Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,234 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 4 mesačné dieťa a piškóty

    , Autor: januska82

    Dobrý deň. Mám 4 mesačne dieťa a Dr. nám povedala že jej mám dávať večer dve rozmočené piškóty buď vo vode ,alebo v materskom mlieku. Že si ideme privykať na lepok. Nie je to ešte skoro? Malá je plne kojená. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je dieťa plne kojené a dobre priberá, je výlučné kojenie do šiesteho mesiaca najlepšie, čo môžete pre neho urobiť.!
    Pani doktorka pravdepodobne myslí touto radou to, že podľa posledných doporučení gastroenterológov je možné a aj vhodné za určitých okolností po štvrtom mesiaci dieťaťu začať podávať nové druhy potravín, aby sa využilo určité imunologické okno a tiež ochranný vplyv materského mlieka na navodenie tolerancie k antigénom, teda aj k tým, ktoré pochádzajú z potravín. Platí to nie len pre lepok, ale aj pre zeleninu, ovocie, mäso, žĺtok, bielkovinu kravského mlieka / v umelom mlieku, teda formule/. Platí však prvá veta, ktorú som napísala, teda môžeme s týmito príkrmami začať až po šiestom mesiaci, príkrmy majú obsahovať aj lepok. Osobne nepovažujem za najlepši spôsob ten, ktorý odporúča vaša pani doktorka, Piškóta obsahuje aj žĺtok, aj bielok aj cukor, často aj kypriaci prášok do pečiva. Je to veľa nových látok naraz. Odporúčam začať vždy jednou novou potravinou v podobe suroviny a pokračovať postupne. Teda najskôr jeden dva druhy zeleniny a mäso, potom oblininu kvôli lepku / závarka detskou krupicou alebo po šiestom mesiaci pridanie nemliečnej obilninovej kaše do mäsosozelninového príkrmu/, potom ovocie, mliečna kaša / z umelé=ho mlieka/ potom žĺtok, neskôr / deviaty mesiac/ jogurt šošovica/ červená, lúpaná okolo desiateho mesiaca/ a až po roku ostatné suroviny.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: