Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kakanie

    , Autor: Ivanar

    Dobry den, rada by som sa opytala, ci je v poriadku aj maly od pondelka (4den od narodenia) do dnes- streda (6.den) nekakal. Je plne dojceny, denne zamoci 6-7 plienok, prdka, odgrguje, len stolica nikde. V porodnici kakal dva krat.

    Dakujem za usmernenie.
    S pozdravom, ivana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mal by mať stolicu, často krát aj viackrát denne. Ak sa do 7 dní nevykaká treba konzultovať lekára.

Podobné otázky

  • Stolica u 5mesacneho

    , Autor: Reby

    Dobry den. Nas maly ma akurat dnes ukoceny 5 mesiac. Je plne dojceny. Posledne dva tyzdne sa nevie vyprazdnit. Pouzivame asi kazdy 3-4 den rektalnu rurku. Doteraz ale nutna takmer vobec nebola. Vzdy sa vedel sam, niekolko krat denne, a teraz za tieto posledne dva tyzdne mal stolicu asi 7x, z toho sam od seba len 2x. Ale vzdy chvilu po rurkovani. Po rurkovani, je stolica dost taka kremova(riedka) a zakazdym hneda. Vzdy maval len taku zltu ako prazenica… Uziva probiotika biogaia. Boli sme uz u pediatra, povedal, ze nevie co to moze byt, odobrala som mu doma stolicu koli virusom a bakteriam. Mozem pouzivat rurku nadalej aj kazdy den? Vidim, ze tlaci, tlaci a nejde mu nic, len sa trapi. Vetry ma pravidelne. Prosim vas o nejaky nazor. Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už je to iste vyriešené ale rektálnu rúrku ani teplomer vôbec neodporúčam. Deti v tomto veku často nekakajú aj niekoľko dní, lebo všetko z mliečka spotrebujú. V tomto veku by mal začať papať bez mliečne príkrmy, len pozor obmedziť mrkvu, podávať probiotika a ponúkať vodu, prevarenú ochladenú. Určite nedávať nič s ryžou.
    Deti sa musia naučiť začať si kakanie, pretože vonkajší zvierač je z priečne pruhovaného svalstva a aktívne ho musí uvolniť. Keď mu dávate rúrku, teplomer tak sa to oveľa neskôr naučí

  • bolave brusko

    , Autor: zuzkabm

    Dobry den pani doktorka, prosim o Vasu radu. Syncek ma 7 tyzdnov, je dojceny. Mava silne bolesti bruska. Skusame asi takmer vsetko. Cvicenie, masaze, vankusik na brusko, polohovanie na brusko,...nosievam ho v satke. Na odporucanie lekarky sme davali espumisan, ten nemal ucinok, tak teraz babycalm a probiotika biogaia, ale mensiu davku, kedze je malinky. V strave vylucujem nafukujuce potraviny, vylucila som mliecne vyrobky (polepsilo sa), uzivam vitaminy pre dojciace mamy, vapnik, probiotika, dve salky caju pre dojciace a pijem caro.
    Dr.mi poradila aj rektalnu rurku. Malemu sa ulavi. Ale posledne dni je to hroza, uz mi aj zle spava, len co zaspi a polozim ho, zacne sa "pucit" a uz je aj hore a place. Vcera sa pucil, po rurke ani vetry ani stolica, dnes ked to slo von, tak akoby pena. Farba normalna. Nemohla som mu rurkou nieco poskodit? Creva alebo nieco? Pouzivam ju tak 3x denne na odporucanie dr. Stale sa puci, spanuje aj pri kojeni sa hrozne mrvi, ruckou do mna busi a skriabe. Posledne tri dni aj po troske zvracia, takmer po kazdom krmeni aj po odgrgnuti. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, že sú to bežné problémy detičiek v tomto veku. Zažívací trakt ešte nevie celkom dobre reagovať na to, že vlastne musí vstrebať živiny, posúvať obsah ďalej a podobne.
    Nebezpečné by bolo, keby zvracal prúdom, nemal vetry av plienke mal krv. V takom prípade treba naozaj vyhľadať lekára.
    Inak je ptrebné dieťatko občas nechať, nech sa pučí, mrví, krochká, netreba to hneď vždy riešiť. Ak predsa, tak občas, ak je nepokojný, skúste ho znova proložiť, saním sa môžu krče v brušku uvolniť a na základe gastrokolického reflexu sa môže vyprázdniť. Môžete podávať babycalm, mám s ním dobré skúsenosti, môžete ho uložiť do polohy kedy má hlavičku vyššie ako nožičky / podložiť predné nohy postieľky/ alebo ho uložte na brušku, niekedy sa vtedy dobre vyprdkajú a grgnú si.
    Rektálnou rúrkou ste mu určite črevo nepoškodlila. Ja sama ju pri riešení týchto problémov nepoužívam, čím dlhšie ju budete používať, tým neskôr sa naučí začať si kakanie a prdkanie sám. Uvedené príznaky nie sú chorobné, sú prechodné a behom niekoľkých týždňpov sa všetko upraví.
    Na svoju stravu si dávajte pozor, hlavne ak zaznamenáte, že niečo situáciu zlepší / vyradenie mlieka napr/ tak to dodržiavajte, určite nejedzte strukoviny, kyslú kapustu, kukuricu, ani z konzervy, redkvičku a niekedy vadí aj hrozno. Veľmi dobrý je čaj z anízu, feniklu majoránky a ak dostanete aj koprového semena. Z každého korenia jednu čajovú lyžičku, zaliať 3/4 litrom prevarenej vody, vylúhovať a po kojení vždy 1/4 litra vypiť. Pôosbí to proti nafukovaniu, odchádzajú vetry a pôsobí aj povzbudzujúco na tvorbu mlieka.

  • Vírus

    , Autor: kaatarinaa

    Dobrý deň, mam 10 týždnového syna, u ktorého pretrvavajú silné koliky od cca 3.týždna. Máva stále zelené stolice, vodnaté, niekedy spenené, par krát sa vyskytlo maličko krvi v stolici. PO navšteve gastroenterologie nam zistili v stolici adenovirus, sono bruška zvýšený meteorizmus, a reflux 1.st. Nakoľko syna kojím, nebola nam predpísana žiadna špecialna liečba. Užívame probiotiká a o 2 tt ideme na kontrolu stolice. Malý kaká 3 x denne, niekedy za pomoci rektálnej, avšak aj po použití rúrky je nekľudný.Chcem sa spýtať, čo sú vlastne adenovirusy, a je proti nim nejaká liečba, ak by nam to neprešlo. Malinky je stále nekľudný, plačlivý, inak pekne priberá. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je dôvod dávať dieťaťu rektálnu rúrku, aby kakal, ak bude potrebovať vyprázdnenie, vykaká sa. Niekedy sú naozaj detičky veľmi mrzuté, uplakané a dôvo môže byť aj to, že si nevedia začať kakanie, ke´´d mu však pomáhať rúrkou, naučia sa to o to neskôr.
    Adenovírus je jeden z vírusou, ktoré spôsobujú hnačku, ale pravdepodobne vzhľadom na to, že kojíte, nebol klinický priebeh ochorenie taký závažný, aby napríklad vyžadoval hospitalizáciu. Je to podobný vírus ako rotavírus, ten však spôsobuje ochorenie aj so zvracaním a horúčkou, zväčša malé deti musia byť liečené v rámci hospitalizácie. Probiotiká je vhodné podávať pri ťažkostiacgm, ktoré udávate, najlepšie dlhodobo niekolko mesiacov.
    Ak dobre priberá, pravdepodobne okrem režimu antirefluxového / nehojdať, nenatriasať, hlavne po nakojení, uložiť do zvýšenej polohy s hlavičkou uloženou vyššie/ nevyžaduje žiadnu liečbu. Ak sa vyskytla v stolici krv, vždy na mesiac odporúčam mamičke úplnú bez mliečnu diétu / je ťažké ju držať, ale stojí to zato!/, pretože krv v stolici môže byť dôsldkom alergie na bielkovinu kravského mlieka prenesenú cez matku / keˇˇdže ona konzumuje kravské mlieko / Nie je potrebné nič vyšetrovať, len spraviť tzv. eliminačnú diétu, matka nebude konzumovať nič, čo obsahuje mlieko.

  • Problem s kakanim

    , Autor: katka20041

    Dobry den,
    Mam 2 mesacne dieta a zacali sme s prikrmovanym (lebo podla doktorky malo pribrala za 2 tyzdne 200gr.) takze davame flasu po kojeni na obed a vecer, dva krat za den. Odkedy prikrmujem prestala mi kakat. Teraz je to uz 4 den co nekakala. Pouzila som aj rurku ale nic z nej nejde. Masirujeme brusko , cvicime, pili sme vodu a nic. Poobede dostava zachvaty placu a neviem preco. Tlaci az je cervena ale jedine co z nej vyjde je prd alebo nic. Vela cika ale nekaka, brusko nema tvrde. Neviem co mam robit je to normalne? Poradte mi

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to normálne aj keby ste neprikrmovali. Hlavne kojené deti niekedy nekakjaú niekolko dní, extrémne som videla až 21 dní. Ale samozrejme dieťatko musí cikať, nesmie nepriemerane zvracať, má vetry a nebolí ho veľmi bruško. Tie prejavy, ktoré popisujete sú prejavom toho, že dieťatko možno aj chce začať kakanie ale nedarí sa mu, lebo ani nemá čo kakať, zbytky sa vylúčia močou a ostatné sa vstrebe. Takže všetko čo pozorujete je pre tento vek normálne Nie je potrebné dávať vodu ani čaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Kakanie

    , Autor: brigi1982

    Dobrý deň, mám mesačnú dcérku. Ak sa malá potrebuje vykakať, predtým sa strašne silí a tlačí na kakanie. Takto sa trápi aj hodiny, kým sa jej to podarí, pritom stolicu má riedku, je plne kojené bábatko. Pokiaľ sa nevykaká, ne nekľudná, nechce spať, ukludní sa až po vykakaní. Stolicu má cca 2x za deň. Môže mať nejaký problém s konečníkom alebo je to normálne? ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    U detí je to normálne, musia uvolniť vonkaší zvierač ritky a spočiatku im to nejde dobre, tak vynakladajú rôzne úsilie a výsledkom je, že sa pučí, mrví, niekedy aj plače. O pár týždńov sa to naučí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: