Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Operacia a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som po operácii slepého čreva a žiaľ, na ďalší deň ma operovali na krvácanie do brušnej dutiny, bola to život zachranujuca operácia. Mám rez cez celé brucho a samozrejme 2x rez na pravo (slepé črevo). Chcela by som sa opýtať, kedy by sme sa s manželom mohli snažiť o dieťa (koľko mesiacov po operácií), aby mi tehotenstvo jazvy vydržali a nemala som žiadny problém. Ďakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    už som zažil, že sme boli nútení priamo počas tehotnosti operovať ženu pri zápale pobrušnice alebo pri krvácaní do brucha a žene ostala na bruchu veľká jazva, od pupku až dole. Jazva vydržala bez problémov rast tehotnej maternice a ženy potom bez problémov donosili a porodili deti.
    Preto si myslím, že sa nemusíte obávať otehotnieť, ale vhodné je počkať, aby ste boli úplne telesne fit, takéto veľké operácie majú vplyv aj na imunitu a celkovú telesnú kondíciu. Sama si zistíte, či sa na tehotenstvo "cítite" a potom nevidím problém s otehotnením.