Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vírus

    , Autor: kaatarinaa

    Dobrý deň, mam 10 týždnového syna, u ktorého pretrvavajú silné koliky od cca 3.týždna. Máva stále zelené stolice, vodnaté, niekedy spenené, par krát sa vyskytlo maličko krvi v stolici. PO navšteve gastroenterologie nam zistili v stolici adenovirus, sono bruška zvýšený meteorizmus, a reflux 1.st. Nakoľko syna kojím, nebola nam predpísana žiadna špecialna liečba. Užívame probiotiká a o 2 tt ideme na kontrolu stolice. Malý kaká 3 x denne, niekedy za pomoci rektálnej, avšak aj po použití rúrky je nekľudný.Chcem sa spýtať, čo sú vlastne adenovirusy, a je proti nim nejaká liečba, ak by nam to neprešlo. Malinky je stále nekľudný, plačlivý, inak pekne priberá. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je dôvod dávať dieťaťu rektálnu rúrku, aby kakal, ak bude potrebovať vyprázdnenie, vykaká sa. Niekedy sú naozaj detičky veľmi mrzuté, uplakané a dôvo môže byť aj to, že si nevedia začať kakanie, ke´´d mu však pomáhať rúrkou, naučia sa to o to neskôr.
    Adenovírus je jeden z vírusou, ktoré spôsobujú hnačku, ale pravdepodobne vzhľadom na to, že kojíte, nebol klinický priebeh ochorenie taký závažný, aby napríklad vyžadoval hospitalizáciu. Je to podobný vírus ako rotavírus, ten však spôsobuje ochorenie aj so zvracaním a horúčkou, zväčša malé deti musia byť liečené v rámci hospitalizácie. Probiotiká je vhodné podávať pri ťažkostiacgm, ktoré udávate, najlepšie dlhodobo niekolko mesiacov.
    Ak dobre priberá, pravdepodobne okrem režimu antirefluxového / nehojdať, nenatriasať, hlavne po nakojení, uložiť do zvýšenej polohy s hlavičkou uloženou vyššie/ nevyžaduje žiadnu liečbu. Ak sa vyskytla v stolici krv, vždy na mesiac odporúčam mamičke úplnú bez mliečnu diétu / je ťažké ju držať, ale stojí to zato!/, pretože krv v stolici môže byť dôsldkom alergie na bielkovinu kravského mlieka prenesenú cez matku / keˇˇdže ona konzumuje kravské mlieko / Nie je potrebné nič vyšetrovať, len spraviť tzv. eliminačnú diétu, matka nebude konzumovať nič, čo obsahuje mlieko.

Podobné otázky

  • Stolica u 5mesacneho

    , Autor: Reby

    Dobry den. Nas maly ma akurat dnes ukoceny 5 mesiac. Je plne dojceny. Posledne dva tyzdne sa nevie vyprazdnit. Pouzivame asi kazdy 3-4 den rektalnu rurku. Doteraz ale nutna takmer vobec nebola. Vzdy sa vedel sam, niekolko krat denne, a teraz za tieto posledne dva tyzdne mal stolicu asi 7x, z toho sam od seba len 2x. Ale vzdy chvilu po rurkovani. Po rurkovani, je stolica dost taka kremova(riedka) a zakazdym hneda. Vzdy maval len taku zltu ako prazenica… Uziva probiotika biogaia. Boli sme uz u pediatra, povedal, ze nevie co to moze byt, odobrala som mu doma stolicu koli virusom a bakteriam. Mozem pouzivat rurku nadalej aj kazdy den? Vidim, ze tlaci, tlaci a nejde mu nic, len sa trapi. Vetry ma pravidelne. Prosim vas o nejaky nazor. Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už je to iste vyriešené ale rektálnu rúrku ani teplomer vôbec neodporúčam. Deti v tomto veku často nekakajú aj niekoľko dní, lebo všetko z mliečka spotrebujú. V tomto veku by mal začať papať bez mliečne príkrmy, len pozor obmedziť mrkvu, podávať probiotika a ponúkať vodu, prevarenú ochladenú. Určite nedávať nič s ryžou.
    Deti sa musia naučiť začať si kakanie, pretože vonkajší zvierač je z priečne pruhovaného svalstva a aktívne ho musí uvolniť. Keď mu dávate rúrku, teplomer tak sa to oveľa neskôr naučí

