Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Nechce chodiť

    , Autor: Tina120193

    Dobrý deň Pani lekárka,
    obraciam sa na Vás o radu. Malá má 15 mesiacov (o 3 týždne ideme na poradňu a očkovanie). Ide o to, že nechce chodiť ani robiť kroky popri nábytku. Vie sa postaviť ku gauču, taktiež v postielke a ohrádke..len ona akoby sa skôr bláznila a ,,hopsala" ako by robila kroky, keď chcem aby chodila po podlahe a ja ju držím za boky, alebo jej dám tlačiť chodítko, tak sa zosunie na zem a odmieta kráčať. Bývala v pavúku a v ňom doslova lietala, ale pavúky už nepoužíva. Taktiež na meno reaguje len keď nie je ničím zaujatá (keď sa hrá, pozerá niečo, tak nereaguje). Čo sa týka hier, ako je vhadzovanie guličiek do otvorov, tak to nechce robiť, ona radšej sa hrá s gulkami, alebo ich rozhadzuje. Opakovať nechce, sem-tam spraví ťap-ťap a niekedy dá pá-pá, ale len keď chce ona. Pár krát si opakovala niečo z pesničiek (ia-ia-o...), blaboce nonstop, ale ešte nerozpráva. Zúbky jej idú neskôr ako ostatným detičkám (ide jej teraz 3). Pravidelne jej dávam vitamín D aj probiotiká. Mliečko už asi 3 mesiace odmieta úplne, podla pediatričky je to v poriadku, pokial papá mliečne výrobky a ona papá všetko. Mám strach, či je všetko v poriadku. Viem, že robím chybu a porovnávam ju s ostatnými, ale už stresujem. A vždy keď mám obavy (keď bola malinká prestala ,,pásť koníky na určitú dobu), tak pediatrička to neriešila. Časom sa prišlo na to, že ona razom rýchlo začala rásť a aj teraz v porovnaní s inými je väčšia.
    Ďakujem za každú radu.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Čo sa týka chôdze, úplne najpodstatnejšie je, či 4-nožkuje. Ak švornožkuje a štvornožkuje veľa, to je veľmi dôležité a zásadné. Taktiež je dôležité, akým spsobom sa dvíha k opore - malo by to byť tzv. cez rytiera - čiže cez nástup na jednu nohu na kolene. A mala by to vedieť cez obe nohy. Ak netušíte o čom píšem, bude určite skvelé zadovážiť si knižku "Rozvíjej se děťátko" od Evy Kiedroňovej a tam je krásne vysvetlený celý psycho-motorický vývoj, ako má postupovať, kedy a, čo, ako rodičia môžme a, čo nemáme robiť. Napríklad chodítko - typu pavúk je nevhodné práve skrz správny vývoj chôdze. Ani nie je dôvod dieťaťu nejakým spôsobom pomáhať. Každopádne dieťa môže urobiť prvé kroky v 18. mesiacoch a je to stále v poriadku. Čo je najdôležitejšie je 4-nožkovanie a správne dvíhanie sa popri opore. Ostatné má čas, príde to postupne. Čo sa týka reagovania/nereagovania - ťažko sa k tomu vyjadruje, ak neviem, akú činnosť práve vykonáva, keď neodpovedá. Deti vedia byť veľmi sústredené aj pri hre, preto sa ich niekedy treba dotknúť a vtedy na ne prehovoriť. Ak by pozerala dáku obrazovku - tieto nie sú pre deti vhodné do 2 rokov vôbec a zároveň, ak už dieťa sleduje niečo na obrazovke, je zväčša hypnotizované - takže sa nečudujem, ak nereaguje. Z hľadiska vývoja reči, je podstatné rozprávať sa s dieťaťom zrozumiteľne, správne vyslovovať a veľa spolu čítať - ideálne knižky vhodné pre jej vek - Kubko sa učí rozprávať, Nina ide spinkať, Hugo a jeho stratený šál, či iné. To, že nepije mlieko, nevadí, ak papá mliečne výrobky. A porovnávať určite netreba, ani si nič vyčítať. Môžte sa vzdelávať, čítať odbornú literatúru ohľadom vývoja detí, a tak sa posúvať ďalej. Akby ste mala ešte nejaké otázky bola by možno vhodnejšia videokonzultácia, aby sme si vedeli viac povedať, položiť doplňujúce otázky, a tak:
    https://services.bookio.com/oki-doki/widget
    S pozdravom doki Katka