Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dokrmovanie/reflux

    , Autor: Dendula

    Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som sa opýtať ohľadne dokrmovania bábätka. Od začiatku mám malo mlieka a dokrmujeme sušeným mlieko BEBOU. Malý má 3 týždne a už päť dni po narodení veľa grckal a nadrapuje ho. Preto sme zmenili mlieko pre bábätka s refluxom, tiež od Beby. Do toho pediater odporučil moje materské mlieko zahusťovať Gastrotuss sirupom. Od začiatku berieme aj kvapky vigantol. Od vtedy sa babatko stále pučí je nepokojné a malo spí. Skúsila som sirup vysadiť. Už nezvriacia ale ho stále naťahuje na zvracanie. Občas mám pocit že ho aj bruško bolí. Stolica je raz za dva dni alebo raz za deň. Odo mna si vytiahne tak maximálne 40ml, aj to nie vždy. A umelé cca 70-90ml. Čím to môže byt že ho tak naťahuje na zvracanie a je nepokojný ? Pomohla by zmena značky sušeného mlieka? Alebo mu dávam veľa mlieka a preto sa potom tak pučí?
    Vopred ďakujem veľmi pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú to normálne prejavy bábätka. Skôr než experimentovanie s umelým mliekom by som doporučila sústrediť sa na kojenie. Na začiatku bývajú problémy s kojením, ale tie sa upravia len tak, že budete kojiť, kojiť, kojiť. Kojiť 8 až 20 x denne na začiatku je normálne, len tak sa zvýši produkcia mlieka. Neviem ako viete, koľko vypije. Vážiť pred a po kojení je nezmysel.
    Bábätká sa v tomto veku mrvia, pučia, ochkajú, grcajú, plačú. kakajú aj do každej plienky aj niekoľko dní nie. Všetko je v poriadku, pokiaľ papajú, priberajú, negrcajú prúdom, prdkajú a nemajú krv v stolici.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: