Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
414 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Zvlastny pupacik

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim Vas, dcerka 1 rok ma uz dlho na stehne vyrazku, je taka tmavofialova skoro vyzera ako modrina ale je tvrda citim ze pod tym ma ako keby gulicku, neviem ci by mala takuto reakciu na komara alebo co to je, ale mozno ste sa s tym uz stretli ze by ste mi povedali ci je to normalne alebo to treba riesit dalej ???? dakujem vopred za odpoved. Pekny den

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Pozdravujem Vás! Kožné prejavy sa pomerne ťažko hodnotia len podľa popisu. Určite je vhodnejšie, keď si také dieťatko môže lekár vyšetriť a vidieť to vlastným okom. Každopádne podľa toho, ako to popisujete by to čisto teoreticky mohol byť hemangióm. Ktorý sa predovšetkým pozoruje, či sa mení, zväčšuje, zmenšuje. Náležia k tomu aj nejakév vyšetrenia niektorých odborníkov. Avšak môže to byť aj úplne iný kožný útvar, možno pilomatrixóm. Alebo zhrubnutie po očkovaní - ak je to na vonkajšej strane stehna, tak, kde sa podáva očkovacia látka v 3. a 6. mesiaci. Ale toto sú naozaj také strieľania naslepo, najvhodnejšie bude určite, ak to ukážete kožnému lekárovi alebo prinejmenšom skonzultujete s Vaším pediatrom na najbližšej poradni. Avšak, ak z toho netečie žiadna tekutina a nejako výrazne sa to nemení, nemusíte mať z toho veľké obavy, s veľkou pravdepodobnosťou to bude záležitosť len na pozorovanie. Pekný deň! doki K.