Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,944 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Placenta praevia partialis

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, som na konci 21 týždňa tehotenstva a lekár mi diagnostikoval na morfologickom ultrazvuku tento týždeň placentu praevia partialis, cervix 40mm. Som 2,5 roka po prvej sekcii. Chcem sa spýtať či musím podľa vás vyslovene len ležať alebo si môžem dávať aspoň prechadzky ? Nakoľko mi môj lekár k tomu nič nepovedal, len že sa to môže ešte dvihnúť vyššie. Krvácanie som zatiaľ žiadne nemala.
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môžete žiť normálny život, dokonca až do 28. týždňa sa podľa niektorých štúdií nemusí obmedzovať ani sexuálny život, ja by som však v tomto bol opatrnejší.
    Treba počkať, ako sa placenta vytiahne, normálne môžete byť aktívna.
    Jediný problém vidím, že ak placenta ide z prednej steny, zrejme prekrýva jazvu po cisárskom reze, to môže byť problém, na to sa treba zamerať na ultrazvuku.

Podobné otázky

  • Placenta praevia partialis

    , Autor: Lula56

    Dobrý deň pán doktor, som v 24tt a mám placentu praevia partialis. Lekár mi nič k tomu nepovedal, len to, že sa ešte môže zdvihnúť. Môžete mi prosím k tomu napísať niečo viac, či je to nebezpečné? Veľmi sa bojím, mám za sebou 2potraty, jedno MMT, a pred 6rokmi sekciu. Mohlo toto všetko spôsobiť tu nízku placentu?
    V správe od lekára mám že cervix sakrálne 2,5cm, CK uzatvorený, USG TVS-cervikometria, cervix 3,1cm uzatvorený.
    Ďakujem krásne za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cisársky rez v minulosti zvyšuje riziko nízkeho uloženia placenty. Je dôležité zistiť, či placenta prechádza cez jazvu na maternici a či sú na nej známky vrastania do svaloviny. Pri raste maternice sa naozaj môže dolný okraj placenty vytiahnuť vyššie, závisí však na viacerých faktoroch. Bude potrebný podrobný ultrazvuk okolo 30. týždňa.