Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Fraxiparine na zlepšenie prietokov

    , Autor: Alis123

    Dobrý deň, som v 21tt a prietoky vraj nie sú ideálne. V minulom tehotenstve som prekonala ťažkú preeklampsiu so smrťou dieťatka v 26tt.
    V tomto tehotenstve som od samotného začiatku do ca. 20tt užívala Anopyrin 100mg, neskôr 150mg. Začala sa mi však aj odlupovat placenta a krvácala som preto Anopyrin vysadili. Momentálne po týždni hospitalizácie mám už len slabé špinenie, Anopyrin sa však kvôli krvácaniu báli opäť nasadiť, preto mi dali Fraxiparine.
    Prosím vás, je aj ten aspoň trochu účinný na zlepšenie prietoku krvi v cievach ku bábätku?
    Môžem ešte niečo urobiť preto, aby som to zlepšila - napr piť viac tekutín prípadne spat na ľavom boku?
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám iba veľmi málo informácií o Vašom stave, nepíšete, kde sú prietoky zhoršené, v ktorej cieve. V prvom rade je potrebné sledovať rast plodu, prietoky sú iba doplnkovou metódou. Ani anopyrin ani Fraxiparine neliečia poruchu funkcie placenty, Anopyrin sa dáva ako prevencia nesprávneho založenia ciev na začiatku tehotnosti. Ak je placenta napriek tomu zle založená a začína mať nedostatočnú funkciu, nedá sa proti tomu nič urobiť, liečba neexistuje.
    Avšak ako píšem, dôležitá je dynamika rastu plodu, tú je potrebné sledovať v prvom rade. Ak potrebujete, vieme Vám u nás na klinike skotrolovať stav.