Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Protrombin G20210A heterozygot

    , Autor: nandeska

    Dobry den pan doktor,

    tento tyzden som zistila tehotenstvo, ktore mi bolo potvrdene gynekologom s predpokladanym 4/5tt. Nakolko mi uz skor bola zistena heterozygotna mutacia Protrombinu G20210A, bola som hned odoslana na hematologiu. Odbery mi na hematologii v ten den robene neboli a zhodnotena som bola len na zaklade toho, ze som dosial asymptomaticka a doteraz som nemala ziadne problemy. Ide o moje prve tehotenstvo vo veku 31 rokov.

    Vysledkom vysetrenia bolo, ze nemam indikovanu profylaxiu LMWH a mam prist na kontrolu az o mesiac, kde sa uz budu robit aj odbery a zvazi sa liecba.

    Som z toho trochu rozpacita, kedze gynekolog ma na hematologiu poslal s tym, ze urcite budem musiet okamzite cim skor zacat s podavanim nizkomolekuloveho heparinu, hlavne na ochranu plodu. Na hematologii vsak tuto nutnost vylucili a doporucili sledovanie hodnot - avsak az od dalsieho mesiaca.

    Chcem sa vas opytat na nazor co sa tyka tejto mutacie ci s nou mate skusenosti - ci je pri nej v tehotnosti nasadenie preventivnej liecby LMWH nutne alebo postacuju pravidelne hematologicke kontroly?

    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tieto a podobné mutácie sú veľmi časté a iba vo veľmi málo prípadoch je indikované podanie LMWH, pri heterozygotných konšteláciách väčšinou naozaj nie je potrebné. Som rád, že konečne sa už nepodávajú lieky zbytočne a "pre istotu", pretože všetky lieky majú aj svoje riziká.