Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Mlieko a obliekanie

    , Autor: Dúška

    Dobrý deň. Mám otázku. Mám syna 22m , je to zlatý chlapček. Veľmi živý, šikovný.
    No prvý problém máme s mliekom. Pije mi mlieko krabicové z obchodu 3,5% , poje pred obednym spánkom, nočným spánkom a 1-2x v noci.
    Snažila som sa mu ho už zrušiť ale bez mlieka nezaspi. To by mi ani tak nevadilo ako to nocne pitie mlieka. Keď mu nedám plače ako šialený až kým nedostane poprípade sa stalo že pár krát zaspal ale za hodinu sa zobudil a pýtal mlieko. Je to zdravý chlapček. Cez deň papa. No nie veľa co pripisujeme tomu mlieku. Ale máme aj dni keď zje veľa a aj tak pýta mlieko.
    Druha otázka je …. Pred pár dňami mi začal robiť veľké scény pri prezliekani nechce sa mi dať prezliecť ako prebaliť. Doteraz sme s tmy problém nemali ešte mi dokonca pomáhal keď sa išiel obliecť. Pár dni to teba že dostane normálne hystericky záchvat plaču a uteká preč nechce sa dať obliecť led ho nasilu idem obliecť točí sa plače kope … viete mi prosím poradiť ako riešiť tieto situácie? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Nechajte ho obliecť sa samého. Resp., ak nechce, aby ste ho obliekali Vy, dajte mu na výber - v poriadku, nechceš, aby som Ťa obliekala, tak sa obleč sám. Alebo Ťa oblečiem ja. Musí si vybrať jedno alebo druhé. Ak sa bude obliekať sám - paráda - máte o starosť menej ;) Čo sa týka mlieka - nuž evidentne to má ako uspávací rituál. Avšak po 2 rokoch by už nemal piť z fľaše (tak, akoby už nemal mať cumeľ kvôli churpu), takže najneskôr potom bude vhodné ho od fľaše odučiť. A je dosť možné, že to nepôjde bez plaču. Ak dieťa už normálne všetko zje, nepotrebuje sa v noci dopĺňať mliekom. No nemám pre Vás dáky zázračný návod, ako ho odučiť od nočnej fľaše a bez plaču. To Vám skôr možno poradí dáky psychológ. A, čo sa týka tej večernej a poobednej fľaše pred spánkom, to časom tiež budete musieť zrušiť - kvôli tomu chrupu. Držím palce. S pozdravom doki Katka