Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Stolica u 5mesacneho

    , Autor: Reby

    Dobry den. Nas maly ma akurat dnes ukoceny 5 mesiac. Je plne dojceny. Posledne dva tyzdne sa nevie vyprazdnit. Pouzivame asi kazdy 3-4 den rektalnu rurku. Doteraz ale nutna takmer vobec nebola. Vzdy sa vedel sam, niekolko krat denne, a teraz za tieto posledne dva tyzdne mal stolicu asi 7x, z toho sam od seba len 2x. Ale vzdy chvilu po rurkovani. Po rurkovani, je stolica dost taka kremova(riedka) a zakazdym hneda. Vzdy maval len taku zltu ako prazenica… Uziva probiotika biogaia. Boli sme uz u pediatra, povedal, ze nevie co to moze byt, odobrala som mu doma stolicu koli virusom a bakteriam. Mozem pouzivat rurku nadalej aj kazdy den? Vidim, ze tlaci, tlaci a nejde mu nic, len sa trapi. Vetry ma pravidelne. Prosim vas o nejaky nazor. Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už je to iste vyriešené ale rektálnu rúrku ani teplomer vôbec neodporúčam. Deti v tomto veku často nekakajú aj niekoľko dní, lebo všetko z mliečka spotrebujú. V tomto veku by mal začať papať bez mliečne príkrmy, len pozor obmedziť mrkvu, podávať probiotika a ponúkať vodu, prevarenú ochladenú. Určite nedávať nič s ryžou.
    Deti sa musia naučiť začať si kakanie, pretože vonkajší zvierač je z priečne pruhovaného svalstva a aktívne ho musí uvolniť. Keď mu dávate rúrku, teplomer tak sa to oveľa neskôr naučí

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: