Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • jedalnicek 9 mesacneho syna

    , Autor: lailla

    Dobry vecer prajem! Prave som narazila na Vasu poradnu a mala by som zaujem s Vami skonzultovat jedalnicek mojho 9 mesacneho syna:

    - cca 7:00 dojcenie
    -cca 8.30 ovocie (banan+polka bieleho jogurtu), pripadne banan+jablko, banan+hruska
    - cca 10:00 dojcenie, niekedy uz nechce
    - cca 12:00 masovozeleninovy prikrm - maso podavam telacie, kralicie, morcacie, ale max. 5 x do tyzdna, 1 x do tyzdna cely zltok a 1 x varim bezmesity prikrm, vacsinou pohankovo zeleninovu kasu, alebo sosovicovo zeleninovu kasu, do kazdeho obedu pridam lyzicku oleja - kvalitny olivovy, prip. lanovy
    - cca 15.-16.00 ovocna vyziva, niekedy doma pripravena, niekedy kupena
    - cca 19:00 vecera - kasa - varim domacu, nepouzivam polotovary typu nutrilon a pod - varim vo vode polentu, ovsene vlocky, ryzu, spaldovu krupicu, tieto 4 druhy striedam a zakazdym pridam malu lyzicku masla a nejake ovocie - kusok bananu, jalbka, pripadne domaca zavaranina bez cukru - marhulovy alebo cucoriedkovy kompot v tomto zimnom obdobi, nech je to pestrejsie
    - cca 19.30 kojenie pred spanim, ale vacsinou si syn uz ani necucne, vzdy ale ponuknem

    - v noci kojim raz, dohromady za den teda 2-3x, niektore dni az 4x

    - okrem tohto horeuvedeneho syn nepije ziadne ine tekutiny, hoci mu kazdy den ponukam sem tam caj (ovocny alebo fenyklovy nesladeny), nenapije sa, malokedy si cucne par ml, nikdy nie viac ako 20-30 denne, niekedy vobec


    moje otazky na vas pani doktorka:
    - vo Vasich odpovediach som narazila na to, ze treba dietatu dat kazdy den maso, je to naozaj nutne? ako som pisala, davam tak 5 x do tyzdna, ved ani dospelym nie je odporucane jest kazdy den maso.. navyse som sa radila s nasou pediatrickou a ta mi povedala, ze tak ako to robim je to ok..
    - myslite si, ze je poriadku, ze okrem kojenia mu nedavam ziadne UM? myslim tym napr. varenie vecernej kase s UM, varim vsetko len na vode
    - mate nejaky recept ako naucit dieta pit z flasky caj / vodu? syn sa s flaskou / poharikom vzdy len hra a bavi ho striekat si caj z cumla flase na tvar, inak ako pisem nepije :)
    - pomocenych plienok ma dost, akurat tyzden pred mojim menzesom ma odmieta a moje mlieko bojkotuje, napije sa jedine v noci poriadne, po tomto obdobi je zasa par tyzdnov klud a s mojim cyklom sa vsetko zopakuje.. ked ma tento strajk, vtedy mu davam viac tekutin do prikrmov
    - je normalne, ked mi kaka aj 4-5x denne? normalna konzistencia, viackrat ale mensie mnozstvo.. niekedy ked kaka len 2x je toho aj naraz v plienke viac.. ja to zatial beriem tak, ze je to tav. "prietokac", co dnu to von :)
    - papkac to je dobry, len posledne tyzdne pri jedeni vystraja, neustale si pomrnkava, rozhadzuje rucickami, nozickami, niekedy mi pri tom aj vyrazi lyzicky, obcas sa pusti aj do revu.. neviem prist na to, s cim to suvisi, je jedno, ci jedol pred hodinou a nemoze byt este lacny alebo jedol davnejsie a dalo by sa to teoreticky prisudit hladu.. je to zvlastne, lebo ked sa doje a ja ho dam dole spat k hrackam zrazu je kludny a hned sa zaujme hrou.. no v sedacke vystraja, ako keby chcel vystrelit na obeznu drahu, tak sa myka.. co si o tom myslite?

    Za Vase rady a odpovede vopred dakujem! Vsetko dobre!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Toho mäsa spapá málo - 30až 50 gramov, dieťa sa vyvíja, nepotrebuje ho ako zdrojenergie, potrebuje ho hlavne ako zdroj bielkovín a železa. Ak však vaša lekárka povedal, že je to ok a máte k nej dôveru, určite by som ju nekontrolovala, či to robí dobre.
    Dieťa by malo do siedmeho mesiaca skúsiť aj umelé mlieko: jednak sa tým využíva ochranný vplyv kojenia a schopnosť tolerovať tým nové potraviny / hlavne mlieko ako častý alergén, pretože umelé mlieko je pripravené na báze kravského mlieka/ a tiež určité imunologické okno, napomáhajúce tolerancii nových potravín.
    V tomto veku to už ani nie je potrebné, aby sa naučil piť z fľaše. Skústepodávať z hrnčekaalebo avent má taký sosák na fľašu a z toho sa celkom dobre naučia piť, mám to vyskúšané na mojom vnukovi. Čaj v tomtoveku neodporúčam, už vôbec nie bežný ovocný. Stačí prevarená, ochladená voda, je potrebné ju ponúúkať, pretože dieťa si v tomto veku samo samozrejme piť nevypýta ale nie je potrebné ho do pitia nútiť.
    Stolica ako udávate je v poriadku, pokial riadne priberá. Je dôvodom môže byť aj podávanie rôznych oblinín ako udávate, napríklad špaldová múka obsahuje veľa lepku, pohánka veľa zbytkov a podobne Taktiež olej treba dávať 4 až 5 kvapiek nie celú lyžičku.
    Vystrájanie najskôr súvisí s tým, že je komunikatívny, chce sa aj pri jedení hrať, je aktívny.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: