Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • očkovanie proti rotavírusu ?

    , Autor: evisko289

    Dobrý deň, chcem sa opýtať na očkovanie proti rotavírusu odporúčate to dnes sa nás pediatrička pýtala či by sme dvojčatká nechceli zaočkovať proti rotavírusu zvažujem to no dočítala som sa dosť negatívnych reakcií na vakcínu . Mame ešte trojročnú dcérku ktorá prekonala rotavírus no prekonala to velmi dobre nebola potrebná hospitalizácia ale to ked mala rok ...... neviem sa rozhodnuť či áno alebo nie chcem tým povedať či je ten rotavírus ozaj taký hororový ako som sa dočítala lebo nemám až taku zlú skusenosť pri dcérke prekonala to ako pri klasickej hnačke .-) . sú detičky viac chránené môžu to aj tak dostať aj ked sú zaočkované predsa sú dvojčatka a tiež sa obávam ked to jedno chyti možno čisto teoreticky môže aj to druhé . Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti rotavírusom chráni deti proti tomuto ochoreniu. Hlavne v prvom roku života je to důležité, pretože v tomto veku prebieha ochorenie velmi závažne a hospitalizácie kvůli dehydratácii bývajú časté. Nežiadúce účinky, najzávažnejšie typu zauzlenia čriev vůbec nepozorujeme. Tento nežiadúci príznak, ktorý bol popisovaný bol aj důvodom prečo toto očkovanie odporúčame ukončit nejnseskůr do šiesteho mesiaca vkeu dietatka. Očkujem viac ako šest rokov, okrem viacerých riedkych stolíc, bez dehydratácie bez potreby navštívit lekára sme žiadne nežiadúce účinky nepozorovali. očkovacia látka sa vpravuje do pusinky dietata.
    Chcem podotknút, že vírus tohto ochorenia je odolný na bežné dezinfekčné prostriedky, často pretrváva na hladkých povrchoch / prebalovacie stoly, počítačové klávesnice a podobne/. Taktiež sa často vyskytuje v nemocničnom prostredí / kontrolné návštevy s dvojčatkami/. Ak to dostane jedno dieta je pravdepdobné, že sa to prenesie na druhé dieta, kontakt v rodine je velmi úzky. Taktiež v našich oblúbených dovolenkových destináciách / hlavne Bulharsko/ je typické tým, že takmer každé dieta tam rotavirovú infekciu dostane.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: