Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Celiakia a laktoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pani doktorka. Chcem sa opytat na Vas nazor ci je nutne a vhodne pri celiakii a zacati bezlepkovej diety zacat sucasne dodrziavat aj bezlaktozovu dietu? Pri bezlaktozovej diete by malo ist len o docasnu dietu, tak ma zaujima ako dlho sa ma dodrziavat. Ide o to, ze nazory nasej pani pediatricky a pani dr. z gastro su diametralne odlisne. Trojrocnej dcere bola diagnostikovana celiakia a na bezlepkovej diete je od konca januara. Prve tri mesiace diety bolo vidiet obrovsky rozdiel (dcera pribrala 2kg, vyrastla 3 cm, menej kakala a co je hlavne nebola taka nervozna). Posledy mesiac/dva u dcery ale zase pozorujem akoby zhorsenie stavu. Je velmi nervozna, mava caste stolice, aj ked uz nie tak objemne, nechut do jedla. Mame za sebou prvy kontrolny odber, tak protilatky jej mierne klesli ale hodnoty zeleza ma stale dost nizke a to 7. Bezlepkovu dietu dodrziavame prisne od prveho dna. Pani pediatricka nam odporucila probiotika Nekadex a Floraliv a okamzite prisne dodrziavane aj bezlaktozovej diety. Pani dr. z gastro nam bezlaktozovu dietu neoporucala, prip. ak chceme, mame skusit davat len delaktozovane mlieko a kyslomliecne produkty uzivat normalne.
    Chcem Vas velmi pekne poprosit o Vas nzor na danu problematiku.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Laktózová intolerancia vzniká pri celiakií ako následok vyhladenia klkov. Klky tvoria enzým, ktorý štiepi laktózu (mliečny cukor). A keď nie sú klky, nie je ani laktáza (enzým štiepiaci laktózu). Po 2-3 mesiacoch prísnej bezlepkovej diéty, sa klky obnovia a opäť produkujú laktázu a dieťa by malo byť opäť schopné prijímať mlieko a mliečne výrobky. AVŠAK - Vaša dcéra môže mať jednoducho gastroinfekt a k nemu ťažkosti s trávením a zmeny stolice - a k tomu sa na pár dní bezmliečna diéta určite hodí - je vhodná. Taktiež sa jej môže vyvinúť alergia na bielkovinu kravského mlieka - čo je zase úplne iná kapitola. Ale vo všeobecnosti pri ťažkostiach v tráviacom trakte platí, že treba odsledovať, či dieťaťu robí nejaká potravina problém (ak teda nejde o infekčnú gastroenteritídu - kde sú ťažkosti dočasné súvisiace s infekciou) . Ak máte podozrenie, že niečo jej robí zle, vysadíte to. Ak sa následne má dieťa lepšie, môžete opäť skúsiť nasadiť rizikovú potravinu - keď sa príznaky vrátia - máte hotovú diagnózu (tzv. eliminačno-expozičný test) - dieťaťu škodí daná potravina a jednoducho sa jej treba vyhýbať. To je celé. Takže váš problém nie je tak úplne jednoduchý a treba ho hodnotiť v celkovom kontexte. Čo sa stalo, že sa jej zase zhoršil stav. Ideálne s vaším ošetrujúcim pediatrom. S pozdravom doki Katka