Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Stolica

    , Autor: merry26

    Dobrý deň! Moja 3mesačná dcéra asi 5 dní veľmi ťažko tlačí pri kakaní. Do teraz jej to šlo lahšie, ale vidím zmenu v tom, že oveľa ťažšie tlačí a stolica je žlto zelená ako kedy....ale čisto žltá nieje. Je plne dojčená. Papáme každeé 3hodiny. V stolici má aj hlienik a mýslim, že je ho viac ako ho bývalo. Mám aj pocit, že má v niektorej stolici malo zvyškov mliečka akokeby bola vodnatejšia, ale kaka tak 5krát denne. Nemyslim, žeby mala hnačku. Frekvencia sa nezmenila. Inak problémy nemá. Je usmievavá, pri tlačení neplače, nebolí ju bruško, proste inak sa nezmenila. Vážim ju a zistila som že za 5 týždnov pribrala 450g. Je to v pohode?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Priberanie je skor na dolnej hranici normy ale hlavné je, že pribrala. Hlien v stolici je preto, že tažšie tlačí a má aj viac stolíc denne, tak sa ten hlien do stolice dostane. Zelená stolica nie je hneď príznakom ochorenia. Odporučila by som problém konzultovat aj s lekárkou a myslím, že by som poradila aj podávat dietaatku probiotika / napríklad bifoval, swis lactobacilky/.

Podobné otázky

  • Mlieko z mrazaku

    , Autor: Kejty33

    Dobrý deň.
    Rada by som sa spýtala, či je možné, že mlieko z mrazaku môže robiť bábätku problém. Zo začiatku keď sa ešte tvorilo mliečka prebytok sme ho uskladňovali do mrazaku, teraz v období nejakej laktacnej krízy, či niečoho podobneho keď odmietal prsník sme mu ho dali. Prišli ukrutne bolesti bruška. Následne ho prehhnalo, no prešli odvtedy už 4 dni a stále mu stolica zapácha kyslo a ma bolesti bruška. Mliečko sa do tvorilo a znova len kojím, u nás sa osvedčilo, že mu vadí, keď jem mliečne výrobky. Keď som ich vysadila, bolesti bruška prestali. No teraz cez veľkú noc som si dala nejaký koláčik a tak, že či mu to ešte prekáža. Neviem teraz správne definovať, či má problém kvôli tomu, že som jedla mliečne výrobky, alebo mu mohlo uškodiť mlieko z mrazaku. Mam vyhľadať lekára, môže mať pokazený žalúdok, alebo viem mu nejako pomôcť, aby sa to dalo doporiadku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sama ste problém definovala: pravdepodobne má alergiu na bielkovinu kravského mlieka, tak toto mlieko ako mliečne výrobky nekonzumujte, keď kojíte. Táto alergia je zväčša len u detí do jedného roka, postupne ustúpi. Preto by som mu teraz nedávala ani mliečne kaše.
    Mlieko z mrazničky sa dá použiť, ak je tam max 3 mesiace a pri teplote mínus 18 st. C.
    Ak však máte skúsenosť, že ho dieťa neznáša, nepoužívajte ho.

  • Kakanie

    , Autor: Ivanar

    Dobry den, rada by som sa opytala, ci je v poriadku aj maly od pondelka (4den od narodenia) do dnes- streda (6.den) nekakal. Je plne dojceny, denne zamoci 6-7 plienok, prdka, odgrguje, len stolica nikde. V porodnici kakal dva krat.

    Dakujem za usmernenie.
    S pozdravom, ivana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mal by mať stolicu, často krát aj viackrát denne. Ak sa do 7 dní nevykaká treba konzultovať lekára.

  • Bolesť bruška a zápal obliciek

    , Autor: ria-3

    Dobrý deň. Prosím Vás o radu, synček mesiac a pol. Po dvoch týždňoch dostal zápal obliciek. Následne atb liečba, probiotika. Po návrate domov z nemocnice vidím ze ma problém sa vykakat. Bio gaia sme dobrali, zlepšenie nevidím. Momentálne coliprev. Možno troska lepšie, ale bez rúrky mu to nejde. Mam mu ešte nasadiť nejaké probiotika? V noci veľmi nespi myslím ze kvôli brušku. Keď mu stlačím, pomasirujem viditeľne je mu lepsie,ale ináč vetry ako kedy odchadzaju / myslím tým raz za cas, ked zavedieme rurku hneď kaka/nevracia, cika. Momentálne je kojeny ale bolo potrebné UM beba supremepro, ktoré už nedávame keďže mlieko nabehlo. Keď vidím ze sa puci troska pomasirujeme, vetry odídu ale nekaka. Nezvykne si na rurku?
    V porodnici aj tie 2 týždne pekne kakal aj 3 krát za deň. Atb liečba to zjavne skomplikovala
    Užíva devit.
    Už si neviem rady, keďže nespi v noci som vyčerpana. Vidím ze mu niečo je a neviem ako mu pomôcť. Gastro riešime.
    Ďakujem Vam veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nevidím ani dôvod riešiť gastro.
    Sú to normálne prejavy dieťaťa v jeho veku. Máva plné bruško, tak sa mrví, pučí, ochká, aby si na ten pocit zvykol. Stolica v tomto veku nebýva aj niekoľko dní, pretože všetko z mliečka vstrebe a čo zmetabolizuje a nepotrebuje vyciká.
    Rektálnou rúrkou len oddialite schopnosť uvolniť vonkajší zvierač konečníka, aby sa spontánne vykakal.
    Musí však platiť, keď dlhšie nekaká, že má vetry, nevracia prúdom, nemá enormné bolesti bruška, papá normálne , ciká normálne a nemá krv v stolici

  • Dokrmovanie/reflux

    , Autor: Dendula

    Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som sa opýtať ohľadne dokrmovania bábätka. Od začiatku mám malo mlieka a dokrmujeme sušeným mlieko BEBOU. Malý má 3 týždne a už päť dni po narodení veľa grckal a nadrapuje ho. Preto sme zmenili mlieko pre bábätka s refluxom, tiež od Beby. Do toho pediater odporučil moje materské mlieko zahusťovať Gastrotuss sirupom. Od začiatku berieme aj kvapky vigantol. Od vtedy sa babatko stále pučí je nepokojné a malo spí. Skúsila som sirup vysadiť. Už nezvriacia ale ho stále naťahuje na zvracanie. Občas mám pocit že ho aj bruško bolí. Stolica je raz za dva dni alebo raz za deň. Odo mna si vytiahne tak maximálne 40ml, aj to nie vždy. A umelé cca 70-90ml. Čím to môže byt že ho tak naťahuje na zvracanie a je nepokojný ? Pomohla by zmena značky sušeného mlieka? Alebo mu dávam veľa mlieka a preto sa potom tak pučí?
    Vopred ďakujem veľmi pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú to normálne prejavy bábätka. Skôr než experimentovanie s umelým mliekom by som doporučila sústrediť sa na kojenie. Na začiatku bývajú problémy s kojením, ale tie sa upravia len tak, že budete kojiť, kojiť, kojiť. Kojiť 8 až 20 x denne na začiatku je normálne, len tak sa zvýši produkcia mlieka. Neviem ako viete, koľko vypije. Vážiť pred a po kojení je nezmysel.
    Bábätká sa v tomto veku mrvia, pučia, ochkajú, grcajú, plačú. kakajú aj do každej plienky aj niekoľko dní nie. Všetko je v poriadku, pokiaľ papajú, priberajú, negrcajú prúdom, prdkajú a nemajú krv v stolici.

  • Stolica u 5mesacneho

    , Autor: Reby

    Dobry den. Nas maly ma akurat dnes ukoceny 5 mesiac. Je plne dojceny. Posledne dva tyzdne sa nevie vyprazdnit. Pouzivame asi kazdy 3-4 den rektalnu rurku. Doteraz ale nutna takmer vobec nebola. Vzdy sa vedel sam, niekolko krat denne, a teraz za tieto posledne dva tyzdne mal stolicu asi 7x, z toho sam od seba len 2x. Ale vzdy chvilu po rurkovani. Po rurkovani, je stolica dost taka kremova(riedka) a zakazdym hneda. Vzdy maval len taku zltu ako prazenica… Uziva probiotika biogaia. Boli sme uz u pediatra, povedal, ze nevie co to moze byt, odobrala som mu doma stolicu koli virusom a bakteriam. Mozem pouzivat rurku nadalej aj kazdy den? Vidim, ze tlaci, tlaci a nejde mu nic, len sa trapi. Vetry ma pravidelne. Prosim vas o nejaky nazor. Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už je to iste vyriešené ale rektálnu rúrku ani teplomer vôbec neodporúčam. Deti v tomto veku často nekakajú aj niekoľko dní, lebo všetko z mliečka spotrebujú. V tomto veku by mal začať papať bez mliečne príkrmy, len pozor obmedziť mrkvu, podávať probiotika a ponúkať vodu, prevarenú ochladenú. Určite nedávať nič s ryžou.
    Deti sa musia naučiť začať si kakanie, pretože vonkajší zvierač je z priečne pruhovaného svalstva a aktívne ho musí uvolniť. Keď mu dávate rúrku, teplomer tak sa to oveľa neskôr naučí

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: