Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Ecoli a antiobiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa informovat o kombinacii antibiotik s probiotikami v pripade ze 4 mesacnemu plne kojenemu syncekovi bola najdena v stolici ecoli. uz emsiac mame hnacky, a boli sme aj hospitalizovani na kramaroch, kde mu zistili ecoli O142, maleho to preslo, avsak zase sa mu to vratilo, tentoraz aj s krvavou stolicou. Nasa lekarka mu predpisala atb o ktorych som sa docitala, ze su neucine na ecoli, Megamox duo, tak som volala na kramare na infekcne, ti mi to potvrdili, ale aj povedali nech sa jej spytam ake vysledky nam vysli, ci tie atb urcila podla citlivosti, nasa lekarka mi potvrdila ze ano, no ale som to riesila este s jednym pediatrom, a ten ze v ziadnom pripade by nepredpisal tie atb, ze tie su hrozne, ze ho este viac rozhnackuju ???? tak ja neviem co robit, uplne som zufala. Ci mame zaviest tie atb, alebo len zmenit probiotika, probiotika berieme Probiofix Imun, ale brali sme aj biogaia a aj Bebe, lebo najprv nam povedali tak, potom zase inak. Syncekovi davame aj ryzovy vyvar pred kojenim, ale nepomaha moc, mame iba 3 az 4 hnacky za den, su zelene a niekedy krvave. Az do vcera bol syncek spokojny, od vcera zacal byt nepokony, boli ho brusko ako pri kolikoch, a odmieta sem tam aj kojenie. Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Rozumiem, že máte ťažkosti, o to väčšie, že si vypočujete od niekoľkých pediatrov niekoľko názorov. Neviem teda, či Vám zrovna pomôžem ďalším pohľadom na vec... Každopádne, ak je malý dojčený, dostatočne si močí, mal by zvládnuť hnačkové ochorenie bez nejakej špecifickej liečby. Probiotiká môžte striedať, keď dokončíte jednu fľaštičku, kúpite ďalší krát iné. A potom zase iné, atď. Taktiež krv v stolici môže byť aj pri alergií na bielkovinu kravského mlieka. Uňho je síce údaj o hnačke s Ecoli predtým, avšak, ak by, ako dojčiaca matka vysadíte všetky mliečne výrobky, nič také vážne sa Vám nestane a malému sa možno upravia stolice. No, ak Vám pani doktorka nasadila liečbu podľa toho, čo vyšlo zo stolice a podľa citlivosti, tak hádam vie, čo robí... Veľmi ťažko sa to takto hodnotí, najmä, ak neviem, aká bola prepúšťacia správa z hospitalizácie a, aké boli tie výsledky pri terajších ťažkostiach. Prajem Vám, aby bol malý, čo najskôr v poriadku. S pozdravom doki Katka