Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Ibuprofen – kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, nedávno ste mi zodpovedali otázku ohľadom podávania antipyretík - Že pokojne siahať po liekoch s účinnou látkou ibuprofen (napr nurofen).. Ja to mám u detí aj overené že zaberá, takže super, ďakujem za odpoveď. Ešte som sa k tomu chcela spýtať ako je to v prípade stiahni – myslím že ju Vašek nie som čítala že v tomto prípade nepodávať ibuprofen (nurofen)… Prečo je to prosím tak? Trošku sa bojím že na začiatku tiahni nebudem vedieť o akú chorobu ide, a tak napríklad pri horúčke automaticky siahnem práve po Nurofene..jasné, že keď už sa decká vy hádžu, ako píšete hlavne oblasti hlavy, podľa toho zistím že ide o kiahne :-)
    Moja otázka však je nevadí že začiatku použijem Nurofen? Je to OK? Ako vždy vďaka za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Ibuprofen sa pri kiahňach neodporúča, lebo hrozí riziko kožnej rekacie. Táto je však naozaj zriedkavá a vééééľmi nepredvídateľná. Takže sa určite nemusíte obávať toho, že, ak ešte nebudete vedieť, že Vaše dieťa má kiahne a použijete Ibuprofen, či uškodíte. Neuškodíte. No, akonáhle zistíte, že sa jedná o kiahne, je lepšie používať Paracetamol. Avšak, akby malo dieťa horúčky každé 3 hodiny cez 39, osobne volím radšej striedať Paracetamol a Ibuprofen, ako nechať dieťa v horúčkach cez 40C. Vždy ide o konkrétnu situáciu. S pozdravom doki Katka