  • protilatky v materskom mlieku

    , Autor: Ancus

    Dobry den prajem. Som matkou 10-mesacneho syna, narodeneho predcasne v 31. tyzdni, ktory prekonal RS virus (ako 1,5-mesacny). Mlieko si odsavam elektr. odsavackou, co je technicky aj casovo narocne, zvazujem, ci prestat odsavat a chcem sa teda spytat, ci su v mojom mlieku este nejake protilatky, ktore by mohli pomoct jeho imunite, napr. aj proti RSV virusu? Resp. o co je moje mlieko lepsie ako umele, ked berieme do uvahy synov vek a fakt, ze mlieko odsavam (citala som, ze pri dojceni sa zlozenie mlieka prisposobuje potrebam dietata, ale ja ho nedojcim). Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Materské mlieko je vždy najlepšei, aj keď sa odsáva a podáva fěaškou. Samozrejme, že obsahuje aj protlátky, ktoré ho chránia pred roznymi infekciami, hlavne materské mlieko je najlepšie imudomodulans v zmysle posilňovania imunity. Chápe, že odstriekavanie je časovo náročné ale určite by som dieřatku dopriala materské mlieko do jedného roka. Následne do troch rokov by mal mlieko ako samostatnú mliečnu porciu / ráno, odpoludnia, večer, poděa toho ako je zvyknutý/ podávala umelé mlieko, formulu.

  • Reflux u 3 mesač. babetka

    , Autor: steva

    Dobry večer chcem sa opytať na vaš nazor: Mame 3 mes. dcerku ktora ma pravdepobne reflux. Mlieko sa jej vracia prudom, už som zufala neviem čo robiť, od 4.9 sme boli hospit. na detskom odd. pre bronchopneumoniu aspon tak znie diagnoza, ale virusove parametre boli negativne, zapalova aktivita nizka, skončili sme tam preto lebo moja lek. mala v tom čase dovolenku tak nas poslali do nem. lebo nas trapil dusivy kašeľ, boli sme na antibiotikach pichanych, a teraz sme na sirupe zinnat a ambrobene sirupe, moja lek. tvrdi že vdychla mliečko lebo ma reflux a z toho dostala ten zapal, od pondelka sme doma na sirupe ale ten vlhky kašeľ neprechadza neviem čo robiť kolko može ten kašeľ trvať? Dokonca mala mi odmieta piť mlieko ked jej dam fľašu do ust, je mrzuta, ma až krče na brušku, a mlieko znej až strieľa. Poradte čo robiť či zmeniť mlieko, alebo čo davame jej po každom piti gastrotuss sirup ale niekedy, z nej vyjde niekedy nie. Čo robiť aby sa nam tolko mliečko nevracalo a aby ten kašeľ ustupil. Bojim sa aby sa jej niečo nestalo aby sa nezačala dusiť. Dok.prezerala prepusť. spravu z nemocnice všetko bolo ok. vraj to nebolo ani viruosve že je to z refluxu. Ako to mu zabraniť pomocť maličkej a ako dlho ešte može ten kašeľ trvať. A ešte mala mi kašle len počas dna ked nespi ked spi tak kašeľ nema. Ďakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tu je rada naozaj ťažká. Kašeľ môže trvať týždeň aj desať dní. Závisí na tom, či ustupuje, ako súävisí s jedlom / či sa po ňom zhoršuje/ či vás poučili o základe liečby gastroesofageálneho refluxu - teda po papní dieťa nehojdať, nenatriasať, nemanipovuať s ním, len ho chvíľu podržať vo zvýšenej polohe a potom ho do zvýšenej polohy aj uložiť, teda hlavička vyššie, čo získate tak, že podložite predné nohy postieľky a dieťa leží asi v tridsať stupňovom uhle. Neviem, či je kojená alebo krmení umelo, ale keďže papá z fľašky tak asi umelo, mohli by ste jej podávať AR mlieko, teda antirefluxové Základom však je sledovať, či dieťa priberá, má dostatok mokrých pleinok, je čulé, správne sa vyvíja. Celá situácia môže byť ešte komplikovaná aj alergiou na bielkovinu kravského mlieka, / ktorá je základom aj umelých mliek/ a poto je potrebné riešiť aj túto situáciu.

  • očkovanie proti rotavírusu ?

    , Autor: evisko289

    Dobrý deň, chcem sa opýtať na očkovanie proti rotavírusu odporúčate to dnes sa nás pediatrička pýtala či by sme dvojčatká nechceli zaočkovať proti rotavírusu zvažujem to no dočítala som sa dosť negatívnych reakcií na vakcínu . Mame ešte trojročnú dcérku ktorá prekonala rotavírus no prekonala to velmi dobre nebola potrebná hospitalizácia ale to ked mala rok ...... neviem sa rozhodnuť či áno alebo nie chcem tým povedať či je ten rotavírus ozaj taký hororový ako som sa dočítala lebo nemám až taku zlú skusenosť pri dcérke prekonala to ako pri klasickej hnačke .-) . sú detičky viac chránené môžu to aj tak dostať aj ked sú zaočkované predsa sú dvojčatka a tiež sa obávam ked to jedno chyti možno čisto teoreticky môže aj to druhé . Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti rotavírusom chráni deti proti tomuto ochoreniu. Hlavne v prvom roku života je to důležité, pretože v tomto veku prebieha ochorenie velmi závažne a hospitalizácie kvůli dehydratácii bývajú časté. Nežiadúce účinky, najzávažnejšie typu zauzlenia čriev vůbec nepozorujeme. Tento nežiadúci príznak, ktorý bol popisovaný bol aj důvodom prečo toto očkovanie odporúčame ukončit nejnseskůr do šiesteho mesiaca vkeu dietatka. Očkujem viac ako šest rokov, okrem viacerých riedkych stolíc, bez dehydratácie bez potreby navštívit lekára sme žiadne nežiadúce účinky nepozorovali. očkovacia látka sa vpravuje do pusinky dietata.
    Chcem podotknút, že vírus tohto ochorenia je odolný na bežné dezinfekčné prostriedky, často pretrváva na hladkých povrchoch / prebalovacie stoly, počítačové klávesnice a podobne/. Taktiež sa často vyskytuje v nemocničnom prostredí / kontrolné návštevy s dvojčatkami/. Ak to dostane jedno dieta je pravdepdobné, že sa to prenesie na druhé dieta, kontakt v rodine je velmi úzky. Taktiež v našich oblúbených dovolenkových destináciách / hlavne Bulharsko/ je typické tým, že takmer každé dieta tam rotavirovú infekciu dostane.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka, rada by som sa spytala ci je mozne sa nakazit osypkami, kiahnami ked sme presli so stvormesacnym syncekom ktory bol vo vancke popri malom chlapcovi ktory toreticky jednu z tychto chorob mal. Urcite to neviem, len chlapec mal cervene fliaciky po tvari tak ma napadla tato otazka. Syna pln kojim, ma este stale moje protilatky, alebo uz je mu ta davka v mlieku nedostacujuca, prosim. Dakujem vopred.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak žijete na slovenksu, tak dieťa osýpky určite nemalo, na *Slovensku sa zatiaľ / vďaka stále dobrej preočkovanosti/ nevyskytujú. Kiahne sa vyskytujú, nie sú to však fliačiky ale pľuzgieriky. Šíria sa vzdušnou cestou, takže ak by dieťa na dieťa zakašľalo, kýchlo prehovorilo, nákaza je teoreticky možná. Aj akékolvek iné ochorenie vírusové, ktoré sa prenáša vzduchom by sa takto mohlo preniesť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: