Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • imunologicke okno

    , Autor: marta-h

    Dobrý deň,
    chcela by som vás poprosiť o radu ohľadom prikrmovania. Máme 19-týždňovú dcérku, je plne dojčená, pekne prospieva a priberá, mliečko jej zjavne stačí. Chcem sa však spýtať na zavádzanie príkrmov. Takmer všade čítam, že u plne dojčených detí stačí zavádzať príkrmy po ukončenom 6. mesiaci. Zopár zdrojov, ktoré som našla však hovorí, že podľa najnovších výskumov sa odporúča zavádzanie aj u dojčenych detí medzi 4.-6. mesiacom, kedy sa vyskytuje tzv. “imunologické okno”. Deti by sa vraj mali v tomto období stretnúť s potravinami obsahujúcimi alergény a lepok, aby sa predišlo prípadným neskorším alergiám. Plánujem dojčiť i pri/po zavedení príkrmov, neviem však, či s nimi už začať, alebo ešte počkať. Stačilo by v tomto prípade, aby dcérka takéto potraviny len “ochutnala”, alebo ich treba postupne zaviesť? Ktoré okrem lepku by to mali byť? A ešte jedna otázka, keď sa uvádzajú časy ako ukončený 4. či 6. mesiac, hovorí sa o kalendárnych alebo lunárnych mesiacoch? Ďakujem veľmi pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Netreba všetko brať doslovne. Dieťa by malo dostať všetky zložky výživy do ukončeného siedmeho mesiaca / počítajú sa kalendárne mesiace/ ale hlavne v tomt období, kedy je ešte kojené a je zabezpečený faktor kojenia, ktorý podporuje toleranciu. Takže ak dobre priberá, stačí koncom šiesteho mesiaca začať mäsovozelninovým príkrmom, potom podať obilniunu, ktorá obsahuje lepok, neskôr ovocie a potom aj umelé mlieko alebo kašu z umelého mlieka.

Podobné otázky

  • Mlieko umele

    , Autor: Amil

    Prosím o radu, začíname s príkrmami, podľa vašej poradne. Ako postupovať so zaradením mliečnej formule ak prvý syn mal v 4rokoch potvrdenú alergiu na bkm. Už má9 rokov a al mema.len intolerancia na laktózu. Naša pediatricka vôbec neodporúča um. ani zaradiť vramci imunol.okna ku koncu 7. mesiaca. Ja kojim no funkčný len 1 prsník konzultácie s dojcenskou poradkyňou avšak podľa jej odporúčania byliny len 6 mesiacov. Kojime sa na požiadanie v noci aj 5 krát je stále pri mne len aby bolo mlieko. Je to už dosť vyčerpávajúce a bylinky sú drahšie ako UM☺️Ale tak nechcem urobiť chybu a urobiť všetko čo najlepšie môžem pre zdravie... Aký máte názor na zaradenie formule kr mlieka. Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zásadne ju treba zaradiť najneskôr do skončeného siedmeho mesiaca!!!!!!!!!!
    Ideálne vo vašom prípade hneď: jednak máte menej mlieka a jednak treba využiť čo najskôr imunologické okno.
    Ja to robím pri dostatočnom kojení tak, že zaradím mliečnu kašu, lebo kojené deti zväčša fľašku nechcú a ani z nej nevedia piť, samozrejme postupne sa to naučia. Takže určite umelé mlieko, formulu alebo mliečnu kašu / bez príchutí!/ zaraďte.

  • Imunologicke okno

    , Autor: moma

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na tzv. imunologické okno. Medzi 18. a 26. týždňom sa majú dávať nemliečne príkrmy ako prevencia alergií. Ako laik to chápem, že by som mala dať teda štipku zo všetkého, čo býva alergén. Ale rôzne internetové zdroje vrátane našej pediatričky nám kázala v tomto období dávať iba štandardné príkrmy, ako sa dáva po 6 mesiacoch. Jediný alergén máme dať lepok. Čo ale ďalšie alergény, orechy, med, paradajky, kravské mlieko atď. Skrátka nevidím v tom zmysel, keď dávať skoro lepok aby sa predišlo celiakii, tak pri ostatných to tak nefunguje? Skrátka už je toho toľko na internete popísaného, že je z toho človek zmätený. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Lepok nie je až taký častý alergén, časejšia býva neschopnosť lepok vstrebať, na čo ale imunologické okno nemá žiaden vplyv. Lepok, teda obilniny je vak základom stravy ľudí a preto ho podávame už v tomto veku.
    Na jednej stane sa snažíme využiť imnologické okno na druhej strane v tomto veku predsa nemôže dieťa konzumovať vetko, napríklad je potrebné do roka dodržiavať výživu bez pridania soli u detí.
    Preto ja pracujem tak, že dieťa v podlstate dostáva medzi štvrtým a sidmym mesiacom základné druhy potravín v čistej forme, teda doma vaené, bez príchutí. Je to mäso, zelenina, lepok / teda obilnina/ ovocie a bielkovina kravského mlieka / vo forme umelého mlieka alebo mliečnej kaše z umelého, detského mlieka, formuly/ Postupne pridívame žltok, celé vajce, jogurt, strukoviny, samozrejme zeleninu od začiatku postupne obmieňame / ale len tú, ktorá sa varí/ Deti na ejto výžive dobre propievajú, alergie sú v medziach štatistických údajov a nemávam veľ " zlých jedákov".

  • Problém s večerným spánkom

    , Autor:

    Dobrý večer chcela by som som spýtať môj syn ma osem mesiacov pred dvoma týždňami som začala s prvým príkrmom na obed zemiak mrkva cukina o týžden som vyskúšala banán jablko papká dobre vôbec neodmieta a samozrejme este stále kojím ale ako som ho začala prikrmovať začal mi zle v noci spávať cez deň nemame problém spinka super ale večer zaspinka a potom sa často budí . Nekaká každý deň ( každý druhý niekedy až tretí ) . Čo by ste mi poradili ? Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hlavne ste si mali radu pýtať skôr, pretože ste s príkrmami začali veľmi neskoro!!!!! V tomto veku už mal mať vyskúšané všetky základné potraviny, aby sa využilo tzv. imunologické okno, teda: zeleninu, mäso, ovocie, lepok, mliečnu bielkovinu / mliečnu kašu alebo umelé mlieko, formulu/ od ôsmeho mesiaca už ak žĺtok.
    Problémy so spinkaním môže spôsobovať banán, obsahuje určité amíny, ktoré môžu u dieťaťa pôsobiť exscitačne e dôsledkom je nespavosť. Skúste banán úplne vyradiť. Kakanie u detí nebýva vždy každý deň, hlavne kým nemajú príkrmy. Teraz je potrebné meniť zeleninu, aby nemal stále mrkvu, tá môže robiť zápchu. Taktiež ponúkajte počas dňa prevarenú, ochladenú vodu, aj nedostatok tekutín môže spôsobiť problémy s vyprázdňovaním, na druhej strane vody by nemalo byť viac ako 200 ml denne.

  • 4 mesačné dieťa a piškóty

    , Autor: januska82

    Dobrý deň. Mám 4 mesačne dieťa a Dr. nám povedala že jej mám dávať večer dve rozmočené piškóty buď vo vode ,alebo v materskom mlieku. Že si ideme privykať na lepok. Nie je to ešte skoro? Malá je plne kojená. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je dieťa plne kojené a dobre priberá, je výlučné kojenie do šiesteho mesiaca najlepšie, čo môžete pre neho urobiť.!
    Pani doktorka pravdepodobne myslí touto radou to, že podľa posledných doporučení gastroenterológov je možné a aj vhodné za určitých okolností po štvrtom mesiaci dieťaťu začať podávať nové druhy potravín, aby sa využilo určité imunologické okno a tiež ochranný vplyv materského mlieka na navodenie tolerancie k antigénom, teda aj k tým, ktoré pochádzajú z potravín. Platí to nie len pre lepok, ale aj pre zeleninu, ovocie, mäso, žĺtok, bielkovinu kravského mlieka / v umelom mlieku, teda formule/. Platí však prvá veta, ktorú som napísala, teda môžeme s týmito príkrmami začať až po šiestom mesiaci, príkrmy majú obsahovať aj lepok. Osobne nepovažujem za najlepši spôsob ten, ktorý odporúča vaša pani doktorka, Piškóta obsahuje aj žĺtok, aj bielok aj cukor, často aj kypriaci prášok do pečiva. Je to veľa nových látok naraz. Odporúčam začať vždy jednou novou potravinou v podobe suroviny a pokračovať postupne. Teda najskôr jeden dva druhy zeleniny a mäso, potom oblininu kvôli lepku / závarka detskou krupicou alebo po šiestom mesiaci pridanie nemliečnej obilninovej kaše do mäsosozelninového príkrmu/, potom ovocie, mliečna kaša / z umelé=ho mlieka/ potom žĺtok, neskôr / deviaty mesiac/ jogurt šošovica/ červená, lúpaná okolo desiateho mesiaca/ a až po roku ostatné suroviny.

  • jedalnicek 9 mesacneho syna

    , Autor: lailla

    Dobry vecer prajem! Prave som narazila na Vasu poradnu a mala by som zaujem s Vami skonzultovat jedalnicek mojho 9 mesacneho syna:

    - cca 7:00 dojcenie
    -cca 8.30 ovocie (banan+polka bieleho jogurtu), pripadne banan+jablko, banan+hruska
    - cca 10:00 dojcenie, niekedy uz nechce
    - cca 12:00 masovozeleninovy prikrm - maso podavam telacie, kralicie, morcacie, ale max. 5 x do tyzdna, 1 x do tyzdna cely zltok a 1 x varim bezmesity prikrm, vacsinou pohankovo zeleninovu kasu, alebo sosovicovo zeleninovu kasu, do kazdeho obedu pridam lyzicku oleja - kvalitny olivovy, prip. lanovy
    - cca 15.-16.00 ovocna vyziva, niekedy doma pripravena, niekedy kupena
    - cca 19:00 vecera - kasa - varim domacu, nepouzivam polotovary typu nutrilon a pod - varim vo vode polentu, ovsene vlocky, ryzu, spaldovu krupicu, tieto 4 druhy striedam a zakazdym pridam malu lyzicku masla a nejake ovocie - kusok bananu, jalbka, pripadne domaca zavaranina bez cukru - marhulovy alebo cucoriedkovy kompot v tomto zimnom obdobi, nech je to pestrejsie
    - cca 19.30 kojenie pred spanim, ale vacsinou si syn uz ani necucne, vzdy ale ponuknem

    - v noci kojim raz, dohromady za den teda 2-3x, niektore dni az 4x

    - okrem tohto horeuvedeneho syn nepije ziadne ine tekutiny, hoci mu kazdy den ponukam sem tam caj (ovocny alebo fenyklovy nesladeny), nenapije sa, malokedy si cucne par ml, nikdy nie viac ako 20-30 denne, niekedy vobec


    moje otazky na vas pani doktorka:
    - vo Vasich odpovediach som narazila na to, ze treba dietatu dat kazdy den maso, je to naozaj nutne? ako som pisala, davam tak 5 x do tyzdna, ved ani dospelym nie je odporucane jest kazdy den maso.. navyse som sa radila s nasou pediatrickou a ta mi povedala, ze tak ako to robim je to ok..
    - myslite si, ze je poriadku, ze okrem kojenia mu nedavam ziadne UM? myslim tym napr. varenie vecernej kase s UM, varim vsetko len na vode
    - mate nejaky recept ako naucit dieta pit z flasky caj / vodu? syn sa s flaskou / poharikom vzdy len hra a bavi ho striekat si caj z cumla flase na tvar, inak ako pisem nepije :)
    - pomocenych plienok ma dost, akurat tyzden pred mojim menzesom ma odmieta a moje mlieko bojkotuje, napije sa jedine v noci poriadne, po tomto obdobi je zasa par tyzdnov klud a s mojim cyklom sa vsetko zopakuje.. ked ma tento strajk, vtedy mu davam viac tekutin do prikrmov
    - je normalne, ked mi kaka aj 4-5x denne? normalna konzistencia, viackrat ale mensie mnozstvo.. niekedy ked kaka len 2x je toho aj naraz v plienke viac.. ja to zatial beriem tak, ze je to tav. "prietokac", co dnu to von :)
    - papkac to je dobry, len posledne tyzdne pri jedeni vystraja, neustale si pomrnkava, rozhadzuje rucickami, nozickami, niekedy mi pri tom aj vyrazi lyzicky, obcas sa pusti aj do revu.. neviem prist na to, s cim to suvisi, je jedno, ci jedol pred hodinou a nemoze byt este lacny alebo jedol davnejsie a dalo by sa to teoreticky prisudit hladu.. je to zvlastne, lebo ked sa doje a ja ho dam dole spat k hrackam zrazu je kludny a hned sa zaujme hrou.. no v sedacke vystraja, ako keby chcel vystrelit na obeznu drahu, tak sa myka.. co si o tom myslite?

    Za Vase rady a odpovede vopred dakujem! Vsetko dobre!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Toho mäsa spapá málo - 30až 50 gramov, dieťa sa vyvíja, nepotrebuje ho ako zdrojenergie, potrebuje ho hlavne ako zdroj bielkovín a železa. Ak však vaša lekárka povedal, že je to ok a máte k nej dôveru, určite by som ju nekontrolovala, či to robí dobre.
    Dieťa by malo do siedmeho mesiaca skúsiť aj umelé mlieko: jednak sa tým využíva ochranný vplyv kojenia a schopnosť tolerovať tým nové potraviny / hlavne mlieko ako častý alergén, pretože umelé mlieko je pripravené na báze kravského mlieka/ a tiež určité imunologické okno, napomáhajúce tolerancii nových potravín.
    V tomto veku to už ani nie je potrebné, aby sa naučil piť z fľaše. Skústepodávať z hrnčekaalebo avent má taký sosák na fľašu a z toho sa celkom dobre naučia piť, mám to vyskúšané na mojom vnukovi. Čaj v tomtoveku neodporúčam, už vôbec nie bežný ovocný. Stačí prevarená, ochladená voda, je potrebné ju ponúúkať, pretože dieťa si v tomto veku samo samozrejme piť nevypýta ale nie je potrebné ho do pitia nútiť.
    Stolica ako udávate je v poriadku, pokial riadne priberá. Je dôvodom môže byť aj podávanie rôznych oblinín ako udávate, napríklad špaldová múka obsahuje veľa lepku, pohánka veľa zbytkov a podobne Taktiež olej treba dávať 4 až 5 kvapiek nie celú lyžičku.
    Vystrájanie najskôr súvisí s tým, že je komunikatívny, chce sa aj pri jedení hrať, je aktívny.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: