dobrý deň prajem. Chcem sa spýtať ohladne ovulacie. Už 4ti mesiac neberiem antikoncepciu, predtým som ju brala 5 rokov. Vysadila som ju kvôli tomu, že som mala časté migrény. Odkedy som ju vysadila, tak sa cítim lepšie lenže, mám problém, vždy keď mám ovulaciu. Minulý mesiac som v čase ovulacie začala zvracať a to trvalo 3 dní a mala som aj bolestí v podbrušku a celkovo som sa cítila veľmi zle. Toto sa mi stalo prvý krát v živote. Nič zle som nejedla a mohlo to byť tou ovulaciou? Neviem si to inak vysvetliť. Tehotná nie som. Teraz budem mať opäť ovulaciu v sobotu a opäť začínajú tieto bolestí v podbrušku, no bojím sa, že sa zopakuje to, čo minulý mesiac aj s tým zvracaním. Ak by to opäť bolo, tak by som mala ísť za gynekologickou, aby mi predpísala na to nejake lieky alebo, ako sa to rieši? Alebo opäť brat antikocepiciu? Mohli by ste mi povedať, či tomu viem nejako zabránit tomu zvracaniu pred ovulaciou? Napríklad si dávať kazdy den nejaké magnézium alebo vitamíny? Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná, vaječníky sú tlmené. Po vysadení hormonálnej antikoncepcie môže v niektorých prípadoch dôjsť vplyvom hormonálnych zmien k výraznejšiemu nabudeniu vaječníkov, čo môže spôsobovať bolesti silnej intenzity, ktoré môžu viesť naozaj až k zvracaniu. Ovulačné krvácanie, či špinenie sa môže vyskytovať. K prejavom ovulácie však nemusí dôjsť každý mesiac. Je to individuálne. V čase ovulácie môžete užívať lieky proti bolesti, napríklad Flector. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie

    , Autor: Ivet1313

    Dobrý deň
    Mám otázku. V roku 2020 mi odstránili maternicu aj s krčkom kvôli myomu. Tento týždeň som začala "špiniť". Aká môže byť príčina? Nemala som pohlavný styk ani som nič nezdvíhala. Dokonca nemám ani žiadne bolesti.
    Som momentálne v zahraničí a nemám teraz možnosť navštíviť gynekológa.
    Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môze byť viacero. Môže sa jednať aj o vaginálne krvácanie, napríklad aj z pahýľa pošvy, ale nemusí sa vôbec jednať o špinenie z pošvy. Vylúčiť treba aj urologický zdroj špinenia. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Gynekologickému vyšetreniu sa však nevyhnete.